SCANDALOS: Maghiarii din România deranjați de drapelul românesc, distribuit de Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei

IPS_Ioan_drapel

Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei a împărţit gratuit 350 de steaguri româneşti credincioşilor care au participat, luni, la slujba de la Mănăstirea Valea Mare din judeţul Covasna. Reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) din Sfântu Gheorghe spun că acţiunea este “provocatoare” la adresa maghiarilor.

Pentru confecţionarea drapelelor, Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, a cumpărat doi kilometri de pânză. Steagurile au fost cusute de maicile de la Episcopia Ortodoxă din Miercurea Ciuc.
Arhiepiscopul a declarat că ideea i-a venit după ce a constatat că în regiunea locuită preponderent de maghiari nu există tricolorul românesc şi că localnicii români nu au de unde să-l cumpere.
“La sfârşitul slujbei, am binecuvântat aceste drapele şi le-am împărţit gratuit credincioşilor. Le-am dat cu suport, nu numai o bucată de pânză, spunându-le că am fi bucuroşi să ştim că aceste steaguri le duc la casele lor, iar la sărbătorile naţionale şi atunci când este hramul satului le-ar pune pe casele lor”, a spus Selejan, citat de mediafax.ro.

„O provocare față de comunitatea maghiară”

Nemes Elod, preşedintele organizaţiei municipale a Partidului Popular Maghiar din Transilvania, filiala Sfântu Gheorghe, a declarat că decizia Episcopiei de a împărţi sute de steaguri româneşti “este o provocare faţă de populaţia majoritară din zonă”.
“Este o acţiune de provocare faţă de populaţia majoritară din zonă, deci faţă de comunitatea maghiară. Aştept cu curiozitate să văd câţi dintre românii care trăiesc aici vor arbora aceste drapele. Nu este sigur că mulţi vor răspunde pozitiv la această acţiune de provocare a bisericii ortodoxe”, spus el.
În schimb, liderul PPMT Sfântu Gheorghe a lansat un îndemn către cetăţeni ca ei să arboreze drapelul secuiesc pe locuinţele particulare.

Steagul secuiesc a tensionat relațiile româno-ungare

În luna februarie, relațiile dintre autoritățile române și cele de la Budapesta s-au tensionat în urma unor neînțelegeri privind arborarea steagului secuiesc. La acea dată, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.
În replică, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe ungar Nemeth Zsolt a declarat că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei „agresiuni simbolice”. Totodată, el a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze steagul Ținutului Secuiesc în semn de solidaritate cu maghiarii din România.
Premierul Victor Ponta a răspuns acuzațiilor spunând că România nu acceptă de la nimeni din străinătate “obrăznicii” şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

| stiri.yahoo.com

Dar cea mai dură reacţie a venit din partea secretarului general al PRM, Gheorghe Funar, care a cerut expulzarea populaţiei maghiare din ţara noastră.

„Este o altă obrăznicie ungurească. Nu are limite obrăznicia ungurilor și, până nu vor fi expulzați din România, nu se vor liniști. Noi sperăm să vină vremea când în Constituția revizuită să se includă un amendament pe care noi l-am propus: ‘sunt expulzați din România acei cetățeni care nu recunosc statul național unitar român, care aduc atingere simbolurilor naționale, care nu cunosc foarte bine, scris și vorbit, limba română’. Toți cei care sunt ostili statului român trebuie expulzați. Lumea e mare, Ungaria îi așteaptă, Europa, la fel. Mai sunt și alte continente unde se pot duce. Ei, de facto, dețin toate pârghiile de putere la nivel local. S-a adoptat și un amendament la Constituție, care le permite ca în baza Legii statutului minorităților naționale, lege care nu există, pentru că a fost respinsă în Parlament, să-și constituie organe executive proprii. În plus, nici președintele, nici Guvernul, nici Parlamentul nu mai pot lua în discuție vreo propunere de act normativ dacă nu au acordul scris al tuturor consiliilor celor 18 minorități. Ungurii speră că vor avea și de iure controlul asupra județelor Covasna și Harghita și nu mai au răbdare și se obrăznicesc chiar și astăzi, de ziua drapelului nostru național. Asta, pentru că toate partidele i-au luat, pe rând, la guvernare”, a declarat, în exclusivitate pentru ZIUAnews, secretarul general al PRM, Gheorghe Funar.

11 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dacă nu le convine să vadă steag românesc n-au decat să plece în Ungaria deoarce până una-alta în buletinul lor scrie ROMÂNIA

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    afara cu ungurii din tara noastra!nu am auzit ungur care sa nu isi doreasca bunurile noastre pamanturile noastre.asa ca afara cu dusmanul!

  3. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    nu le place TRICOLORUL ROMANESC ,
    Afara cu cei ce ne urasc si nu ne vor pe acest pamint romanesc ...
    caci pe acest Pamint S-a Scris cu sange TRICOLORUL ROMANESC iar Jerfa Lor a fost pentru Acest Pamint si pentru Acest Drapel ,
    ei cei din Neamul Romanesc intru care ne-am nascut , leganat si crescut
    de -ii vom uita si nu-i Vom Cinsti nu de Binecuvantarea lor vom avea parte ci de blestemul pamintului vom avea parte
    Nu Uitati pe cei care s-au Jertfit pentru a fi noi cei care astazi stam pe acest pamint si pentru ca Binecuvantarea Lor A Sfintilor si Martirilor sa o avem oricand
    Amin!

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ba cate figuri fac astia. Oricum e vorba de cei care reprezinta comunitatea maghiara,astia ii instiga.Mi se pare absolut normal daca oamenii aveau nevoie de steaguri sa li se dea sau macar sa li se ofere posibilitatea de a si le procura.Acolo ei fac legea si astia ai nostri bietii joaca dupa cum le canta ungurii.
    Repet nu oamenii de rand sunt problema ci cei care cica reprezinta interesele lor .Eu am fost la Miercurea-Ciuc si nu a avut nimeni nici o treaba. In afara de faptul ca nu am pricipit nimic oamenii nu au avut de comentat ca eram fotograf la nunta lor.

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Prin patriotism se definește legătura emoțională față de o țară și de o națiune din motive etnice, politice, culturale sau de altă natură.AFARA CU UNGURII DIN ROMANIA

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu e bine sa ii dusmanim pe unguri, dar trebuie sa ne aparam drapelul nostru. Doamne miluieste!

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Secuii trebuie sa inteleaga ca etnia si nationalitatea sunt lucruri diferite.Drapelul romanieiii reprezinta pe toti cetatenii acesteia,indiferent de etnie,religie,culoare politica sau tara de provenienta.Daca ai ceva cu steagul romaniei ,desi te-ai nascut in romania atunci e grav.....

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Secuii sunt oameni la locul lor. Capetele aprinse sunt altele.. din maghiarime; Ei au uitat ca poporul nu l`a reprezentat niciodata nobilimea maghiara ci taranii care lucrau pamantul; acestia erau si sunt adevaratul popor; Organizatiile maghiare ar trebuii sa puna mana pe carte si sa citeasca despre "rascoala de la Bobalna" in care peste 30 % erau maghiari si secui; din pacate ei aleg numai ceeea ce le convine din istorie; Deasemena ar trebuii sa justifice acel pact "odios", "Unio Triom Nationum", prin care taranimea romana a fost inrobita , legata de glie si fara drepturi civile pina prin anii 1848.... aceste adevaruri istorice sunt in continuare ocolite de organizatiile maghiare , mai ales in procesul educational al tinerilor ... este un comportament lipsit de demnitate si de cinste, amplificand o latura urata a fiintei umane ; aceea a vicleniei....

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Tupeul si obraznicia nu trebuiesc tratate cu indiferenta. Desi nu sunt neaparat un adept al lui Funar, aici are dreptate. Extremistii secui sunt cei care seamana samanta urii si a intolerantei. Sunt ca un cancer. Trebuiesc expulzati pana nu apuca sa infesteze organismul sanatos al celorlalti Secui. Extremistii se bazeaza indeosebi pe exclusivitate in trimiterea mesajului lor catre acei secui carora de-a lungul timpului li s-a spus ca nu trebuie sa invete limba romana, rezultatul fiind imposibilitatea acestora din urma de a avea acces si la alte surse de informatii. Faptul ca multi dintre cei manipulati de extremisti nu cunosc nici macar limitele geografice ale tinuturilor locuite de secui este o realitate... Ei nu stiu ca in orice punct cardinal asa zisul tinut secuiesc este inconjurat de Romani si ca pana la granita cu Ungaria traverseaza o jumatate de tara in care se vorbeste romaneste!! Tacticile de manevra sunt medievale... adeptii lor au tot atata cultura... din pacate...

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Am fost la lacul Sf.Ana si am platit intrare la unguri ca sa intru cu masina,si nici nu m-au lasat sa ajung pana la lac ca ne-au tras intr-o parcare la vreo 2 km de lac,ca nu sunt locuri la lac si toate masinile de Covasna si Harghita intrau frumos pana la lac,si na cu cine sa te certi ca aia nici nu vb romana si eram in inferioritate numerica,asa ca am mers pe burta pana la lac.E corect?Afara cu ungurii rasisti de la noi din tara!

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      nu-i posibil asa ceva,unde suntem?sa filmezi data viitoare si sa trimiti la o televiziune sau ziar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*