card-de-sanatate-csekeUn nou pericol la adresa vieţii private a românilor: Guvernul intenţionează să „comaseze” cardurile de sănătate cu cărţile electronice de identitate, astfel încât informaţiile despre sănătatea cetăţenilor vor putea fi accesate de orice poliţist. Altfel spus, un poliţist va putea afla şi va putea divulga informaţii despre sănătatea unei vedete, a unui politician sau a unui om de afaceri, ori le-ar putea folosi pentru şantaj. Proiectul asumat de Ministerul Administraţiei şi Internelor a fost votat joi, cu scandal, spune deputatul de Bihor Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii.
Legea votată  pe 26 iunie în Camera Deputaților vizează faptul ca procedurile de eliberare a acelor carduri de sănătate care au fost deja tipărite să fie continuate, dar în paralel cu această procedură se va derula și eliberarea cărților electronice de identitate în care vor fi cuprinse și datele ce figurează pe cardurile de sănătate. Singura formațiune politică care s-a opus a fost, culmea, UDMR.

”Consider foarte îngrijorătoare îmbinarea celor două sisteme ce sunt total diferite, întrucât datele privind sănătatea unei persoane sunt confidențiale în cadrul unui sistem strict profesional, cel medical și ele trebuie să rămână în interiorul sistemului de sănătate. Pot fi lezate la modul serios drepturi fundamentale ale persoanei dacă oferim acces, oricât de restrâns ar fi, la sistemul de sănătate și astfel acordăm posibilitatea oricărui factor extern să poată obține informații referitoare la datele de sănătate ale unei persoane” a spus Cseke.

 Grupul UDMR din Camera Deputaților a votat împotriva proiectului de lege, deoarece nu este de acord cu măsura de comasare a celor două tipuri complet diferite de acte într-unul singur – cartea electronică de identitate – și consideră inacceptabil ca datele cu privire la starea de sănătate ale unei persoane să fie accesibile unor terți, fie acestea chiar și persoane care pot accesa sistemul informatic al Ministerului de Interne.

“Măsura propusă de guvern privind unificarea celor două sisteme, de identificare și respectiv de certificare este îngrijorătoare din mai multe puncte de vedere, deoarece doar un singur stat din Uniunea Europeană, și anume,  Portugalia utilizează acest tip de sistem conform căreia cartea de identitate îndeplinește în același timp și rolul cardului de sănătate, dar acest proiect nu este unul de succes” – a detaliat Cseke, după care a relatat pe scurt măsurile de implementare în România a prevederilor referitoare la eliberarea cardului național de sănătate. Deputatul UDMR a afirmat că deși reglementările privind eliberarea cardului de sănătate se află la rang de lege încă din anul 2006, în România, primii pași în vederea producției, eliberării și folosirii acestuia, au fost implementate abia din anul 2010.

De altfel, Cseke a declarat că şi traseul legislativ al proiectului a fost unul deloc corect: „Proiectul a ajuns miercuri la comisii (n.r – comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor), iar joi în plen. Pentru că reprezentantul Guvernului n-a ştiut să răspundă la întrebări, proiectul a fost trimis din nou la comisii, dar pentru că poate s-a dat un telefon important de undeva a fost repus în dezbaterea plenului, iar aici a fost votat într-o veselie de majoritatea parlamentară (n.r – deputaţii USL)”, a povestit Cseke.

În prezent, România este singura ţară din UE ai cărei cetăţeni nu au card de sănătate, iar sistemul sanitar românesc este cel care permite cele mai multe fraude, tocmai din cauza neinformatizării sale.

Iată că au așteptat moartea Părintelui Justin ca să acționeze mai direct în privința actelor cu cip. Dar nu-și dau seama că Sfântul Părinte Justin nu îi va lăsa așa ușor și le va încurca planurile lor diabolice. Depinde și de noi dacă ne vom ruga noului sfânt pe care ni l-a dat Dumnezeu ca sprijin în aceste vremuri apocaliptice.

Inregistrarea dezbaterii o gasiti aici. (vizionati de la momentul 2 h, 32 min si 35 sec, si apoi, de la momentul 4 h, 52 min si 29 sec).