• usl, udmr impart RomaniaAcordul semnat de UDMR cu USL in privinta unei aliante postelectorale

  • Senator UDMR: O regiune de dezvoltare care să se bazeze
    pe Ţinutul Secuiesc va fi soluţia ideală

  • Laszlo Tokes: Am proclamat 2013 anul AUTONOMIEI

Acordul semnat de UDMR cu USL in privinta unei aliante postelectorale

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a postat, joi, pe site-ul formaţiunii, acordul de colaborare semnat de Ponta, Antonescu, Kelemen şi Borbely, care a fost încheiat în 1 octombrie 2012 şi prin care USL şi UDMR se angajau să formeze, după alegeri, o alianţă politică parlamentară şi guvernamentală.

Acordul a fost semnat la 1 octombrie 2012 de co-preşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, pe de-o parte, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi vicepreşedintele politic al Uniunii, Borbely Laszlo, transmite corespondentul Mediafax

“În baza prezentului acord, cele două formaţiuni politice se angajează să formeze, după alegerile din 9 decembrie, o alianţă politică parlamentară şi guvernamentală. În condiţiile în care USL va deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare va anunţa încă din seara de 9 decembrie cooptarea în majoritatea parlamentară şi în structurile guvernamentale a UDMR”, se arată în documentul citat.

Liderii celor două formaţiuni au mai convenit că, în cazul în care USL nu va deţine majoritatea absolută, UDMR urma să anunţe în seara alegerilor susţinerea unui guvern USL-UDMR, cu un premier desemnat de USL.

“În ambele situaţii, cele două părţi se angajează să participe la consultările prevăzute de Constituţie susţinând în comun candidatul USL pentru funcţia de prim-ministru, să negocieze şi să asigure reprezentarea UDMR în cadrul Guvernului şi a celorlalte structuri guvernamentale, în funcţie de ponderea parlamentară UDMR în cadrul coaliţiei de guvernare”, se mai arată în document.

În acord se menţionează că USL şi UDMR trebuiau să promoveze în perioada 2012-2016 iniţiative politice referitoare la modificarea Constituţiei, reorganizarea administrativ-teritorială a României ţinând cont de tradiţiile, cultura şi istoria zonelor ţării, reglementarea drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale printr-o legislaţie adecvată, reprezentarea proporţională a cetăţenilor de etnie maghiară în diferite instituţii, structuri deconcentrate şi instituţii la nivel judeţean şi local.

VEZI AICI ACORDUL DE COLABORARE

“Pe cale de consecinţă, şi cetăţenii de altă etnie vor fi reprezentaţi proporţional în structurile administraţiei locale conduse de reprezentanţii UDMR”, se sublinia în acordul politic.

De asemenea, USL şi UDMR trebuiau să soluţioneze problema liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu Mureş în conformitate cu înţelegerea semnată în 22 septembrie 2012, la Târgu Mureş, în prezenţa ministrului Educaţiei.

“Părţile semnatare se vor consulta în legătură cu toate problemele ce ţin de identitatea culturală, lingvistică, educaţională a minorităţii maghiare, cu orice modificare a Legii Învăţământului şi nu vor modifica legea decât cu acordul celor două părţi, în special capitolele privind minorităţile naţionale”, se mai sublinia în acord.

Liderii USL şi UDMR au mai căzut atunci de acord ca, până la alegerile din 9 decembrie 2012, să se consulte în legătură cu orice problemă care ţine de specificul problematicii minorităţilor naţionale şi în ceea ce priveşte realizarea investiţiilor publice în infrastructura zonelor locuite de minoritatea maghiară, dar şi să clarifice protocoalele judeţene, unde cele două formaţiuni asigură majoritatea în consiliile locale şi judeţene.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara, în 18 decembrie, că a existat un acord semnat de el şi Victor Ponta cu UDMR înaintea campaniei, pentru guvernare în comun, el adăugând că de la declanşarea campaniei şi până alegeri “foarte multe lucruri” nu au decurs potrivit celor stabilite.

Imediat după anunţarea primelor rezultate ale alegerilor, premierul Ponta a declarat că USL începe discuţii cu UDMR, pentru crearea unei majorităţi constituţionale. O săptămână mai târziu, Ponta anunţa că decizia finală este ca UDMR să nu facă parte din Guvern. De pe Mediafax

Senator UDMR: O regiune de dezvoltare care să se bazeze
pe Ţinutul Secuiesc va fi soluţia ideală

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat, luni, cu ocazia comemorării secuilor ucişi în 1764 la Siculeni, că actuala regionalizare a ţării este “una forţată” şi că o regiune de dezvoltare “care să se bazeze pe Ţinutul Secuiesc, pe judeţele Harghita, Covasna şi o parte din Mureş, va fi soluţia ideală”.

Soluţia UDMR: regiune de dezvoltare

Aproximativ 350 de persoane au participat, luni, la Siculeni, la comemorarea secuilor ucişi în 1764 de trupele imperiale habsburgice. La manifestare au participat, alături de reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, parlamentarii Tanczos Barna, Antal Istvan şi Korodi Attila, precum şi europarlamentarul Sogor Csaba, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Senatorul UDMR Tanczos Barna a afirmat, în cadrul alocuţiunii susţinute în faţa monumentului ridicat în memoria martirilor, că reforma administrativă pe care a încercat să o impună Imperiul Habsburgic în urmă cu 250 de ani seamănă cu reforma administrativă “care se pregăteşte în România” şi că asimilarea forţată a unei minorităţi poate să ducă la evenimente nedorite.

“Reforma administrativă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, încercată de Imperiul Habsburgic împotriva Ţinutului Secuiesc, acum 250 de ani, seamănă foarte mult cu reforma administrativă care se pregăteşte în România. Asimilarea forţată, reforma administrativă făcută cu intenţie împotriva unei minorităţi poate să ducă la evenimente nedorite”, a spus Tanczos.

Senatorul UDMR şi-a exprimat convingerea că politicienii actuali “vor fi suficient de înţelepţi” să nu creeze evenimente nedorite în România prin reforma administrativă şi prin modificarea Constituţiei, garantând drepturile obţinute până în prezent de minoritatea maghiară.

“Sunt convins că majoritatea trebuie să aibă tot timpul în vedere interesele, drepturile unei minorităţi. Minoritatea secuiască nu este venită de azi, de ieri pe aceste mleaguri”, a afirmat Tanczos.

El a afirmat că “actuala regionalizare este una forţată”, întrucât “regiunile de dezvoltare actuale nu sunt bazate pe coeziune istorică, economică, socială, culurală” şi, din punctul acesta de vedere, crede că “o euroregiune, o regiune de dezvoltare care să se bazeze pe Ţinutul Secuiesc, pe judeţele Harghita, Covasna şi o parte din Mureş, va fi soluţia ideală din toate punctele de vedere”.

La rândul său, deputatul Antal Istvan a declarat că drepturile secuimii, apărate cu preţul vieţii de martirii care s-au opus habsburgilor şi pe care comunitatea maghiară le-a recâştigat după Revoluţia din 1989, trebuie păstrate, întrucât “Ţara Secuilor a existat şi va exista nu numai în visele noastre, ci şi în realitate”.

“Ţara Secuilor a existat şi va exista nu numai în visele noastre, ci şi în realitate, sperăm ca actuala majoritate să perceapă acest adevăr în modul cel mai corect şi să intrăm în normalitate pentru deceniile viitoare, să convieţuim în pace şi înţelegere şi să construim împreună patria noastră comună”, a afirmat Antal Istvan.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a susţinut afirmaţiile antevorbitorilor, adăugând că secuii nu renunţă la obţinerea autonomiei.

“Strămoşii noştri au crezut în libertate şi eu cred că autonomia înseamnă libertatea. Şi cred că şi în ziua de astăzi cei care trăim aici şi încercăm să ne păstrăm tradiţiile, limba, cultura luptăm pentru libertate, luptăm pentru autoexprimare, luptăm aşadar pentru autonomie”, a spus Borboly.

Discursurile au fost urmate de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentul “Siculicidium”, iar manifestările comemorative s-au încheiat cu intonarea imnului Ungariei şi a imnului secuilor.

Potrivit istoricilor, “Masacrul de la Siculeni” (în limba latină Siculicidium, adică “uciderea de secui”) a fost o execuţie în masă, organizată în anul 1764 de armata austriacă împotriva secuilor rebeli care s-au împotrivit încorporării în nou-înfiinţatele regimente secuieşti. Acţiunea a fost ordonată de Nikolaus von Buccow, guvernatorul imperial al Transilvaniei.

Cifrele oficiale ale vremii estimează la 200 numărul morţilor, dar Michael Conrad von Heidendorf, procurorul militar trimis pentru investigarea evenimentelor şi pedepsirea “răzvrătiţilor”, a apreciat că este vorba despre 400 de morţi.

După aceste evenimente, mii de secui – unele estimări indică cifre comparabile cu populaţia a cinci sate secuieşti – au plecat peste munţi, în Moldova, unde, după câţiva ani, în care unii dintre ei s-au stabilit în satele ceangăieşti din Ghimeş şi de pe malul Siretului s-au stabilit în Bucovina în cele cinci sate ale secuilor bucovineni.

| rtv.net

Laszlo Tokes: Am proclamat 2013 anul AUTONOMIEI

Europarlamentarul Laszlo Tokes a anuntat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Oradea, ca in acest an Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania si Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) vor organiza o serie de actiuni menite sa promoveze “autonomia si federalismul“.

“Am proclamat anul 2013 anul autonomiei, pentru noi va fi anul autonomiei, care este o valoare europeana, o institutie democratica. Autonomia in cadrul federalismului, pleacand de la existenta sa deja in Europa si avand in vedere de a fi creata si in Bazinul Carpatic – ar putea constitui viitorul nostru politic si national”, a spus Laszlo Tokes, in prima conferinta de presa sustinuta in acest an la biroul sau europarlamentar de la Oradea.

Fostul episcop reformat a precizat ca si-ar dori ca aceste obiective sa fie discutate de toti reprezentantii comunitatii maghiare.

“Reinnoiesc propunerea mea de acum 23 de ani privind revitalizarea colaborarii maghiaro-maghiare in cadrul Forumului de Mediere al Maghiarilor din Transilvania, pentru ca deciziile luate acolo sa reprezinte cu adevarat interesele ungurilor din bazinul carpatic, sa organizam o masa rotunda maghiaro-maghiara pe problemele majore ale maghiarilor din Romania in relatiile cu majoritatea romaneasca, iar acest lucru nu se poate face in cadru privat intre UDMR si Guvern”, a mai spus Laszlo Tokes.

Afirmatiile sale au fost intarite de Toro Tibor, presedintele PPMT, care a anuntat ca, in momentul de fata, se lucreaza la un calendar al actiunilor din acest an menite “sa promoveze autonomia si federalismul”.

“Ne vom concentra pe diferitele forme de autonomie comunitara – autonomia teritoriala si culturala a localitatilor cu statut special, vom continua sa promovam ideea de federalism.

Salutam anuntul facut de noul guvern cu privire la intentia de modificare a Constitutiei, pentru ca acesta este un bun prilej sa ne promovam demersurile. Dar, anul autonomiei nu inseamna doar anul promovarii proiectelor legislative, ci si o ampla miscare populara pentru promovarea autonomiei. Vom initia o serie de astfel de miscari, pentru ca noi credem ca numai prin actiuni complexe se poate promova acest proiect politic.

Avem exemplul celor din Catalonia, care se manifesta in strada de ziua lor nationala. Acest lucru ne dorim si noi, ca Tinutul Secuiesc si Zona Partium sa fie recunoscute ca regiuni istorice cu statut special. Avem nevoie de o presiune, in sens pozitiv, fata de sfera politicului, iar daca sute de mii de oameni se alatura acestui demers, Parlamentul, oricat de majoritar ar fi, trebuie sa ia in considerare acest demers”, a spus presedintele PPMT, Toro Tibor.

Ideile enuntate de Toro au fost completate de Laszlo Tokes, care a precizat ca PPMT si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania isi vor uni fortele pentru punerea in practica a acestor demersuri.

“Metoda principiala pe care o vom folosi este metoda democratiei directe, impunerea vointei maselor, o practica absolut democratica, de care perioada comunista ne-a dezobisnuit. De altfel, acest lucru s-a intamplat si la Revolutia de la Timisoara”, a mai spus europarlamentarul Laszlo Tokes.

Atat Tokes, cat si presedintele PPMT, Toro Tibor, precum si vicepresedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, au criticat si acordul de colaborare semnat intre UDMR si USL in luna octombrie a anului trecut, pe care liderii maghiari l-au numit “pactul secret dintre UDMR si USL” prin care “UDMR si-a tradat propriul electorat”.

“Prin acest pact UDMR si-a tradat propriul electorat, continuand practica minciunilor prin care a reusit la fiecare alegeri parlamentare sa ajunga la guvernare. Acum, insa, Romania are cel mai prost Parlament din ultimii 23 de ani si nu face nota discordanta nici factiunea UDMR. Il putem cita aici pe tovarasul Nicolae Ceausescu care spunea ‘fara deosebire de nationalitate’” , a mai spus Tokes.

| Ziare.com