Legea noilor buletine de identitate a trecut de Camera Deputaţilor si începând cu 1 aprilie 2014 se vor elibera primele acte

carte electronica de identitate_prototipDupă ce a primit aviz negativ de la Comisia pentru Drepturile Omului, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei care vizează introducerea noilor buletine a trecut la alte comisii parlamentare.

UPDATE: Ordonanţa noilor buletine a fost adoptată de Camera Deputaţilor, care este şi for decizional, ea urmând să fie promulgată de preşedinte.

Conform formei finale, până la 31 martie 2014 trebuie să fie realizat proiectul pilot pentru eliberarea noilor acte.

Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic şi Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor au întocmit un raport comun în care au formulat o serie de amendamente pentru legea buletinelor. Unele dintre ele schimbă radical ce se ştia până acum despre noile buletine de identitate.

Facem o trecere în revistă a celor mai importante amendamente propuse de cele două Comisii:

1. Se propune introducerea unui alineat nou, prin care, în cazul în care solicitarea pentru eliberarea unui act deidentitate se face ca urmare a expirării valabilităţii acestuia, ţinând cont şi de declaraţia pe proprie răspundere conţinută în formularul – tip de cerere, solicitantul să nu mai fie obligat să aducă şi înscrisuri doveditoare, actul expirat sau care urmează să expire fiind suficient.

2. Un alt amendament se referă la articolul care vizează durata de valabilitate a actelor de identitate:

Astfel, legea iniţială la articolul respectiv era formulată astfel:

Articolul 16

(1) Cartea de identitate se eliberează:

a)cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
b)cu valabilitate de 7 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani;
c)cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 25 de ani;
d)cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 55 de ani.

(2) De la data punerii în circulaţie a cărţii electronice de identitate, cartea de identitate şi cartea electronică de identitate se eliberează:

a) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;

b) cu valabilitate de 5 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.

Amendamentul pe acest articol propune abrogarea alineatului 2, deoarece acesta reduce drastic durata de folosire a cărţilor de identitate de la 10 ani la 5 ani pentru persoanele adulte.

Actualele cărţi de identitate au durata de folosire de 10 ani, iar acest sistem s-a dovedit fiabil şi funcţional.

Această măsură de scoatere a pct.(2), asigură liniştea cetăţeanului, pentru că nu-l va obliga să revină din 5 în 5 ani la autoritatea competentă, pentru obţinerea unui document nou.

Eliminarea pct.(2) însemnă economii la bugetul statului, deoarece schimbarea cărţilor de identitate se face mai rar.

Beneficii estimative:

-costuri anuale de operare vor fi scăzute la jumătate pentru fiecare persoană cu C.I.

În primul caz fără modificarea prevederii legale până la vârsta de 70 de ani C.I. se schimbă de 12 ori.

În al doilea caz, cu modificarea propusă ,până la vârsta de 70 de ani C.I. se schimbă de 5 ori.

Acest calcul aplicat la o populaţie de aproximativ 18 milioane de locuitori, posesori de carte de identitate, din care scădem cei care doresc cartea de identitate electronică 3 milioane, rămân 15 milioane de locuitori.

Aplicând la aceştia calculul făcut anterior, rezultă din modificarea legii o economie de 105.000.000 cărţi de identitate într-un termen de 70 de ani, adică 1.500.000 mai puţine C.I. pe an. Aceasta presupune reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat cu suma necesară emiterii şi operării a 1.500.000 C.I anual.

– economii pentru cetăţeni, deoarece vor suporta mai rar taxele de preschimbare;
– evitarea supraaglomerării ghişeelor, unde se primesc cererile şi celelalte documente.

3 Numele părinţilor

Printre datele propuse care ar fi trebuit să se găsească pe noile acte de identitate nu se regăseau şi numele părinţilor. Un amendament prevede modificarea articolului referitor la datele înscrise pe cartea de identitate, astfel încât pe noile acte să fie incluse şi prenumele părinţilor, întrucât dispariţia acestora este un act imoral şi nejustificat. Prin aceasta statul nu mai recunoaşte apartenenţa prin naştere la părinţi naturali datorită scoaterii lor din documentul de identitate.

| capital.ro

9 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    3 Numele părinţilor<<"asta era problema??sau faptul ca vor sa iti faca dosar electronic.cu acest act.pregatind terenul pt conducerea electronica+totalitara a lui antihrist

  2. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    mmh ... fiara antihristica inainteaza spre a inghiti si RASARITUL , dar Intru SFANTA CRUCE Va fi Biruinta pe acest pamint
    ca vor spurcatii a ne ingenunchea uitand de mama si de tata asemeni si a ne lepada de DUMNEZEU Adevarat Insa SA NU FIE VOIA ACESTOR spurcati si a dihaniei din apus pe acest pamint de la Nistru pin'la Tisa
    Amin!

    • Maria Camelia Simon

      Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Nu o sa aiba curajul sa adopte legea privind implantul CIP-ului la oameni, suntem crestini ortodocsi s-ar lega singuri cu blestem, ei si urmasii lor, iar ultimul cuvant il are Biserica, scriu toate acestea deoarece mie mi-a fost implantat impotriva vointei mele, dar, Dumnezeu nu m-a parasit, insa ceea ce e grav este ca nu te poti impartasi cu Sfintele Taine, Sfintii Parinti, insuflati de Duhul Sfant au scris despre toate cele ce vor fi, nu trebuie sa ne pierdem nadejdea! Cum Dumnezeu i-a vorbit Sfantului Siluan Athonitul in inima sa, "Ramai cu mintea ta la iad si nu dejnadajdui!", tot asa mi-a vorbit si mie. Poporul Roman este ocrotit de Maica Domnului, ca si Sfantul Munte ATHOS, daca poporul roman ramane in Biserica, va fi ocrotit, antihrist nu va avea putere asupra lui. Spune Sfantul Arsenie Boca ca Sfanta Liturghie tine lumea, atata timp cat in timpul Sfintei Liturghii, Mielul lui Dumnezeu se aduce jertfa inaintea Tatalui Ceresc, de cine ne vom teme, de Satan? Dumnezeu l-a biruit demult, Mintuitorul IIsus Hristos, nu spune, indrazniti, eu am biruit lumea! In privinta cartii de identitate cu CIP, Legea va ajunge la Traian Basescu, daca e crestin ortodox, o va intoarce in Parlament, pentru a fi si alternativa actului de identitate fara CIP, omul trebuie sa aiba libertatea de a alege, asa cum Dumnezeu nu-i ingradeste libertatea omului, bineinteles daca intelegi ce inseamna cuvantul "libertate". Implantul uman de microcip ingradeste libertatea omului, dar cei ce l-au implantat, bietii de ei nu au stiut, de aceea i-am iertat si ma rog lui Dumnezeu pentru mantuirea lor, dar acum stiu si nu vor mai avea curajul sa implantezw si la altii, conform Sfintei Scripturi si Sfintei Traditii a Bisericii. Sufletul meu doreste ca poporul roman sa nu deznadajduiasca si sa nu se lepede de credinta cea dreapta. Maria

      • Traiasca Legiunea si Capitanul!

        Poti te rog sa detaliezi treaba cu cipul ca e foarte importanta si ne poate fi de mare folos.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Maria Camelia Simon

    Cine ti-a implantat si unde anume in corp? Si de ce?

  4. legionarulortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ********** IMPORTANT! **********

    ecumenismul, nu doarme!

    Asta e pentru toti cei care vor sa se convinga, cum actioneaza ecumenismul in Romania!

    Asa lucreaza ecumenistii in Romania, prin simpozioane si teme tinute in
    UNIVERSITATILE DE TEOLOGIE ORTODOXA, ALE ROMANIEI!

    Institutul ecumenic, are baza la Sibiu - situl ecumenismului din Romania!

    http://www.ecum.ro/infoecum/Ro/infoecum-actual/das-wunderverstaendnis-in-der-lutherischen-und-orthodoxen-biblischen-theologie-6-7-juni-2013

  5. legionarulortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dovada, colocviului de erezii,pe basilica.ro

    http://www.basilica.ro/stiri/colocviu-de-teologie-biblica-in-bucuresti_7550.html

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Din punct de vedere ortodox nu isi are justificare aceste buletine cu cip. Sf. Ap. Pavel spune: toate sunt bune dar nu toate folosesc. Pentru un crestin fara grija vieti si a zilei de maine aceste buletine nu ar trebuie sa il preocupe pre mult, deci nu trebuie acceptate, pe motiv ca este bun si cel vechi (varianta veche). Fratilor cred ca se apropie momentul despartiri oilor de capre mai ales cu acel blestemat cip elrctronic. Rugativa si pentru frati nostri mai slabi in credinta sa fie luminati de Dumnezeu.

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Maria Camelia Simon
    Roaga-te lui Dumnezeu daca poti scapa de cipul acela. Doamne miluieste!
    Spune si rugaciunea lui Iisus: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul (pacatoasa).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*