După steagurile secuieşti, ungurii provoacă mai tare răbdarea românilor: oraşul Sf. Gheorghe candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană din partea “regiunii” Ţinutul Secuiesc

zilele-Sfantu-Gheorge-550-ani-1Municipiul Sfântu Gheorghe îşi va depune, în numele regiunii Ţinutul Secuiesc, candidatura pentru a deveni Capitala Culturală Europeană în 2021, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, primarul Antal Arpad.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a spus că există o regulă, în sensul că pentru fiecare an este stabilit ce ţări pot candida pentru a deveni Capitala Culturală Europeană, iar în 2021 va fi rândul României şi Greciei.

Proiectul va fi depus de municipiul Sfântu Gheorghe, dar de câţiva ani este posibil ca aceste candidaturi să fie depuse de un oraş, dar în numele unei regiuni, şi atunci noi o vom face în numele regiunii Ţinutul Secuiesc. Avem parteneri în acest proiect consiliile judeţene din Covasna şi Harghita, primăriile din Târgu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Sovata şi Gheorgheni, deci, practic, este proiectul unei regiuni”, a spus edilul.

Antal a precizat că iniţiatorii vor să atragă în acest proiect, prin asociaţii neguvernamentale, atât comunitatea românească, cât şi cea romă pentru a arăta cultura fiecăreia separat, dar şi cea comună în această regiune.

Primarul consideră că sunt şanse reale ca proiectul pe care îl va depune Sfântu Gheorghe să fie cel câştigător deoarece, cel puţin până acum, este singurul oraş care vrea să candideze în numele unei regiuni.

“Este foarte important pentru noi. Chiar în aceste dispute politice oarbe, putem să arătăm că în timp ce unii încă sunt preocupaţi de a număra steagurile pe primăriile din Ţinutul Secuiesc, noi o să ducem regiunea într-o competiţie europeană. Trebuie să fim întotdeauna cu doi paşi înainte pentru că această regiune există, indiferent că unii o recunosc sau nu, şi cred că este extrem de important să plasăm pe harta Europei regiunea Ţinutul Secuiesc şi din punctul de vedere al culturii”, a afirmat Antal.

Primarul şi-a exprimat speranţa că în urma acestui proiect comunităţile etnice din Ţinutul Secuiesc se vor apropia şi mai mult şi se vor cunoaşte mai bine.

“Poate acest proiect va fi cel care ne va duce să gândim împreună viitorul regiunii unde trăim cu toţii”, a spus conchis Antal.

| mediafax

17 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    numai bozgorii vor pamantul altuia..se vede ca sunt natie de pradatori..pe sasi/germanii de la noi nu ii auzi sa isi doreasca bunul altuia...deh neamtu tot neamt ramane!

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    de fapt, daca analizam putin situatia, problema cu regionalizarea si modul de asimilare a acestei expresii a inceput mai demult.... este vorba despre modificarea denumirilor trenurilor.
    dupa cum stiti, acum nu se mai numesc rapid, accelerat, personal,
    se numesc inter regio, adica... intre regiuni, nu ?
    si uite asa am inghitit deja oul fierbinte...

    bucovineanul

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sfantul Gheorghe din Sf. Gheorghe va omori balaurul asa zis secuiesc...

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    par. Arsenie Boca spune ca Romania va fi cucerita de trei tari (n.a. nu obligatoriu prin razboi) si mai spune ca Ardealul va deveni catolic, ultimul cedand Sibiul. deci (plang la propriu) saraca tarisoara asta va fi sfasiata de golani. ma gandesc cu groaza la romanii din Ardeal ce vor pati. spunea bunicul meu ca ascultau ce vorbeau in casa si daca vorbeau pe romaneste intrau si-i macelareau. vai, vai, vai. "vai de biet roman' saracu, inapoi tot da ca racu.......si-i strain in tara lui"Eminescu.

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=4CmvAAKRilc&feature=endscreen

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    anticip antiecumenism

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    le-o face ponta la bozgori cu regionalizarea:)

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ioan
    Ardealul e deja catolic in duh. Şi nici nu ştiu dacă vreodată a fost ortodox. Duceţi un bihorean, de pildă, la liturghie în Ploieşti. Va strîmba din nas. Nu-s scaune, e înghesuială, lumea prea flecăreaţă, prea de-a valma, prea toţi ling aceeaşi linguriţă, slujba-i lungă şi popa cîntă...turceşte. În Ardeal preotul e subordonatul parohienilor, angajat de ei ca să-i boteze, să-i cunune, etc. Dacă nu-l plac îl dau afară. Sunt destui care aşteaptă. Mitropolia se execută rapid.

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Plin de suficienta articolul, nu ma surprinde nerusinarea lor! Dar nu o sa se intample ceea ce-si doresc pentru ca romanii isi iubesc tara si nu vor permite asa ceva. Prin urmare cultura si talentul romanului isi vor spune cuvantul.

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    rozalia , care romani isi mai iubesc tara? ca au distrus tineretul , nu mai face armata nu mai are nici un spirit patriotic si pun pariu ca majoritatea nici nu mai stiu ceva istorie .(istorie adevarata)

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Asa este !!!Cine mai cunoaste istoria , istoria se scrie acum dupa cum ii convine "istoricului " si nu dupa Adevar . Tineretul nu stie nimic decat , jocuri pe calculator , filme cu violenta , desfrau ,
    de scoala nu mai vorbim , nici nu stiu bine sa citeasca unii , armata nu se mai face de cand Romania a intrat in NATO , ca doar ne "apara " NATO , nu ???
    Guvernele care s-au perindat , pana acum , numai de patriotism nu pot fi ele "acuzate " , toate au facut jocul ungurilor , Romania este in momentul de fata SAT FARA CAINI .
    Totusi , cred , ca Dumnezeu , nu va ingadui aceasta nenorocire , pentru Poporul Roman , nu va lasa alte neamuri sa navaleasca si sa cioparteasca tara , pazita de domnitorii nostri de veacuri , pentru rugaciunile Sfintilor romani , pe care ii are acest popor .

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    se spune despre romani ca suntem imaturi in politica dar politicienii unguri , viseaza la trianon si vor drepturi egale in u.e. se agita, dar nu asta este problema .problema este la noi, suntem insensibili la aceste atacuri puerile, si nu vedem si noi romani din timoc , ucrsaina si dincolo de prut, pacat, aceasi politica a regelui carol a doilea..

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    pt bozgorii care vor pamantul nostru stramosesc va transmit atat.plecati in ungaria saraciilor

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.youtube.com/watch?v=688kayw4Bq0

  15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.youtube.com/watch?v=66wAzCI1yXA

  16. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    E groaznic ce au putut face a este bestii demonice pe pamantul nostru stramosesc. Iartale lor Doamne, ca nu au stiut ce fac. Iar pe martirii nostri Dumnezeu s-ai odihneasca in pace. Amin

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      domnilor urmaresc de foarte mult comentaruule pe care le faceti, unele pertinibile altele in tr-un contex policianist, ce s-ar fi intamplat daca domnul iisus hristos ar fi fost arondat la vreun partid, al salducheilor, romanilor, etc, pastrati-va menire de raspandire a adevaratei lumini , sunr crestin ortodox, sa va fie postul mare un mijloc de iluminare , doamne ajuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*