Tabara de rezistenta anti-Chevropn: Barladenii solidari cu localnicii din Silistea – Pungesti vor sa instaleze corturi pentru a impiedica accesul utilajelor. Pe 19 octombrie România se mută la Pungești

Conform Monitorului de Vaslui mai multi barlãdeni, impresionati de spiritul civic al locuitorilor satului Silistea, comuna Pungesti, unde va fi ridicatã prima sondã de explorarea a gazelor din sist, isi vor instala corturile in zonã pentru a nu permite aceesul utilajelor pe terenul vizat de investitor.

 Sursa: Vremeanoua

 Primii militanti anti-fracturare hidraulicã si ecologisti din Barlad au plecat cãtre Pungesti incã din seara zilei de luni, 14 octombrie. Dupã o noapte petrecutã in jurul focurilor, in compania a circa 100 de localnici, in cursul zilei de ieri, o parte s-au reintors in orasul natal, pentru a-si face pregãtirile necesare amplasãrii in zonã a unei „tabere de rezistentã“. Barlãdenii vor sã actioneze dupã modelul din Polonia. Acolo, de mai bine de un an, mai multi localnici din arealele vizate de exploatãrile de hidrocarburi neconventionale se tin ferm pe pozitii si locuiesc, temporar, in rulote sau corturi, in functie de conditiile meteo. Ieri dupã-amizã, potrivit spuselor unor localnici din Silistea, in zona viitoarei sonde incã se mai aflau echipaje de jandarmi, insã acest lucru si nici mãcar ploaia care a inceput sã cadã la un moment-dat nu i-au speriat pe protestatari. Oamenii sunt decisi sã nu facã niciun pas inapoi de la telul lor, care este de impiedicare a inceperii lucrãrilor de foraj. Tot in seara zilei de luni, protestatarii din Silistea au primit un sprijin moral bine-venit, din partea membrilor Grupului de Initiativã al Societã- tii Civile (GISC) din Barlad, care i-a asigurat de solidaritate si de continuare, alãturi de ei, a protestelor.

De altfel, cei de la GISC au anuntat incã de sãptãmana trecutã faptul cã sambãtã, 19 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptã Anti-fracking, vor merge la Pungesti, insotiti de mai multi barlãdeni, pentru a sustine cauza celor de acolo. In aceeasi zi, Grupul va organiza si un altfel de protest in Barlad, unde sperã sã adune suficienti oameni pentru a organiza un lant uman in jurul clãdirii primãriei locale, transmitand astfel cã sunt uniti si cã nu sunt dispusi sã cedeze.

Filtre de politie pentru intimidarea protestatarilor

Politistii de la Rutierã au organizat douã baraje unul în aval, la Moara Sima (intersectia drumului care merge înspre Pungesti si cel care duce la Bacãu) si unul în amonte (la Pungesti) si verificã orice masinã care intrã si iese. Cautã motive sã-i retinã pe cei care vin în sprijinul Miscãrii de Rezistentã de la Pungesti. În jurul 10.00 o masinã (VS-03-DIR), cu trei tineri din Vaslui a fost opritã si controlatã la sânge. Au gãsit o fumigenã de semnalizare si nu au mai permis masinii sã plece spre Silistea. Politistii au scos pe capota masinii borcanul de zacuscã si fumigena si i-au lãsat pe tineri în asteptare. “Am luat aceastã fumigenã de semnalizare pentru cã disearã vreau sã rãmân alãturi de protestatari. Noi mergem sã adunãm vreascuri din pãdure pe timpul noptii si în caz cã ne rãtãcim vreau sã mã asigur, mai ales cã pe searã se lasã o ceatã densã. Acum suntem opriti si nu ni se permite sã trecem pânã când nu vine un expert de la arme si munitii. Nu este ilegal sã detinem asa ceva. Nu întelegem de ce nu ne-au luat pur si simplu fumigena si sã ne lase sã trecem. Probabil face parte din arsenalul lor de intimidare”, a declarat unul dintre tineri. Purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Mihaela Straub a declarat cã este doar o verificare de rutinã: “ Colegii nostri de la Arme si Munitii vor verifica ce tip de fumigenã este cea detinutã de tineri. Totusi acestia merg într-un loc unde protesteazã câteva sute de persoane si vrem sã ne asigurãm cã acel obiect pirotehnic nu este periculos. Este doar o verificare de rutinã”. Faptul cã filtrul politistilor e “activ” si verificã pe toti oamenii care vin si ies din zona fierbinte, o demonstreazã si mãrturia pãrintelui Vasile Lãiu, protopopul de Bârlad: “Sunt bulversat cã preotii din zona Pungestiului care vin la o întrunire clericalã la Vaslui sunt opriti, legitimati de fortele de ordine. Nu stim ce încearcã sã facã, dar nu este în regulã. Aceste intimidãri nu-si au rostul. Oricum dupã ce se terminã aceastã întrunire, mã voi deplasa la Pungesti si nu vin singur”.

2 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Daca inainte stramosii nostri au aparat pamantul impotriva turcilor .......astazi se pare ca trebuie sa ne aparam pamantul impotriva acestor gigantii economici, care nu aduc alceva decat nenorociri ,cu pretext de castig. Nu ne ajuta cu nimic explicatiile lor pentru ca sunt mincionosi.
    FRONT COMUN , asta ar trebuii sa facem noi toti. Sa ne aparam pamantul , sa ne aparam sarbatorile.

  1. Pingback: Tabara de rezistenta anti-Chevropn: Barladenii solidari cu localnicii din Silistea – Pungesti vor sa instaleze corturi pentru a impiedica accesul utilajelor. Pe 19 octombrie România se mută la Pungești | Viata fantastica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*