Posibil conflict armat între Marea Britanie și Spania pentru controlul strâmtoarei Gibraltar

spania-si-marea-britanie-stramtoarea-gibraltarTensiuni acute între Spania şi Marea Britanie. Londra trimite nave de război în strâmtoarea Gibraltar

Marea Britanie va trimite trei nave militare în regiunea Gibraltar pe fondul escaladării tensiunilor în relaţiile economice cu cu Spania, transmite Sky News.

Premierul David Cameron l-a înştiinţat într-o convorbire telefonică pe omologul său spaniol, Mariano Rajoy, despre viitoarele manevre militare din zonă.
În prealabil, autorităţile de la Madrid au anunţat că intenţionează să introducă o taxă de 50 de euro pentru traversarea graniţei cu Gibraltarul, zonă controlată de Londra. Disputa teritorială pentru acest teritoriu durează deja de aproape 300 de ani.Madridul rămâne pe poziţii: “Vom menţine controalele STRICTE de la frontiera cu Gibraltar”

Ministerul de Externe spaniol a comunicat, luni, că guvernul de la Madrid nu va relaxa controalele de la frontiera cu Gibraltar, în ciuda escaladării tensiunilor cu Marea Britanie. “Măsurile noastre, controalele sunt complet legale şi simetrice. Suntem obligaţi să le efectuăm pentru că ne aflăm sub jurisdicţia Schengen şi nu putem să renunţăm la ele”, a spus un reprezentant al diplomaţiei iberice. Ieri, premierul iberic, Mariano Rajoy, declarase că se vor lua “toate măsurile necesare” pentru protejarea intereselor spaniole în Gibraltar, teritoriu aflat sub administraţie britanică.
În prealabil, Londra anunţase deja că va trimite în regiune vase militare de război.
Comunicatul Externelor de la Madrid adaugă că se are în vedere formularea unor reclamaţii oficiale adresate Consiliului de Securitate ONU şi Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga. Disensiunile dintre Spania şi Marea Britanie au apărut după ce autorităţile de la Madrid au sporit controalele de la frontiera cu Gibraltar, fapt ce a dus la un timp de aşteptare ce în unele cazuri a ajuns şi la şapte ore. Oficiali ai administraţiei britanice susţin că inspecţiile vamale suplimentare “au motive politice şi sunt total disproporţionate”.
Marina Regală Britanică va trimite în Strâmtoarea Gibraltar un portavion, HMS Illustrious, şi două fregate. Acestea vor patrula în regiune pentru următoarele patru luni şi vor participa la diverse exerciţii desfăşurate în Marea Mediterană şi Golful Persic.
Presa iberică consideră că aceste manevre militare sunt metode de intimidare. În replică, ministrul Apărării britanic, Philip Hammond, a declarat că dislocarea acestor forţe “este o simplă rutină, planificată cu mult timp în urmă”. Gibraltar face parte din Teritoriile Externe Britanice (British Overseas Territories) şi se află pe lista de aşteptare a ONU, privind decolonizarea. În prezent sub tutela Londrei, petecul de pământ a fost confiscat Spaniei în 1713, iar de atunci reprezintă un măr al discordiei constant pentru cele două state vest-europene.

Nave de război britanice au pornit spre Mediterană, în contextul tensiunilor tot mai pronunţate cu Spania. Londra anunţă că ar putea lua măsuri împotriva Madridului
UPDATE 15.00 Marea Britanie ar putea adopta măsuri împotriva Spaniei pentru controalele “disproporţionate” ale acesteia, la frontiera cu Gibraltarul, un teritoriu britanic aflat în centrul unei noi dispute, a anunţat luni purtătorul de cuvânt a premierului britanic David Cameron, citat de AFP..
Aceste controale, care duc la crearea unor lungi cozi de aşteptare, “au motive politice şi sunt complet disproporţionate”, a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că o astfel de decizie în justiţie va reprezenta “o acţiune fără precedent”.

Ştire iniţială 14.10
Nave de război se pregăteau luni să plece din Anglia pentru manevre în Mediterana prevăzute “de mult timp” potrivit Londrei, dar care au loc în plină perioadă de intensificare a tensiunilor cu Madridul pe tema Gibraltarului, unde o fregată britanică urmează să facă o escală, informează AFP.
Fregata HMS Westminster va pleca marţi spre apele micului teritoriu britanic din sudul peninsulei iberice, unde va ajunge în cursul săptămânii, a anunţat luni Ministerul britanic al Apărării (MoD).
Este vorba despre patru nave de război care vor participa la exerciţiile “Cougar 13” în Mediterana şi în Golful Persic.
Între nave se află şi portelicopterul HMS Illustrious, care urma să părăsească portul Portsmouth luni dimineaţa şi care a fost autrizat de Spania să facă escală la Baza Navală Rota, în sudul ţării.
Aceste exerciţii anuale sunt organizate pentru a treia oară, consecutiv, şi este vorba despre o “mobilizare de rutină, prevăzută de mult timp”, potrivit ministrului britanic al Apărării Philip Hammond.
Potrivit MoD, navele vor face escală într-un “anumit număr de porturi mediteraneene”, după care vor participa la un exerciţiu împreună cu armata albaneză, în Marea Adriatică. Ele vor trece apoi prin Marea Roşie şi Oceanul Indian spre Golf, unde vor participa la exerciţii cu ţări partenere din regiune.
Însă aceste manevre se desfăşoară în contextul în care tensiunile diplomatice între Londra şi Madrid cu privire la Gibraltar – un teritoriu de şapte kilometri pătraţi cedat Marii Britanii în 1713, locuit de aproximativ 30.000 de persoane – s-au intensificat din nou începând de la sfârşitul lui iulie.
Autorităţile din Gibraltar au provocat furia Madridului, instalând în Mediterana, în Golful Algeciras, blocuri de beton care formează un recif artificial, într-o încercare de a pune capăt unor ani de incursiuni de care îi acuză pe pescarii spanioli că le efectuează în apele pe care le consideră ca aparţinându-le.
De atunci s-au format cozi lungi de aşteptare la frontieră, iar Gibraltarul afirmă că Spania şi-a multiplicat controlele vamale ca represalii. De asemenea, Madridul a anunţat că intenţionează să introducă o taxă rutieră în valoare de 50 de euro la frontiera cu acest teritoriu britanic.

| antena3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*