Basescu la Yad Vashem IsraelPrioritatea României trebuie să fie ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană, a declarat Traian Băsescu pentru postul de radio Europa Liberă, precizând că Rusia vede Moldova federalizată, în timp ce țara noastră o vede unitară.

Președintele spune că numai Chișinăul poate stabili nivelul de autonomie pentru Transnistria, pozițiile României și Rusiei pe  această temă fiind diferite, conflict ce nu poate fi rezolvat decât în negocierile ”5+2”.

”Moscova vede Republica Moldova federalizată, noi o vedem unitară”, afirmă președintele Băsescu, cu o zi înaintea vizitei sale de la Chișinău.

”Prioritatea mea… şi a României trebuie să fie ca Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene… în 10-12 ani… undeva pe aici”, apreciază Traian Băsescu.

Traian Băsescu spune că, deși își dorește ca aderarea la UE să se întâmple cât mai devreme, aceasta nu va avea loc atâta timp cât nu se rezolvă conflictul transnistrean și cât timp trupele rusești nu părăsesc teritoriul Moldovei.

”(…) Categoric UE nu va mai repeta eroarea Cipru”, explică președintele.