carduridesanatate_08614700Românii vor primi carduri de sănătate până la finalul anului. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va emite 7,5 milioane de carduri ce vor fi folosite din 2014, după ce medicii, spitalele şi laboratoarele vor avea cititoare.

Primele carduri naţionale de sănătate vor fi emise la sfârşitul acestei luni – 200 de mii. Până la sfârşitul anului, Imprimeria va produce 7,5 milioane de carduri care vor fi distribuite caselor judeţene de asigurări de sănătate.

“Primul card model a fost înmânat săptămâna trecută în mod oficial domnului prim ministru, Victor Ponta”, spune CRISTIAN BUŞOI, preşedintele CNAS.
Nu se ştie însă cine va înmâna celelalte milioane de carduri românilor. Potrivit legii, medicii de familie ar trebui să se ocupe de acest lucru, dar aceştia susţin că proiectul aparţine Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Ministerului Sănătăţii şi că iniţiatorii ar trebuie să-şi asume această sarcină.
“Medicul de familie este un prestator de servicii medicale. Orice alte servicii nemedicale înseamnă birocraţie, înseamnă timp luat din timpul de consultaţie care este dedicat pacientului. Evident că nu suntem de acord să distribuim un document”, spune MARIANA PÂRCĂLABU, preşedinte Patronatul medicilor de familie Bucureşti.
Cardurile de sănătate nu vor putea fi folosite fără cititoare, nişte aparate care vor trebui să existe în cabinetul oricărui medic de familie.
“Acest tip de cititor va costa max. 50 de euro. Aceste cititoare vor trebui să ajungă şi vor trebui achiziţionate de către medicii de familie, de către spitale de către laboratoare, de către centrele de imagistică.”, spune CRISTIAN BUŞOI, preşedintele CNAS.
“Medicii de familie în afara faptului că sunt prost plătiţi, acum mai sunt puşi să susţină programele casei de asigurări?  Este, într-adevăr, un şantaj pe care îl practică CNAS referitoare la aceste cititoare”, spune MARIANA PÂRCĂLABU, preşedinte Patronatul medicilor de familie Bucureşti.
Cardurile de sănătate vor conţine datele de identificare ale pacientului, dar şi datele medicale precum diagnostice, grupa sanguină, RH sau dacă o persoană acceptă să-şi doneze organele.