Anglia: Legalizarea căsătoriilor gay a ajuns la ultima etapă

gay marriageLa începutul acestei săptămâni, Marea Britanie a făcut cei mai importanţi ultimi paşi pentru legalizarea căsătoriilor gay: proiectul de lege a trecut şi de Camera Lorzilor şi de Camera Comunelor, aflându-se acum în faţa reginei Elisabeta a II-a. Aceasta urmează să îşi dea acordul până la finalul acestei săptămâni, urmând ca primele căsătorii gay să poate fi oficiate chiar în vara lui 2014.

Marţi, proiectul de lege a trecut fără probleme de Camera Lorzilor şi a fost trimis în Camera Comunelor, pentru ca legiuitorii să analizeze amendamentele aduse proiectului înainte ca acesta să devină lege. Întrucât anterior proiectul trecuse uşor, cu 290 de voturi pentru şi 148 de voturi împotrivă, amendamentele au fost acceptate cu uşurinţă prin ultima etapă legislativă înainte de legalizare.

Până la finalul săptămânii, regina Elisabeta a II-a urmează să îşi dea acordul cu privire la această lege, dar aceasta este mai degrabă o formalitate. De aceea, este foarte posibil ca până la sfârşitul acestei săptămâni, Anglia şi Ţara Galilor să se alăture numărului tot mai mare de ţări care au legalizat căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Atunci când proiectul va deveni lege, cuplurile gay vor avea dreptul de a se căsători şi civil şi religios pe teritoriul Angliei şi Ţării Galilor. Biserica Anglicană, care s-a opus până recent acestui demers, nu va fi însă obligată să oficieze căsătorii gay.

Cele două decizii de ieri nu au atras prea mult atenţia publicului, spre deosebire de opoziţia puternică ce a existat şi încă există în Franţa, care a legalizat recent căsătoriile gay.

Aproape 54% dintre britanici sunt în favoarea legalizării, potrivit unui sondaj de opinie YouGov, realizat de Sunday Times. În plus, 32% dintre respondenţi sunt de acord cu uniunile civile (care sunt legale în Anglia încă din 2005), în timp ce doar 16% dintre britanici se opun căsătoriilor gay.

One comment

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Bietii englezi, habar n-au in ce prapastie aluneca. Ei au doar impresia ca apartin unei lumi civilizate, insa nu e asa. Bunastarea materiala i-a orbit si i-a slabanogit duhovniceste. Doamne, ai mila si de ei si de noi.

    Parintelele Gabriel Nicu spunea sa ne fie mila si de cel bolnav, dar si de cel sanatos! Cel sanatos poate cadea in diverse capcane duhovnicesti, se poate umple de mandrie. Daca nu-l doare nimic, el nu are un motiv anume sa caute vreun remediu si poate cadea duhovniceste. Daca suntem sanatosi, sa dobandim trezvie, ca altminteri ajungem ca englezii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*