Români implicați direct în compania Chevron

Frank-TimisAventura gazelor de șist din România a plecat de la Frank Timiș, cetățeanul româno-australian care a pornit și afacerea Roșia Montană în 1995, iar acum a trecut la minereuri africane.

Frank Timiș avea o firmă numită Regal Petroleum, care a concesionat mai multe perimetre de gaze convenționale în România, fără rezultate spectaculoase. În septembrie 2010, Regal a vândut către Chevron perimetrul Bârlad, de 6.530 km2, pentru 25 de milioane de dolari.

Contractul de concesiune pe care Chevron l-a cumpărat era valabil până la 1 martie 2013, cu posibilitatea extinderii pentru încă 2 ani jumate.

Pentru prima fază a proiectului, prospecțiunile seismice, Chevron a angajat Prospecțiuni S.A., firma lui Ovidiu Tender, căruia Frank Timiș i-a nășit copiii și îi este mentor în afaceri.

Estimarea gazelor de șist din România (p. 24)
Sunt mai multe gaze de șist în perimetrele Chevron din Dobrogea decât în Bârlad.

Resursele din Bârlad sunt relativ modeste față de cele din sudul Constanței.

Pentru obținerea concesiunilor din Vama Veche, Costinești și Adamclisi a fost nevoie de mai multă muncă, dar asta nu înseamnă că autoritățile române au opus vreo rezistență (vezi aici articolul despre asta).

Chevron și guvernul american au finanțat diverse excursii în SUA și Polonia. Cea mai mare s-a petrecut anul ăsta, în martie, când 16 oficiali români și directori de companii energetice și-au petrecut 10 zile în Texas la inițiativa Agenției pentru Comerț și Dezvoltare din SUA. Oficialii au văzut demonstrații de la Chevron, Halliburton, ExxonMobil și Cameron.

Gazele de șist sunt menționate și în Parteneriatul Strategic pentru Secolul 21 dintre România și Statele Unite, care a fost semnat la Washington pe 13 septembrie 2011 de Traian Băsescu și Barack Obama, cu ocazia instalării scutului anti-rachetă în România. Printre obiectivele militare s-a strecurat și unul care menționa dezvoltarea gazelor de șist.

Consilierul politic pe probleme de securitate energetică al Ambasadei României la Washington din acea perioadă, Cristina Gaginsky, e acum directorul Chevron pentru relații guvernamentale în România.

3 comments

  1. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Gazele de șist sunt menționate și în Parteneriatul Strategic pentru Secolul 21 dintre România și Statele Unite, care a fost semnat la Washington pe 13 septembrie 2011 de Traian Băsescu și Barack Obama, cu ocazia instalării scutului anti-rachetă în România. Printre obiectivele militare s-a strecurat și unul care menționa dezvoltarea gazelor de șist. "

    deci exploatarea gazelor de sist este si obiectiv militar !
    si asta ce inseamna predare neconditionata catre sua , fiara de peste ape a tot ce apartine de acest pamint ...
    SA NU VA AJUTE DUMNEZEU tradatori si vanzatori de aceasta Tara pentru Tot Ce Ati facut cu Aceasta Tara pentru ca ati vandut-o fara a noastra stire
    si
    Veti Plati amarnic pentru ca v-ati jucat cu focul
    amin.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    stiati ca acest tip este ctitori de biserici?

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne, Dumnezeul nostru, adu-i la pocainta si la rugaciune pe toti tradatorii acestui neam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*