POSTUL NAȘTERII DOMNULUI. Să nu ne păcălim că postim cu alimente de post ce imită gustul celor de dulce și în plus conțin E-uri

Postul Craciunului este unul dintre cele patru posturi de mai multe zile din timpul anului bisericesc. Este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Postul Craciunului incepe cu ziua de 15 noiembrie si tine pana pe 24 decembrie inclusiv. Lasata Secului are loc pe 14 noiembrie, insa, daca aceasta zi cade miercuri sau vineri, atunci se lasa sec pe 13 noiembrie.

Durata Postului Craciunului a fost stabilita in anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol, tinut sub presedintia patriarhului Luca Hrisoveghi. Facem precizarea ca la inceput, nu toti crestinii posteau in acelasi mod si acelasi numar de zile – unii tineau un post aspru, altii mai usor, iar unele persoane posteau numai sapte zile, in vreme ce altii sase saptamani.

Postul Craciunului nu trebuie falsificat

Cand vezi ca oamenii sunt preocupati in a gasi cat mai multe retete de post, e semn ca omul nu mai vede din el decat trupul. Uitam ca suntem chemati sa postim nu numai de bucate, ci si de pacate. Exista mai multa preocupare pentru indelunga pregatire a mancarurilor, decat pentru stergerea din inima a cuvintelor si faptelor care ne-au tulburat.

Nu e nimic rau in a-i impartasi aproapelui o reteta de post, dupa cum nu este rau sa mananci. Insa, atunci cand la finalul postului ramai doar cu o reteta de post, denota ca avem un suflet mort in aceasta viata.

Postul Craciunului nu are menirea de a face din noi bucatari, ci de a ne curati de patimi. Nu mi-a fost dat sa aud ca in cadrul unei predici sa se rosteasca o reteta de post. Sigur, nici nu-mi doresc, caci nu stau de vorba cu Dumnezeu ca sa fiu inspirat in a gasi cel mai potrivit mod de a aseza o leguma langa alta. Stau de vorba cu El, ca sa ajung la asemanarea cu El. Iar daca patima a fost definita ca un atasament “irational” fata de trup, postul are rolul de a elibera trupul de sclavia patimilor.

Sa retinem: trupul prospera doar in masura in care sufletul slabeste si sufletul prospera in masura in care trupul slabeste. Postul restaureaza aici si acum starea in care se afla Adam inainte de caderea in pacat: era vegetarian si nu era rob nevoilor trupului.

A nu manca mult, dar a ravni mancaruri rafinate, e semn ca firea omului e imbolnavita. In acest caz, Avva Dorotei marturiseste: “Cand un asemenea gurmand mananca ceva ce-i place, e pana intr-atat de stapanit de placerea sa, incat o tine mult timp in gura, o plimba incoace si incolo si n-o inghite decat cu greu, din pricina placerii pe care o incearca”.

Dar nu doar prin restrangerea cantitativa a hranei si prin abtinerea de la anumite categorii de alimente se obtine tamaduirea firii omenesti. Caci nu este nici un castig sa stim ca unii au postit saptamani intregi, dar au refuzat sa-si imbratiseze si sa le vorbeasca semenilor cu care s-au certat.

Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca nu trebuie sa savarsim postul cu mainile goale: “Cand cineva iti va zice: “Eu am tinut tot postul”, raspunde-i: “Eu aveam un dusman si m-am impacat cu el, obisnuiam sa barfesc si m-am oprit”.

Randuieli liturgice specifice in Postul Craciunului

In timpul Postului Craciunului, incepand cu data de 21 noiembrie, se introduc in cadrul slujbei Utreniei, Catavasiile Nasterii Domnului, care se canta pana in data de 30 decembrie inclusiv. In aceasta perioada a Postului Craciunului, la Ceasuri si Pavecernita nu sunt cantate stihirile si nici troparele, ci toate sunt rostite. Daca ajunulCraciunului cade sambata sau duminica, slujba Ceasurilor Imparatesti se muta vineri, zi ce devine aliturgica. De asemenea, daca ajunul Craciunului cade in zilele de luni pana vineri se va oficia in aceasta zi Liturghia Santului Vasile cel Mare, urmand ca in ziua praznicului sa se savarseasca Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur. Daca ajunul va fi sambata sau duminica, in ziua de ajun se va oficia Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, iar in ziua Craciunului – Liturghia Sfantului Vasile cel Mare.

Adrian Cocosi | Crestinortodox.ro

Dr. Mencinicopschi: Unele substanţe din alimentele de post ne pot face rău

Dr. Mencinicopschi: Unele substanţe din alimentele de post ne pot face rău. Vezi ce să eviţi
Atenţie la produsele de post din magazine, deoarece unele dintre ele pot face mai mult rău decât bine. Aceste produse au multă sare şi conţin E-uri sau organisme modificate genetic. În plus, dacă nu citiţi eticheta veţi avea surpriza să mâncaţi de fapt de dulce.

Mai întâi ar trebui să conştientizăm ce înseamnă un aliment de post. Hrana de post pentru ortodocsi este o mâncare tradiţională acceptată de cei care reglementează domeniul, de preoţi. Sunt alimente care în mod tradiţional nu pot conţine aditivi alimentari, E-uri. Nu pot conţine arome artificiale, pentru că nu mai sunt de post în această situaţie. O parte din acele substanţe care se regăsesc în aşa-zisele alimente de post ne pot face rău. Fosfaţii se regăsesc în astfel de alimente de post şi aceştia îngreunează foarte mult funcţia renală. Sunt astăzi multe semnale că bolile renale au scăzut şi ele la vârste foarte mici, la copii. Mâncarea de post este o mâncare simplă, nu este o mâncare sofisticată, complicată, cu sosuri, nu este o mâncare elaborată, ci cât mai apropiată de starea ei naturală“, a declarat, la România TV, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Cercetătorul Mencinicopschi a precizat că o soluţie ideală pentru a parcurge perioada postului este să ne achiziţionăm o carte de bucate de post.

Cel mai bine este să ne luăm o carte cu reţete autentice, tradiţionale de post. Cel mai bine este să începem să gătim acasă. Lucrul acesta ne va permite să avem şi o mâncare sănătoasă, o mâncare care în această perioadă de post pe lângă purificarea spirituală vom avea şi beneficii nutriţionale pentru că vom avea o hrană mai bogată în macro şi micronutrienţi, în vitamine, în antioxidanţi, ceea ce este absolut necesar în această perioadă de stres climatic, este frig, este cald, avem umiditate, circulă viroze. Perioada este propice pentru a consuma din plin legume în stare proaspătă sau puţin procesate, făcute la aburi, sotate sau grilate. Uneori legumele la grill sunt chiar mai bune decât carnea, gustativ. Nu este complicat să le  pregătim. Putem consuma proteină de origine vegetală, adică legumi-noase, cum ar fi fasolea, mazărea, lintea şi care ne aduc o proteină de calitate destul de bună“, spune acesta.
Potrivit doctorului Gheorghe Mencinicopschi, este important să consumaţi în exces carbohidraţi, asta având în vedere faptul că unele persoane încep să mănânce foarte multe alimente rafinate care, în principiu, ar fi de post, dar care conţin sare, zahăr şi grăsimi, ce este mai rău pentru sănătate.

Trebuie acordată o mare atenţie etichetei produselor de post, deoarece aceste produse pot conţine anumite E-uri sau substanţe de origine animală şi care sunt nesănătoase.

E 120 este roşu carmin. El se regăseşte şi în alimentele de post, deoarece dă o culoare plăcută creând senzaţia că acel aliment este ceva proaspăt, dar el este obţinut prin extracţie cu anumite substanţe şi este de origine animală, se extrage dintr-o insectă care creşte pe cactus. Îl vom regăsi în pateurile vegetale. În acestea vom regăsi şi caragenan, un agent de îngroşare obţinut din alege marine, vom regăsi fosfaţi care dezechilibrează balanţa calciu-fosfor şi poate să ne pericliteze sănătatea sistemului osos, dar şi sănătatea rinichilor. Vom regăsi îndulcitori, vom regăsi coloranţi chimici de sinteză, substanţe conservante care împreună cu alţi agenţi din alimente să ne producă disbioză, adică să ne distrugă echilibrul microflorei colonice“, a mai precizat, la România TV, Gheorghe Mencinicopschi

Citeste mai mult pe RTV.NET: https://www.rtv.net/dr-mencinicopschi-unele-substante-din-alimentele-de-post-ne-pot-face-rau-vezi-ce-sa-eviti_53150.html#ixzz2CHEY7jal

4 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sloganul Postului: Adio, fripturi si mici, treci pe stevie si urzici! :)))))))))))))

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu e sezonul pentru reteta de mai sus.Nu cred ca este nevoie de retete sofisticate pt mancaruri de post . Sunt sigur ca orice gospodina stie sa prepare o zeama de cartofi,fasole,varza etc. Mai ales ca postul Nasterii Domnului este presarat cu destule dezlegari la peste untdelemn si vin.Nu ne ramane decat un pic de vointa din partea noastra sa fie si rugaciune pe masura puterii fiecaruia.DUMNEZEU sa ajute si celor care tin si celor care nu tin post si sa ne rugam unii pt altii.DOAMNE AJUTA!

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Observ si eu ca unele alimentele de post au numai prafuri. De aceea prefer sa le gatesc eu. Mai ales pateurile, salamurile de post au numai E-uri. Lista e lunga pe eticheta

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mie imi place mâncarea chimizata
    Si o societate bine ordonata
    Un supermarket plin de bunatati
    Din care cumpara oamenii toti !

    Un supermarket are de toate
    Si, mai ales, otravite bucate
    Si farmacie si vesel cimitir
    Unde ajungi iute si chiar fara mir !

    Hai scoateti argintii
    Ca si presedintii
    Papa de acolo
    Te indoiesti, soro ?

    Oricum scopul lor
    Este’al nostr’omor
    Iubitul meu frate
    Fugi de ei, ca’s moarte !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*