spital-privat-de-urgentaA doua variantă a proiectului care prevede schimbarea statutului spitalelor va fi pusă în dezbatere publică de săptămâna viitoare, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat.
Prin noua lege, Ministerul Sănătăţii intenţionează să scoată spitalele din categoria instituţiilor bugetare şi acestea să-şi poată gestiona mai bine bugetele. Medicii spun că noul sistem nu prevede mai mulţi bani pentru cadrele sanitare şi nu va avea succes, pentru că doctorii tineri pleacă masiv din ţară.

Modificarea statutului spitalelor poate aduce probleme mari în sistemul medical, dacă nu e făcută cu acordul părţilor implicate, recunoaşte secretarul de stat Raed Arafat. Acesta dă asigurări că noua lege va proteja spitalele şi cere dezbatere publică pe acest subiect.

Medicii nu cred că noul sistem va putea fi aplicat mai devreme de un an şi jumătate, pentru că schimbările din lege sunt majore.
Cu salariile foarte mici pe care le au în prezent, medicii nu sunt încurajaţi să rămână în ţară, şi noua lege nu prevede bani mai mulţi pentru ei, spun oamenii care lucrează în sistem.