ScumpiriToamna vine cu scumpiri. Alcoolul, bijuteriile şi maşinile cu motoare mari se taxează suplimentar. Majorarea a fost necesară pentru a se putea reduce TVA -ul la pâine. De asemnea, este şi un demers împotriva evaziunii fiscale, spun guvernaţii.

Modificările Codului Fiscal majorează accizele la alcool, bijuterii din aur – cu excepţia verighetelor-, blănuri, maşini cu motoare mari şi iahturi.
Din toamnă, acciza pentru acoolul etilic va creşte de la 750 la 1.000 euro pe hectolitrul de alcool pur. Astfel, votca la sticlă care costă acum 43 de lei, va ajunge la aproximativ 49 de lei. Adica va avea o scumpire 14%. O sticlă de whisky care se vinde în prezent 50 de lei, va avea un pret cu 10% mai mare, adică de 55 de lei.

Şi bijuteriile din aur vor fi mai scumpe, cu excepţia verighetelor. Vor fi accizate cu 1 euro/gram pentru cele de până la 14 karate inclusiv şi cu 2 pentru cele mai mult de 14 karate.

Soţii doamnelor care iubesc hainele de blană sunt nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar. Confecţiile din blănuri naturale vor fi accizate cu 50 euro pentru cele cu o valoare între 500-1.500 euro bucata. Iar cele mai scumpe de 6 000 de euro vor fi accizate cu 1 200 de euro.

Toamna vine, însă, şi cu veşti bune. Pâinea se va ieftini cu 15 procente, ca urmare a reducerii TVA-ului de la 24 la 9 la sută pe tot lanţul de producţie. Aşa că franzela de 300 de grame care astăzi costă 1 lei, din septembrie va fi 85 de bani.

| antena3