Oamenii din Pungesti asteaptã întãriri din judet si din tarã. Sunt bineveniti toti cei care cred cã prin proteste pasnice cei de la Chevron pot fi alungati

ULTIMA ORÃ/ Protestele au continuat și în această dimineață

ZIARUL REZISTENTEI ANTI-CHEVRON

REZISTENTÃ Sãtenii din comuna Pungesti sunt hotãrâti sã nu cedeze în lupta împotriva Chevron si a autoritãtilor locale si judetene. De când au apãrut utilajele în apropierea comunei, oamenii s-au mobilizat si au fãcut barierã vie în dreptul perimetrului vizat de Chevron, iar lucrãtorii care aduceau utilajele s-au oprit în comuna Ivãnesti. Ieri a fost a doua zi de protest iar oamenii, pãziti bine de jandarmi, s-au mobilizat exemplar. Acestia au fost extrem de iritati datoritã faptului cã nicio autoritate nu a venit în comunã pentru a le aduce explicatii. Viceprimarul comunei Vasile Voina a fost alungat cu huiduieli dintre oameni, primarul Mircia Vlasã fiind de negãsit. În sprijinul protestatrilor din Pungesti au venit activisti de mediu din Iasi, Galati si Bârlad. Pe tot parcursul protestului oamenii au fost pasnici si nu au încãlcat legea. Distractia zilei a fost prezenta jurnalistilor “de casã” ai presedintelui CJ Vaslui, jurnalisti care au încercat sã le inducã oamenilor ideea cã protestele lor sunt în van. Mai grav a fost faptul cã directoarea scolii din Pungesti, Anisoara Rãdutã, a interzis profesorilor si elevilor scolii – cu avizul ISJ Vaslui, sã participe la proteste. Primarul Vlasã a fugit din comunã si fiind vãzut prin Vaslui. Oamenii sãi de “bazã”, rãspândaci sadea, au amenintat sãtenii de la protest cã nu vor mai primi ajutor social, însã oamenii nu au cedat nicunei amenintãti venite din partea autoritãtilor locale si judetene.

Ieri dimineata a bãtut clopotul la biserica din satul Silistea, comuna Pungesti, chemând oamenii la protest. Preotul satului i-a mobilizat pe cei care erau acasã, pentru a se alãtura protestatarilor care au rãmas peste noapte în zona “de luptã” antifracking. S-au strâns 200 de oameni iar de la Jandarmerie tot cam atâti, desi oficial jandarmii erau vreo 80.

Forte impresionante de jandarmi la Pungesti!

Un jandarm la trei protestatari, aceasta era proportia între fortele de ordine masate la Pungesti, acolo unde oamenii, cetãteni de rând din comunã, cãrora li s-au adãugat activisti anti-Chevron din Bârlad, Iasi si din alte zone, protestau împotriva intentiei companiei americane de a explora, si ulterior extrage, gaze de sist prin metoda fractionãrii hidraulice chiar în centrul comunei. Conform declaratiei purtãtorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Vaslui, cpt. Lucian Modoranu, la Pungesti au fost masati 80 de jandarmi, proveniti atât de la Vaslui, cât si din Bacãu (acestia din urmã s-au retras în jurul prânzului). Împreunã cu jandarmii a fost prezent si colonelul Paul Smântânã, comandantul IJJ Vaslui. “Conform legii 60/1991, jandarmii au obligatia de a veghea la respectarea linistii si ordinii publice, acesta fiind motivul pentru care, la Pungesti, au fost trimise efective de jandarmi”, a declarat cpt. Lucian Modoranu, purtãtorul de cuvânt al IJJ Vaslui. Pe lângã jandarmi, la Pungesti au fost prezente si efective ale politiei judetene si politiei locale, dar si angajati ai firmei de pazã SSG care are contract în acest sens cu SC Chevron România Exploration and Production SRL Bucuresti. În total, mai bine de o sutã de oameni au pãzit cei circa 300 de protestatari care au manifestat pasnic, formând un scut uman în fata parcelei pe care urmeazã a fi amplasate sondele. Utilajele, atât ale companiei MIF Târgu Mures, care ar trebui sã pregãteascã accesul utilajelor de explorare, cât si sondele, desi au ajuns în apropierea zonei, nu si-au fãcut încã aparitia. Asta si pentru cã locuitorii din Armãsoaia, Silistea si Pungesti, care protesteazã sunt prezenti zi si noapte în fata perimetrului, fiind decisi sã nu permitã accesul utilajelor.

Intimidãrile s-au tinut lant!

Protestatarilor din Pungesti li s-au alãturat dimineatã Zîna Domintean, presedinta Asociatiei “Dati-ne România înapoi” din Galati, precum si activisti ecologisti din Bârlad, pe lângã cei din Iasi care au venit din prima zi de protest. Oamenii erau revoltati pentru cã au aflat cu stupoare cã, pe lângã intimidarea cu cei peste 100 de jandarmi care pãzeau terenul primarului Vlasã, pe care acesta l-a dat la Chevron, au aflat si cã directoarea scolii Pungesti, a interzis, prin “vocea” ISJ Vaslui ca elevii si profesorii sã participe la protest în timpul orelor de curs! “Este un abuz incalificabil! Cum îsi permite ea sã facã asta? Cel mult le pui abesent, le tai orele din salariu profesorilor care pleacã la protest, dar nu le interzici, cã nu mai suntem în <<epoca de aur>> a securistilor”, a spus una dintre protestatarele prezente la Pungesti. A urmat apoi zvonul, lansat de rãspândacii primarului cã cine participã la protest nu va mai primi ajutor social.

Viceprimarul aproape sã fie linsat de sãteni

Viceprimarul Vasile Voina a venit si el în mijlocul protestatatarilor chemat de acestia. Protestatarii erau nemultumiti de faptul cã stãteau în stradã de peste 24 de ore si nicio o autoritate nu a venit sã le exlice cum a ajuns Chevron în comuna lor. Pentru cã primarul era de negãsit, viceprimarul Vasile Voina a fost solicitat de oameni sã vinã în mijlocul lor. Nemultumiti, i-au cerut socotealã, pentru cã un teren care îl stiau al lor a ajuns brusc la primar, iar acesta l-a închiriat firmei care a primit aprobare pentru explorarea gazelor de sist. Viceprimarul a motivat cã nu are cunostintã de niciun act. Cu privire la lipsa primarului, acesta a dat un rãspuns care i-a înfuriat la culme pe protestatari: “Primarul este în concediu”! În acel moment toti protestatarii au început sã huiduie, iar viceprimarul a scãpat de furia oamenilor doar prin interventia jandarmilor. De altefel reactia oamenilor din Pungesti a fost aceeasi cu a oamenilor din Vaslui care ieri l-au vãzut pe primarul Mircia Vlasã într-o piatã din Vaslui si l-au huiduit copios.

Buzatu si-a trimis ziaristii “de curte” la înaintare

La Pungesti a ajuns si o echipã a televiziunii Antena 1 Vaslui, condusã de Lili Trifu, ziarist extrem de apropiat presedintelui CJ Vaslui Dumiru Buzatu si un sustinãtor al activitãtii Chevron în judet. Acesta a încercat sã explice oamenilor cã protesteazã degeaba si cã ar face bine sã meargã acasã pentru cã Chevron este “politicã de stat”. Mai mult, acesta a dat de înteles cã explorarea si exploatarea gazelor de sist nu sunt asa de periculoase cum se “aude”. A exemplificat cu situatia din Polonia, însã, bineînteles, a uitat sã mentioneze cã si acolo existã fermieri care protesteazã de luni bune împotriva Chevron! Interventia lui Lili Trifu nu a avut efectul scontat, oamenii rãmânând pe pozitii.

Atacuri în CL Pungesti si la Prefecturã

Ajutati de avocati, oamenii din Pungesti vor ataca astãzi la Prefectura Vaslui si la Primãria din Pungesti, autorizatia de constructie emisã de CJ Vaslui pentru Chevron. Iatã ce vor sãtenii:

“CÃTRE,

– INSTITUTIA PREFECTULUI JUD. VASLUI- DL. RADU RENGA

– CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI PUNGESTI- Att. Secretar

– PRIMAR COMUNA PUNGESTI

DOMNULE PREFECT

Subsemnatii, cetateni romani, locuitori ai Comunei Pungesti, Jud. Vaslui- semnatari in baza listei anexa, avand in vedere situatia aparuta ca urmare a emiterii de catre Consiliul judetean Vaslui a unor acte administrative fata de care comunitatea locala a inteles sa reactioneze in protejarea drepturilor Constitutionale garantate si de prevederile Tratatului privind Uniunea Europeanã si a Tratatului privind functionarea Uniunii Europene va inainteaza prezenta

Solicitare in conformitate cu :

– Pct.1 : prevederile art. 1 si art. 5, art. 19, art. 23, din Legea nr. 340/2004 republicata, vazand prevederile cuprinse in art. 3 alin.1 si 3, art. 7 din Legea nr. 554/2004 si art. 12 din Legea nr. 50/1991 republicata – solicitam promovarea de indata a cererii privind actiune in constatarea nulitatii Certificat de urbanism si Autorizatie de Construire nr. 57/02.10.2013 – emise de catre Consiliul Judetean Vaslui in baza art. 3 alin.1 lit.e coroborat cu art. 4 alin.1 lit.a pct.2 din Legea nr. 50/1991, respectiv art.6 din Legea nr. 50/1991 privind Certificatul de urbanism si SUSPENDAREA ACTELOR ATACATE;

– Pct.2 : prevederile legii nr. 215/2001R – respectiv art. 109 cu aplicarea procedurii de urgenta stabilite prin art. 38 pct.4 din Legea nr. 215/2001 privind Convocarea Consiliului local al comunei Pungesti spre dezbaterea si adoptarea Proiect hotarare privind interzicerea operatiunilor de explorare si exploatare a gazelor de sist prin fractionare/fracturare hidraulica pana la finalizarea studiului impact asupra mediului – (« art.38 – (4) În caz de fortã majorã si de maximã urgentã pentru rezolvarea intereselor locuitorilor comunei, orasului sau municipiului sau în alte situatii stabilite de regulamentul de organizare si functionare a consiliului local, convocarea Consiliului local se poate face de îndatã.”)- avand in vedere atributiile Consiliului local – art. 36 alin.2 lit.b, art. 36 alin.4 lit. e si f, art. 36 alin.6 pct. 3 si pct.9 din Legea nr. 215/2001 cat si ATRIBUTIILE Institutiei Prefectului cuprinse in art. 5 lit.f, art. 19 alin.1 lit. a, c si e, art. 23 alin.2 din Legea nr. 340/2004.

În acelasi timp, consiliera localã Monica Focsa a întocmit o convocare de îndatã a Consiliului Local Pungesti pentru a se supune dezbaterii un proiect de hotãrâre de interzicere a explorãrii si exploatãrii a gazelor de sist în Pungesti, convocare semnatã de mai multi consilieri locali, dar pe care viceprimarul Mihai Voina a refuzat sã o semneze ! Viceprimarul a evitat si rãspunsul la întrebarea jurnalistilor nostri, dacã este sa nu împotriva gazelor de sist, dând de înteles cã el ar vrea, dar oamenii nu vor si el trebuie sã zicã ce vor oamenii !

Rezistenta de la Pungesti – Prima noapte | FOTO

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=thmb9QwYQh8]

REPORTAJ

Aproape 250 de sãteni din comuna Pungesti au fost fatã în fatã cu trupele de jandarmi si de pazã aduse de Chevron. O sutã dintre locuitori au decis sã facã o noapte albã pentru a da de veste celorlalti dacã apar utilajele de constructii, fiind hotãrâti sã facã un lant uman cu trupurile lor pentru a nu le permite accesul în perimetrul unde urmeazã sã fie amplasatã sonda. Au venit de la Bârlad cei de la GISC si de la Iasi un grup de activisti care s-au solidarizat cu protestatarii. Sãtenii au cerut sã vinã primarul Pungestiului, Mircea Vlase, considerat de oamenii ca fiind unul dintre cei vinovati cã Chevron-ul a ajuns la ei, în comunã. Acesta detine un teren pe care l-a închiriat companiei americane si de pe acest teren urmeazã sã înceapã forãrile. Sãtenii au spus de la tribuna improvizatã în remorca unei camionete cã, pãmântul si l-a atribuit ilegal, în urma unui schimb de teren dubios. Pãmântul cu pricina, figura în urma cu doi ani, ca rezervã a primãriei. Primarul Vlase nu a avut curajul sã aparã, el transmitând un mesaj sec, prin intermediul unui fin de-al sãu: „Cei de la Jandarmerie si Consiliul Judetean nu-mi permit sã mai ies în public cât atmosfera este tensionatã”.

 La cãderea serii peste 250 de sãteni din Pungesti, o comunã de 3.500 de suflete, erau pe baricade. Strânsi în fata perimetrului de la Silistea, unde Consiliul Judetean Vaslui a dat avizul de constructie pentru prima sondã Chevron din România, au decis sã rãmânã peste noapte pentru a împiedica pãtrunderea utilajelor de forare si constructii în perimetrul vizat. Au aprins un foc mare exact pe locul unde urmeazã sã fie amplasatã sonda. Decizia oamenilor din Pungesti, de a organiza o noapte albã, s-a datorat si informatiilor care au început sã curgã, precum cã utilajele de constructii (dragline si buldozere) asteaptã peste deal sã fie aduse când protestarii vor pãrãsi zona. Atmosfera s-a încins în momentul aparitiei reprezentantilor de la Grupul de Initiativã al Societãtii Civile din Bârlad (GISC), în frunte cu pãrintele protopop, Vasile Lãiu, notarul Lulu Fânaru si Violeta Cozaru. Acestia le-au explicat oamenilor cât de important este protestul lor. „Sã stiti cã protestul va fi de duratã, iar acum este de abia începutul. Nu vã fie fricã. O sã fiti intimidati, dar nu trebuie sã vã lãsati. În joc este viata voastrã si a copiilor vostri. Voi nu faceti altceva decât sã vã apãrati pãmânturile în fata celor care vor sã vi le otrãveascã. Trebuie sã vã organizati si în permanentã aici sã fie un grup unit de minim 50 de persoane care sã stea de veghe. Atunci când vor veni utilajele sã dati alarma în sat”, le-a spus pãrintele protopop.  Constantin Pâslaru, activist antifracking venit de la Iasi în sprijinul celor de la Pungesti a înfierat actinile Chevron-ului, care au demarat lucrãrile chiar de ziua Sf. Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Molodovei: „Credeti cã este întâmplãtor cã aici au demarat lucrãrile chiar de ziua Cuvioasei. E un afront adus nouã oamenilor si un semn cã lor nu le pasã de viata noastrã. Sã ne rugãm la Sf. Parascheva sã ne ajute sã scãpãm de americani. În timp ce guvernantii nostri, în frunte cu premierul Victor Ponta sãrutau moastele, miseleste pe la spate au dat ordin de începere a lucrãrilor la sondele pentru explorarea gazelor de sist. Mai mult au asmutit jandarmii de noi, desi protestãm pasnic si civilizat”.

Protestul de la Pungesti, în direct la Realitatea TV

Oamenii s-au organizat. Au fãcut liste cu persoane care sã formeze grupul ce va sta în permanentã si modalitatea prin care se va da alarma în comunã în cazul în care utilajele vor apãrea în zonã. Ei sunt hotãrâti sã facã un lant uman pentru a nu le permite accesul. În ajutorul lor au sãrit activisti anti-Chevron veniti tocmai de la Iasi, înarmati cu portavoce. S-a fãcut o scenã improvizatã pe remorca unei camionete, unde rând pe rând, oamenii au luat cuvântul. De la aceastã tribunã, organizatã ad-hoc, cei prezenti au primit informatii despre situatia cutremurelor din satul Izvoarele, judetul Galati (cauzate de fracturarea hidraulicã de la sondele vechi ale Petrom de exploatare a titeiului), iar cei de la GISC au fãcut o trecere în revistã a consecintelor drastice asupra mediului, dacã se va începe explorarea si exploatarea gazelor de sist. Singura televiziune nationalã din România care a transmis în direct de la fata locului a fost Realitatea TV, unde timp de o orã, în emisiunea lui Rares Bogdan si Andreea Cretulescu au fost prezentate date si informatii de la Pungesti. Si televiziunea Nasul TV care transmite doar pe internet a fost interesatã de protestele de la Pungesti.

Zorii i-au prins pe protestatari tot la perimetrul Chevron

Cei ce au decis sã rãmânã peste noapte au aprins trei focuri pe marginea drumului judetean, pentru a îndura frigul si ceata care a început sã se lase peste valea Racovei. S-au copt cartofi în jar, s-a servit ceai adus de preotul din Pungesti si cafea fãcutã la o butelie de campanie. Urma o searã lungã si friguroasã în care asteptarea a fost lucrul cel mai greu de suportat. Lumea s-a mai împutinat pe la orele 1.00, dar a rãmas un grup compact de aproape 100 de oameni. În zori trupele de jandarmi si-au fãcut aparitia si au început intimidãrile. Au format un cordon în fata perimetrului si au încercat sã disperseze multimea adunatã pe carosabil.

| vrn.ro

Vedeți și: