farmacie2Reteta electronica, start ratat – Cozi in farmacii, fara retete in spitale

Reteta electronica, devenita obligatorie de la inceputul acestui an, a avut un start ratat. Eliberarea prescriptiilor in noul sistem electronic merge atat de greu, incat oamenii trebuie sa astepte zeci de minute la coada.
Nu doar pacientii se plang insa de noul sistem, ci si farmacistii, care nu s-au familiarizat cu procedeul.
“Tu trebuie sa dai OK din nou, se valideaza, iar mai da o eroare, din nou trebuie validata. Asta este sistemul acum, dar probabil ca o sa fie mai bine la un moment dat”, reclama Lavinia Craiu, farmacist-sef la o farmacie din Timisoara.
Daca majoritatea medicilor de familie s-au dotat insa tehnic pentru noul sistem de prescriptie, nu acelasi lucru se poate spune despre cei din spitale si din ambulatorii.
“97% dintre retetele electronice au fost prescrise de medicii de familie, ceea ce inseamna ca spitalele sunt praf la acest capitol.

Medicii de acolo s-au invatat sa-si trimita pacientii la medicii de familie, sa le transcrie ei retetele, lucru interzis de contractul cadru. Ma astept la probleme in luna aceasta. Multi pacienti o sa sa-si cumpere reteta cu banii lor”, a declarat medicul de familie Sandra Alexiu.
Prescriptia electronica va fi utilizata de la 1 ianuarie in exclusivitate atat in format online, cat si offline la cabinet sau la domiciliu, precizeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Potrivit sursei citate, medicatia inscrisa pe formularele de prescriptie medicala cu regim special pentru medicamente cu si fara contributie personala (formularele autocopiante) se va elibera numai daca acestea au data prescrierii pana in 31 decembrie 2012, inclusiv.
Orice inscris de acest tip cu o data ulterioara nu va fi validat la plata pentru farmacii.

Medicii de familie nu sunt de acord sa distribuie cardul electronic de sanatate

Presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie din Romania (SNMFR), dr. Rodica Tanasescu, a declarat vineri ca medicii de familie sunt de acord cu utilizarea cardului electronic de sanatate, dar nu si cu distribuirea lui de catre ei.
“Suntem de acord sa folosim cardul, dar nu sa-l distribuim si sa-l inscriptionam. Aceasta necesita mult timp, in plus nu noi trebuie sa validam date de identificare. Nu suntem evidenta populatiei, ci medici”, a spus Tanasescu.
Ea a adaugat ca medicii au fost de acord cu reteta electronica, deoarece aceasta inseamna transparenta in ceea ce priveste prescrierea medicamentelor.
Potrivit acesteia, inca mai sunt disfunctionalitati in ceea ce priveste reteta electronica, fiind momente in care preluarile din SIU – Sistemul Unic Integrat – nu functioneaza deloc sau partial. “In cursul zilei de joi dimineata sistemul functiona”, a spus Tanasescu.

Ea a aratat totodata ca multe spitale nu sunt pregatite sa elibereze retetele in format electronic pentru pacientii externati.
Acest lucru trebuie rezolvat pentru ca pacientii externati trebuie sa primeasca reteta la iesirea din spital pentru 30 de zile, a explicat presedintele SNMFR, care a adaugat ca sunt anumite medicamente pe care medicul de familie nu are dreptul sa le prescrie precum citostatice, insulina, medicamente pentru anumite psihoze.
Dr. Tanasescu a mentionat ca o parte din erorile din sistem au fost remediate si datorita feedback-ului medicilor.

| ziare.com

* Cerere individuală către autorităţi
* Cere individuală către episcop
SEMNAŢI PETIŢIA ONLINE