Hristos S-a înălțat! Vino și ia! Domnul a deschis pentru noi toate vistieriile bunătății dumnezeiești

Sfantul Pavel arata in urmatoarele cuvinte puterea inaltarii Domnului: ”S-a suit la inaltime, a robit robime si a dat daruri oamenilor” (Efes. 4, 8). impacand dreptatea lui Dumnezeu, Domnul a deschis pentru noi toate vistieriile bunatatii dumnezeiesti. Aceasta este robimea sau prada dobandita in urma biruintei, incepatura impartirii acestor daruri oamenilor este Pogorarea Sfantului Duh, Care S-a pogorat o singura data, ramane in Biserica si da fiecaruia cele de trebuinta, luand totul din aceeasi robime o singura data robita. Oricine ai fi, vino si ia: dar pregateste-ti vistierie pentru comori – inima curata, maini cu care sa iei, credinta neindoita – si te apropie cu cautare plina de nadejde si pururea rugatoare.

Sf. Teofan Zăvorâtul

inaltarea Domnului -pskov-pecherySfântul Iustin Popovici: Cununa nevoinței lui Hristos

Astazi se incheie Pastele, astazi ia sfarsit nevointa mantuirii, astazi se incheie intreaga cale a intruparii lui Dumnezeu, de la nasterea pe pamant, de la Craciun, si toate pana la infaptuirea mantuirii neamului omenesc. Astazi, acest minunat praznic ne dezvaluie intreaga taina a Domnului si Dumnezeu-Omului Hristos. De ce a luat asupra Sa trup, de ce S-a intrupat, de ce a devenit om? A luat asupra-I trup pentru ca acest trup sa-l izbaveasca de pacat, de moarte, de diavol, si sa-l ridice, sa-l inalte mai presus de toate Cerurile si sa-l aseze pe insusi tronul Domnului Slavei (Marcu 16,19). Acesta este intreaga cale a Dumnezeului-Om, a Domnului Hristos, intreaga Sa cale in aceasta lume si in aceasta viata, pentru ca aceasta sa fie calea fiecaruia dintre noi, a fiecarui trup omenesc.

Si marele sfant praznic de astazi chiar aceasta arata: Cat de lunga este calatoria trupului nostru in aceasta lume, de unde incepe si unde se termina. Incepem de la nasterea pe pamant, ca sa incheiem deasupra tuturor Cerurilor, deasupra ingerilor si Arhanghelilor, Heruvimilor si Serafimilor. Lucruri minunate se petrec cu omul, cu neamul omenesc, pentru aceea ca Dumnezeu a devenit om si a intrat in matca vietii noastre omenesti. Lucruri minunate si neobisnuite si miraculoase, se petrec de la Pasti pana in ziua de astazi, si in timpul intregii vieti a Mantuitorului pe pamant. In minunatele cantari de astazi se canta si se slaveste inaltarea trupului omenesc mai presus de toate Cerurile, mai presus de ingeri si Arhangheli. Se graieste in ele cum ingerii se minuneaza ca se intampla aceasta: de unde trupul, omul, sa fie deasupra noastra, a Heruvimilor si Serafimilor? Aceasta este maretia omului, maretia dumnezeiasca a omului!De aceea a venit Domnul in aceasta lume, ca sa implineasca aceasta mare si negraita minune, ca sa arate ca omul este facut sa fie mai presus de ingeri, de Arhangheli, de Heruvimi, de Serafimi, sa fie deasupra lor cu trupul sau, cu intreaga sa fiinta. Si, intr-adevar, iata, Domnul Hristos astazi S-a inaltat mai presus de toate Cerurile si S-a asezat de-a dreapta lui Dumnezeu Tatal (Marcu 16,19). Iar Preasfanta Sa Maica in acelasi fel S-a inaltat cu trupul si traieste in Ceruri, mai presus de toate lumile, mai bine spus mai presus de Heruvimi si Serafimi. Ei i se pleaca Heruvimii si Serafimii si o slavesc ca pe o faptura neasemuit mai mare si mai slavita decat ei. Aceasta este puterea, puterea dumnezeiasca care este data oamenilor, care este data fiecarui om.

Pe aceasta cale, de la intruparea Domnului Hristos pana la Inaltare, avem intreaga viata a Domnului Hristos. Nasterea Sa, Botezul la Iordan, Schimbarea la Fata pe Muntele Tabor, Golgota, Crucea, Moartea, Invierea, si apoi Inaltarea – ca praznic final, ca stralucire finala, ca o cununa a intregii nevointe a Mantuitorului si ca talcuire. Talcuire pentru ce Domnul a devenit om: ca pe om sa-l ridice si sa-l inalte deasupra tuturor Cerurilor. In aceasta consta, fratii si surorile mele, toata Evanghelia Domnului Hristos: ca noi toti, ca fiecare dintre noi sa ajunga sa traiasca ceea ce Domnul a aratat cu privire la Sine – ca se naste din Dumnezeu, ca se boteaza, ca-L primeste pe Domnul Hristos si ca Se rastigneste; ca se schimba la fata cu stralucire si cu lumina dumnezeiasca; ca patimeste pentru Domnul Hristos si pentru Adevarul Sau in aceasta lume; ca inviaza din toate mortile biruind orice moarte, orice pacat, caci fiecare pacat reprezinta moartea; si ca, prin toate acestea, se ridica si se inalta necontenit la Domnul Hristos.

Ascension holy-icons-comEl este cu adevarat, precum sta scris in Sfanta Evanghelie, Alfa si Omega, Inceputul si Sfarsitul tuturor oamenilor, al fiecarui om (Apocalipsa 1, 8; 22, 13). In concluzie, prin aceasta, tu si eu suntem chemati sa cunoastem totdeauna, sa ajungem sa simtim necontenit, ca Domnul Hristos este Inceputul si Sfarsitul fiintei noastre, al intregii noastre fiinte, al vietii noastre. Prin El sa incepem, prin El sa incheiem toate. Si acest sfarsit este sfarsitul nesfarsit/ sfarsitul cel fara de sfarsit; acesta este capatul care nu are sfarsit. Caci devenind al lui Hristos, tu devii dumnezeiesc si nemuritor. Acesta este rostul Bisericii lui Hristos, acesta este telul fiecarui crestin, aceasta este calea lui, sensul lui – Dumnezeu-Omul Hristos. Si tu esti chemat sa devii dupa har dumnezeu-om. Sa-L traiesti pe Domnul Hristos ca pe tine insuti, sa ajungi sa-L traiesti neincetat ca pe tine insuti, ca El neincetat sa traiasca intru tine si sa rasune Evanghelia sfantului Apostol Pavel: Nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste intru mine (Galateni 2,20).

De aceea Praznicul de astazi este mare, minunat, Praznicul care ne descopera intreaga taina a intruparii si inomenirii Domnului Hristos, taina fiecarui om, taina mea si a ta si a fiecaruia, a fiecarei fapturi omenesti. Iata, fiecare om este o fiinta dumnezeiasca. Fiecare om este chemat sa devina dumnezeu dupa har asa cum spun Sfintii Parinti.

„Omul este fiinta, spune Sfantul Vasile cel Mare, careia i s-a randuit sa devina dumnezeu.”

Fiinta careia i s-a randuit sa devina dumnezeu! Iata, aceasta esti tu, aceasta sunt eu! Ce menire nobila, ce vocatie! De aceea sunt atatea Sfinte Taine: si Sfanta Taina a Botezului, si Sfanta Împartasanie – ca sa ne daruiasca puterea si forta sa staruim pe aceasta cale si ca sa ne umplem de Domnul Hristos. De aceea sunt atatea minunate nevointe, atatea minunate sfinte virtuti, rugaciunea, credinta, dragostea, nadejdea, postul, blandetea, smerenia, ascultarea, bunatatea cea dumnezeiasca de la cea mai mare pana la cea mai mica, si de la cea mai mica pana la cea mai mare.

De aceea si noi sarbatorim in fiecare an aceste minunate zile de praznic: ca sa ajungem sa traim tot ceea ce a ajuns El sa traiasca, sa innoim in noi intreaga Sa viata, sa innoim in noi Evanghelia Sa, sa mergem dupa El necontenit invesmantandu-ne in puterea cea dintru inaltime, sa nu ne impiedicam si sa cadem si sa ne poticnim pe cale. Mergand dupa El, totdeauna de El fiind calauziti, bazandu-ne necontenit pe nemarginita Sa dragoste si iubire de oameni, nu trebuie sa ne infricosam. Fiecare dintre noi sa-I urmeze in mod liber, cu credinta neinfricata, rugandu-ne Lui in orice slabiciune a noastra: „Doamne, iarta-ma si ajuta-ma!”

Si El, Atotmilostiv si Bun, va alerga in ajutor, asa cum a alergat la nenumarati pacatosi si la cei care s-au pocait, incepand cu Zaheu vamesul (Luca 19, 1-10) si cu Maria Magdalena (Luca 7, 37-38), cu pacatoasa, care cu parul capului ei a spalat sfintele Sale picioare si le-a udat cu lacrimile ei, si nenumarati alti pocaiti, si nenumarati alti drepti. Toti acestia merg dupa Domnul Hristos, toti acestia iau parte la mantuirea lor, fiind impreuna pururi cu toti Sfintii (Efeseni 3, 18). Niciodata omul nu mai este singur, el este intotdeauna cu toti Sfintii, in fruntea carora sta Preasfanta Maica a Domnului, care impreuna cu toti Sfintii sa ne calauzeasca din lumea aceasta in cealalta lume, sa ne curateasca sufletele si trupurile, ca sa ne invrednicim si noi de Imparatia Cerurilor. Ca impreuna cu ea sa-L slavim pe minunatul ei Fiu, Cel iubitor de oameni, pe Domnul nostru Iisus Hristos, a Caruia este slava si cinstea acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

  | Cuviosul Iustin de Celie, Cuvinte despre veșnicie
predici alese, Editura Egumenița, 2013

No comments

  1. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Adevarat S-a Inaltat !
    IAR Inchinarea si Oda la Eroii si Martirii ACESTUI NEAM SA FIE CA in inimile noastre sa se reaprinda Candela Mantuirii Noastre , Candela Mantuirii Acestui Neam
    Amin!
    http://www.youtube.com/watch?v=o3QFQnYE5lI

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    foarte bun material

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Inaltarea Domnului la Braila!
    Si cand vremea n-a mai avut rabdare, iaca-ta si o procesiune de “Inaltare” efectuata in “duh rapid”…vorba lui Steinhard…Dumnezeu sa-l odihneasca!
    Si astazi, prin manifestarea vremii din timpul Procesiunii si Ceremoniei de Inaltarea Domnului, organizata de prefectura Braila, Dumnezeu a batut saua ca sa priceapa iapa, cum ca nu suntem deloc pe calea cea buna... Dar oare cati dintre cei prezenti au avut ochi de vazut si urechi de auzit…?
    Intalnirea cat si plecarea de la ora 17:00 din fata bisericii Sfintii Imparati Constatin si Elena s-a afectuat la minut,… punctualitate de la IPS Casian pana la ultimul soldat…In acel moment ne-a binecuvantat Dumnezeu si cu un pic de aghiasma de sus. Printre uniformele faloase ale diferitelor arme prezente in Braila au inviorat adunarea cu prezenta lor si cateva grupuri de copii, elevi si ca de obicei “micii cercetasi”. Procesiunea dea lungul Strazii Sfintul Constantin pana la Cimitirul cu acelasi nume, a atras la ferestre ciorchini de fetze curioase, care multe nici nu aveau habar ce se intampla. Cineva chiar intrebase “-Ca cine a murit?”. In fatza portilor Cimitirului era o scena amenajata, impodobita cu steagurile nationale si UE, dotata cu statie de comunicare . Tot convoiul trece pe langa, fara ca autoritatile sa mai tina vre-un discurs. Iminenta schimbare in rau a vremii a taiat dupa lista discursul programat. La Osuarul Eroilor, IPSfintitul impreuna cu preotii urbei oficiaza slujba de pomenire a eroilor neamului nostru. Un moment sublim! In timp ce nori grei se adunau de jur imprejurul nostru, si tunetele isi facura prezenta, arhiereul Dunarii de Jos oficia netulburat, cadind cu osardie printre mormintele eroilor. Ne-a tinut apoi si un scurt cuvant de invatatura, din care important de retinut a fost ca Cimitirul Sf. Constantin, prin prezenta Eroilor inmormantati acolo, reprezinta Panteonul Brailei. Deasemeni, faptul ca noi brailenii avem datoria sa nu ne uitam Eroii care s-au jertfit pentru tara si pentru neam. As mai zice eu, ca dotorita lor mai existam ca neam român si ortodox . Imediat cum a incheiat IPSfintitul slujba s-a dezlantuit si cerul. N-a mai ingaduit Dumnezeu nimic intru cinstirea Eroilor din partea oficialitatilor locale. Politrucii si ofiteri au depus la repezeala coroanele aduse si au fugit goniti de torentii de apa, de fulgere si tunete. Pe cat de falosi erau la vedere, la ora 17:00, in fata Bisericii Sf Imparati, pe atat de caraghiosi aratau o ora mai tarziu, fugind din cimitir, murati de ploaie… Vremea dezlantuita imediat dupa Slujba Religioasa ne-a imprastiat pe toti ca pe niste sobolani fricosi. Si cica aceasta “coincidenta” s-a repetat pentru al treilea an consecutiv ! Care o fi motivul Doamne? …or fi priceput ceva si conducatorii astia ai nostri ? Actuala clasa politica sunt o rusine pentru neamul lor si mai ales, o rusine fatza de jertfele acelora, ale caror oseminte zac sub crucile din Cimitirul Eroilor si de Pretutindeni. Caci, acesti eroi s-au jertfit pentru libertatea si demnitatea nostra, si voi politrucilor ne-ati vandut strainilor laolalta cu fierul vechi. De asta nu v-a ingaduit Dumnezeu sa scoateti o vorba astazi! Doamne, rogu-te, sa ne ierte acesti Eroi ai Neamului Nostru, care au cazut in Razboaie de Independenta si de Eliberare Nationala, care au cazut in temnitele comuniste pentru pastrarea Credintei Stramosesti !
    SA NE IERTE DOAMNE, CA NU LE MERITAM JERTFA !!!

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Despre cardul de sanatate: http://www.evz.ro/detalii/stiri/exclusiv-print-seful-cnas-doru-badescu-face-dezvaluiri-despre-cardul-de-sanatate-evz-a-1042469.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*