alexandru_visinescuTortionarii ar putea fi obligati sa le plateasca daune detinutilor politici si persoanelor persecutate in timpul regimului comunist. Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica luni, 16 septembrie 2013, un proiect de Lege privind stabilirea platii unor despagubiri in sarcina persoanelor condamnate definitiv pentru savarsirea unor fapte impotriva persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata la data de 6 martie 1945. Ramane de vazut insa daca legea se va putea aplica, in cazul in care ea va fi adoptata, in conditiile in care pana acum, singurul tortionar chemat la parchet si pus sub urmarire penala este Alexandru Visinescu (foto), si acesta in varsta de aproape 90 de ani.

Potrivit unui comunicat al MJ, proiectul prevede instituirea unei sanctiuni financiare, cu titlu de despagubire, care sa fie platita lunar de persoanele care au fost condamnate pentru fapte comise in perioada 1945 – 1989, fapte care au avut ca urmare decesul, moartea sau producerea unor suferinte fizice ori psihice detinutilor politici din puscariile comuniste: “Prin proiectul de act normativ supus dezbaterii publice, se propune instituirea unei sanctiuni pecuniare, cu titlu de despagubire, complementara sanctiunii penale, care sa fie platita lunar de persoanele condamnate definitiv pentru savarsirea unor fapte in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, indiferent de forma de participatie penala, care au avut ca urmare moartea, vatamarea corporala sau producerea unei dureri ori suferinte puternice, fizice ori psihice persoanelor persecutate de regimul totalitar comunist”.

Instanta va stabili cuantumul despagubirilor. Daunele nu pot fi mai mici de 25% din venitul net lunar al persoanei condamnate

Ministerul Justitiei precizeaza ca a fost prevazut un fond destinat platii despagubirilor pentru persoanele persecutate din motive politice. Acesta urmeaza sa fie administrat Ministerul Muncii, Familiei Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice: “In acest sens, a fost prevazuta constituirea unui fond destinat platii drepturilor cuvenite, potrivit legii, persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata la data de 6 martie 1945, fond ce va fi alimentat din sumele platite cu titlu de despagubire de catre fostii tortionari, condamnati definitiv. Fondul este gestionat de Ministerul Muncii, Familiei Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. Hotararea definitiva de condamnare se comunica de instanta de executare Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice”.

De asemenea, potrivit proiectului, despagubirile vor fi stabilite de instanta, iar cuantumul nu poate fi mai mic de 25% din venitul lunar net al persoanei condamnate: “Proiectul prevede ca despagubirea se stabileste de catre instanta de judecata, prin hotararea de condamnare a persoanei vinovate. Prin hotararea de condamnare instanta de judecata stabileste durata pentru care se dispune plata despagubirii, precum si cuantumul lunar al despagubirii.

De asemenea, proiectul prevede ca durata pentru care se dispune plata despagubirii nu poate fi mai mica de 2 ani, iar cuantumul lunar al despagubirii nu poate fi mai mic de 25% din venitul lunar net al persoanei condamnate si nici mai mare de 50% din acest venit. Prin venit lunar net, in sensul proiectului, se intelege venitul net provenit din pensii, salarii, chirii, drepturi de autor si alte venituri lunare periodice. Ratiunea instituirii unor limite (minima si maxima) este justificata pe de o parte de eliminarea posibilitatii stabilirii unor despagubiri simbolice si, pe de alta parte, de necesitatea asigurarii unui minim de venituri pentru persoana condamnata.

La stabilirea cuantumului despagubirii si a duratei masurii, instanta are in vedere criterii precum: fapta savarsita, pozitia detinuta de persoana condamnata in aparatul de represiune al regimului totalitar comunist, amploarea activitatii acesteia, masura in care prin activitatea desfasurata de aceasta au fost lezate drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor.

In vederea garantarii executarii obligatiei de plata a despagubirilor, procurorul ori, dupa caz, instanta de judecata va dispune poprirea asupra veniturilor lunare ale persoanei condamnate, in conditiile Codului de procedura penala”.

* Cititi aici proiectul de lege lansat in dezbatere publica de Ministerul Justitiei

Lumea Justiţiei