Începutul postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Sfintii Apostoli Petru si PavelBiserica a intrat astazi in Postul Sampetrului, care precede sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel din 29 iunie. Despre vechimea acestui post marturisesc in secolul al IV-lea Constitutiile Apostolice, iar Leon cel Mare numeste acest post: “postul de vara” sau al Cincizecimii. Au mai consemnat despre acest post Sfantul Atanasie cel Mare si Teodoret, Episcopul Cirului. La inceput, se tinea numai in randul monahilor, iar mai tarziu s-a generalizat, in amintirea faptului ca Sfintii Petru si Pavel erau postitori.

Spre deosebire de celelalte posturi care au o durata fixa acest post are o durata variabila de la an la an, deoarece inceputul lui este in functie de sarbatorirea la data variabila a Pastilor. Postul inchinat Sfintilor Apostoli Petru si Pavel incepe in ziua de luni, dupa Duminica Tuturor Sfintilor, si tine pana in ziua de 29 iunie, inclusiv, daca acesta cade miercurea sau vinerea, in acea zi fiind dezlegare la peste. In cazul in care data de inceput a postului, luni dupa Duminica Tuturor Sfintilor, cade dupa 29 iunie postul se pune simbolic doua sau trei zile, cum este de exemplu in acest an de 3 zlie, miercuri, joi si vineri, altfel el s-ar desfiinta.

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel ne ofera prilejul de a medita la misiunea pe care acesti mari Apostoli ai Bisericii, precum si toti ceilalti Apostoli au facut-o pentru propovaduirea Evangheliei. Este momentul in care trebuie sa ne aducem aminte de nenumaratele jertfe pe care Apostolii le-au facut dintru inceput si care au urmat chemarii Mantuitorului. Lucrarea lor misionara a fost continuata de ceilalti Apostoli si de episcopii si preotii din toate locurile si vremurile si a insemnat zidirea piatra pe piatra a unei Biserici vii pe care portile iadului nu o vor birui.

Postul este o jertfa din partea omului, inchinata lui Dumnezeu. De asemenea, postul este un examen pe care trebuie sa il trecem. Postul presupune abstinenta, sporirea rugaciunii, pentru ca astfel sa inmultim fapta cea buna, sa ne gandim si la suferintele aproapelui, iar Biserica sa inmulteasca lucrarea ei misionara, urmand zelului misionar al celor doi Apostoli care sunt praznuiti in aceasta perioada. Prin tinerea acestui post se cinstesc darurile Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Apostoli la Cincizecime, de aceea in vechime acest post se numea Postul Cincizecimii.

3 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "In cazul in care data de inceput a postului, luni dupa Duminica Tuturor Sfintilor, cade dupa 29 iunie postul se pune simbolic doua sau trei zile, cum este de exemplu in acest an de 3 zlie, miercuri, joi si vineri, altfel el s-ar desfiinta."

    Mare adevar afirmati in acest articol si pe cat de mare este adevarul, pe atat staruiti in minciuna si greseala. Recunoasteti ca in anul acesta se vede greseala schimbarii calendarului. Cum poti sa pui post in saptamana de harti, dezlegata tocmai in cinstea Pogorarii Sf. Duh? Pregatirea pentru Sf Taine trebuie sa fie de 8 zile. Cum te poti impartasi cu Sf Taine in postul pe care l-ati inventat? Multi au gresit, multi gresesc si multi vor mai gresi, dar cand vedem greseala haideti sa o indreptam, nu sa o masluim doar ca sa dea bine. Daca sunteti apologeti spuneti adevarul cu glas tare, nu printre dinti.

    Concluzia: Postul Sf Apostoli de anul acesta 2013 nu exista. S-a desfiintat din cauza schimbarii calendarului.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @Iulian
      Si ce e mai mare? Dezlegarea sau pacea? Ce e mai periculoasa? Schimbarea unor date sau dezbinarea (schisma)? Din partea fratilor nostri de credinta din Ahos, Ierusalim, Rusia nu primim astfel de reprosuri, ci ne aflam in deplina comuniune eurharistica, chiar daca ei tin calendarul neschimbat, cel vechi. Parintele Justin facea Sfanta Agheasma la Boboteaza pe nou si este la fel de proaspata dupa ani de zile. Polemica cu calendarul nu-si mai are loc aici, s-a scris destul. Pace sufleteasca si mantuire va doresc!

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mai presus de orice este ADEVARUL! Degeaba este pace si unitate in minciuna. Daca adevar nu exista, nici Hristos nu exista intre voi. Noi toti vom da raspuns inaintea lui Dumnezeu pentru indepartarea de adevarul de credinta. Miscarea ecumenista mondiala este motivul pentru care celelalte biserici, chiar daca nu au schimbat calendarul, nu reproseaza nimic celor care au schimbat. Totul merge spre stricare si cei ce nu marturisim adevarul o sa fim judecati aspru pentru ca am stiut si am tacut.

    Ti-ai pus pseudonimul de "marturisitor". Macar respecta insemnatatea acestui cuvant si marturiseste drept inainte lui Dumnezeu si al oamenilor.

    Doamne ajuta tuturor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*