base Ps salajanPreşedintele Traian Băsescu a susţinut, luni, că regionalizarea României nu va ţine cont de criterii etnice, iar Regiunea Autonomă Maghiară, realizată din  ordinul lui Stalin, nu se va mai întâmpla niciodată.

“Ce vă pot garanta este că niciodată nu se va face reorganizare administrativă a ţării pe criterii etnice. Cei care cred că este posibil aşa ceva ne confundă cu staliniştii. Numai Stalin a organizat Regiunea Autonomă Maghiară. Aşa ceva nu va fi în România, o regiune autonomă”, a afirmat Traian Băsescu, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului.

Preşedintele a menţionat că România este definită ca stat unitar în Constituţie şi “nimeni nu poate fi mai autonom decât altcineva pe teritoriul sau între frontierele României”. Mai mult, Băsescu a susţinut că regionalizarea nu va ţine cont de criteriile etnice şi statul român “îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”, după declaraţii lui Laszlo Tokes, care cerea protectoratul Transilvaniei.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară “Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască “un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere “protectorat” Transilvaniei, “aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

Laszlo Tokes mai spunea că Băile Tuşnad, unde s-a desfăşurat Universitatea de Vară “Balvanyos”, reprezintă o zonă autonomă a Ţinutului Secuiesc.

Notă: Oare va încălca marinarul directivele Bruxelles-ului, care sunt clar pentru dezintegrarea teritoarială a României?