Va fi înfiinţat Muzeul Penitenciarelor din România

Reporter: Cum a aparut asociatia “Pro Activ Memoria” si ce va insemna aceasta pentru lucratorii sistemului penitenciar romanesc?

Ioan Chertitie: Asociatia “Pro-Activ Memoria”, cu sediul in Targu-Ocna, are in componenta sa, in afara de mine, ca membri fondatori, alti trei maramureseni, care au avut incredere in acest generos proiect: doamna Dana-Liana Achim, director executiv la Casa de Pensii Maramures, doamna Liana-Diana Pop, expert contabil, si, nu cel din urma, domnul Vasile Marc, omul care la 60 de ani a inceput o viata noua alaturi de tanara asociatie, dedicandu-se trup si suflet proiectului. Voi reveni cu amanunte cu alta ocazie, deoarece implicarea fiecarui membru are o poveste aparte.

Conform Actului constitutiv, cei noua membri fondatori au hotarat ca asociatia sa aiba urmatoarele scopuri principale:

  • sa caute adevarul istoric cu privire la evenimentele petrecute in inchisorile romanesti in perioada anilor 1945-1989 si in continuare, pana in zilele noastre;
  • sa desfasoare activitati pentru aflarea si promovarea adevarului istoric, privind soarta detinutilor politici din inchisorile comuniste, sa apere drepturile si interesele legitime ale membrilor sai, sa stabileasca relatii cu asociatii din tara si strainatate in vederea realizarii unor obiective comune;
  • sa realizeze documentare, studii, filme, lucrari stiintifice sau culturale precum si editarea de materiale informative, carti;
  • sa acorde sprijin cetatenilor romani din tara si din strainatate, care au fost afectati material si moral in urma unor erori judiciare penale;
  • sa construiasca, sa doteze si sa dea in folosinta Muzeul penitenciarelor romanesti, constructie ce se va ridica in localitatea Targu-Ocna, judetul Bacau.

Reporter: Unul dintre “punctele” Protocolului de colaborare cu Scoala Nationala de Pregatire a Agentilor de Penitenciare prevede infiintarea unui Muzeu al Penitenciarelor Romanesti. Mai exista un astfel de demers in peisajul cultural romanesc?

Aveti dreptate. Initiativa exista! Marti, 17 iulie, am incheiat un PROTOCOL DE COLABORARE cu Scoala Nationala de Pregatire a Agentilor de Penitenciare, reprezentata de comisar de penitenciare, domnul director Vasile Scutaru, pentru demararea in cel mai scurt timp a acestui muzeu, destinat in primul rand tinerilor agenti din aceasta scoala, unica in tara, care, in opinia noastra, trebuie sa stie ce s-a intamplat in puscariile romanesti.

Este de neconceput ca si la ora actuala, din pacate, agentii nu au auzit de atrocitatile comise la Aiud, Gherla, Jilava, ca sa nu mai vorbesc de Canal: este trist ca n-au auzit de “Sfantul inchisorilor”, Valeriu Gafencu> este revoltator ca n-au auzit de infioratorul “Fenomen Pitesti”, precum si de atatea alte lucruri ingrozitoare petrecute in penitenciarele romanesti. Pentru ca acest proiect sa nu se opreasca doar la stadiul de vis frumos, in urmatoarele zile, asociatia va incheia un protocol de colaborare cu Administratia Nationala a Penitenciarelor, precum si cu Asociatia Fostilor Detinuti Politici, cu presedintele careia, domnul Octav Bjoza, am si vorbit deja.

Spuneam mai devreme ca muzeul va fi unicat si pot sa argumentez acest lucru prin faptul ca, in premiera nationala,  fosti gardieni, din diverse perioade, inclusiv din anii ‘50, vor face dezvaluiri cutremuratoare in fata camerelor de filmat. Sa nu uitati ca acum trei ani am fost in toate penitenciarele romanesti, unde am stat de vorba cu numerosi gardieni, cu care m-am imprietenit si cu care am tinut legatura de-a lungul timpului. Vor fi, de asemenea, marturii, la fel de cutremuratoare, la fel de socante, ale fostilor detinuti politici, unii dintre ei trecuti prin “reeducarea” de la Pitesti. De asemenea, muzeul va gazdui, pe langa diverse uniforme  de-ale gardienilor, impreuna cu instrumentele lor de tortura si lucruri inedite< sapunuri sculptate, tablouri pictate, toate adevarate opere de arta, create de detinuti de-a lungul timpului.

Desigur, pe parcurs vor aparea negresit si alte propuneri, dar mai ales surprize. Pentru mine, insa, ramane uimitor felul in care Dumnezeu a randuit ca acest senzational proiect sa aiba ca punct de plecare tocmai locul in care am avut acum doi ani acea revelatie despre care am mai vorbit.

Reporter: Cine sunt CEI ce v-au inspirat in demersul dumneavoastra din ultimele luni?

Tin minte ca, inainte de acel moment de care va vorbeam adineaori, i-am spus de nenumarate ori domnului director Vasile Scutaru, un om exceptional, ca trebuie sa facem ceva impreuna si iata ca Dumnezeu a vrut ca noi doi sa punem bazele primului muzeu al penitenciarelor romanesti. In legatura cu misiunea vietii mele, asa cum am perceput eu acea revelatie, n-am nicio urma de indoiala ca Spitalul penitenciar din Targu-Ocna va deveni, mai devreme sau mai tarziu, “un loc de pelerinaj”, asa cum a profetit parintele Gherasim Iscu, staretul Manastirii Tismana, dupa ce va fi transformat in memorial. De asemenea, vom continua operatiunea de cautare a osemintelor lui Valeriu Gafencu, operatiune demarata anul trecut, pe care am  initiat-o chiar eu.

Profitand de acest subiect, vreau sa readuc in atentie, asa, ca o tulburatoare profetie, ce i-a spus Valeriu bunului sau prieten, Ianolide, chiar inainte de a muri: “Ioane, sa-mi pui cruciulita de argint pe care o am, s-o pui in partea stanga, in gura. Daca voi fi dezgropat, sa fiu recunoscut prin aceasta cruciulita pe care veti gasi-o la mine”.

Personal, ma simt legat de “Sfantul inchisorilor” atat de puternic incat i-am simtit prezenta atat in cimitirul din Poieni, cand mi-a intermediat intalnirea cu parintele Justin Parvu, cel mai mare duhovnic al tarii, cat si la CNSAS, unde i-am studiat cu interes dosarele de urmarire informativa.

Am deplina convingere ca Valeriu ma va insoti pretutindeni in aceasta nobila misiune pe care mi-a incredintat-o Dumnezeu, aceea de a merge pe urmele martirilor din inchisorile comuniste, tocmai eu, gardianul feroce de altadata. Si tot legat de acest subiect, doamna Valentina, in varsta de 91 de ani, sora cea mare a lui Gafencu, mi-a transmis ca asteapta, nerabdatoare, sa ne intalnim in Bucuresti…

Revenind la proiect, vreau sa va mai spun ca asociatia isi propune ca, in parteneriat cu cele mai prestigioase facultati din tara, sa le ofere studentilor de la sectia psihologie posibilitatea de a studia comportamentul detinutilor, in diverse etape ale vietii lor de penitenciar.

Tinand seama ca acest proiect reprezinta o premiera nationala, cu certitudine asociatia nu va duce lipsa de parteneri. Cel mai important dintre toti va fi, fara indoiala, Dumnezeu, care va avea grija sa nu ne lipseasca nimic, pentru a ne duce la bun sfarsit misiunea ce ne-a fost incredintata.

Parafrazandu-l pe biblicul Gamaliel, un “invatator al Legii”, transmit un mesaj tuturor celor care au privit si mai privesc inca, cu scepticism, dar mai ales zeflemitor acest proiect: “Daca lucrarea aceasta este de la oameni, se va distruge, dar daca este de la Dumnezeu, n-o va putea nimici nimeni. Sa nu fiti gasiti luptand impotriva lui Dumnezeu!”. Acest interviu va sta marturie peste timp daca am avut dreptate sau nu…

Cosmin Mesaros

14 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    salutara initiativa. E bine ca se incearca o protejare si pastrare a celor materiale, dar , cred ca cel mai important este penitenciarul din interior, constiinta si atitudinea noastra. Poate se vor mai trezi romarlanasii nostri !
    Din pacate, cei mai multi ai zilelor noastre traiesc de peste 50 de ani intr-un penitenciar interior din care lipsesc taman valorile care ar trebui sa ne fie exemplu dat de sarmanii Sfiniti Martiri ai inchisorilor comuniste. Sunt un pic egoista dar daca as avea posibilitatea, mass media ar servi cativa anisori buni, zilnic, 24 de ore din 24 doar Sf. Martiri, adevaratele valori care trebuie cultivat, pastrate si luate drept modele.Un timp suficient de mare as acorda sarmanilor sfinti carora Mantuitorul le-a mai dat zile si dupa suferintele indurate si cred ca ei ar trebui sa spuna, sa scrie si sa inregistreze fiecare secunda din panitenciar...

    bucovineanul...

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    profetic loc, targu ocna unde s-a stins sfantul valeriu gafencu...

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Balsam pentru suflet
    http://www.youtube.com/watch?v=gUcIeSj-Rhc&feature=plcp

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ma bucur ca aceste marturii vor ramine si pe viitor. Dumnezeu nu lasa jertfa oamenilor sa fie ascunsa si chiar dupa sute de ani ies la iveala jertfele si sacrificiile. Trebuie sa aratam lumii ca in Romania a fost cea mai dura dictatura a comunismului, de distrugere a fiintei nationale pentru care platim si acum si inca citeva generatii. Sintem datori sa nu uitam si sa fim mindri pe drept ca au existat oameni care au rezistat acestui regim diavolesc , valori pe care poporul roman le scoate mereu pe scena istoriei. Sa dea Domnul sa auda cit mai multi de aceasta lucrare si sa se dezvolte!

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne,ajuta!
    Parintele Mihail Lungeanu,marturisitor al Lui Hristos in iadul de la Pitesti, a plecat in Imparatia cea Cereasca. Dumnezeu sa-l odihneasca!
    Este depus la biserica Buna Vestire din iasi si va fi inmormantat joi dimineata.

  6. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    " Pentru mandrie se pierde Harul si impreuna cu el si Iubirea de DUMNEZEU si indrazneala rugaciunii "...
    "Unde gasesti Un Asa Parinte care sa moara pe Cruce pentru faradelegile copiilor sai "

    http://www.youtube.com/watch?v=LssMwe9T9B0
    http://www.youtube.com/watch?v=Wd-HfXYkUGA

  7. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.youtube.com/watch?v=vlDZd6R-R8U

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Oare olarul poate fi socotit drept lut...???? Graul este treierat, dar nu sfarmat....Si aceasta vine de la Domnul, .. Minunat este sfatul Lui si mare puterea Lui de grija!!!

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.youtube.com/watch?v=C3CK91VjGQs&feature=related

  10. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.youtube.com/watch?v=IT_QjNVJBQE&feature=related

  11. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne IISUSE HRISTOASE , miluieste-ne pe noi pacatosii !
    Sfinte Parinte Arsenie Boca , roaga-te pentru noi , pacatosii !
    amin!

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Perioada in care a trait Corneliu Zelea Codreanu, născut la 13 septembrie 1899 la Huși, a fost una cruciala pe plan mondial si unica intr-o exzistenta spirituala incrancenata.

    Crearea statului evreu a reprezentat punctul culminant al unui proces istoric indelungat. Sionismul si Declaratia Balfour In perioada 1870 - 1896, in urma miscarilor antisemite din Rusia si Europa de Est, a inceput emigrarea evreilor in Palestina,Inca din 1882, sate de pionieri evrei au fost create in aceasta tara, aflata atunci sub control otoman. La sfarsitul secolului al XIX-lea, in Palestina traiau 30.000 de evrei si 600.000 de arabi. Sionismul (miscarea pentru reconstruirea unui stat evreiesc in Palestina) a fost creat in 1896 de Theodor Herzl, un avocat si ziarist evreu nascut in Ungaria. Ideea unei intoarceri a evreilor pe vechiul pamant al lui Israel nu era noua, fiind sustinuta anterior de M.Hess (cu argumente laice), rabinii J.Altralai si Z.Kalischer (cu argumente religioase). Decisive au fost insa actiunile lui Herzl. In 1896, acesta a publicat lucrarea “Statul evreiesc”, iar in anul urmator a convocat la Basel primul Congres sionist. In timpul lucrarilor congresului, a cerut sa se intemeieze in Palestina, pentru evrei, “o vatra nationala garantata de dreptul international” .......................................................................................
    Statul Israel, creat in 1948, a reprezentat marea victorie a miscarii sioniste mondiale, un triumf ce a permis realizarea obiectivelor enuntate de Theodor Herzl in cartea sa “Der Judenstaat”, publicata la sfarsitul secolului al XIX-lea.
    Luptele pentru intemeierea statului evreu au fost mai multe si dificile pentru evrei.

    Insa cea ce nu au intales acesti oameni dezradacinati de tara lor pentru pacatul savarsit impotriva Domnului Iisus, pentru care Domnul a plans cercetand Ierusalimul si Tara Sfanta, a putut sa intaleaga Corneliu Zelea Codreanu aratand ca Smochinul nu a fost uscat degeaba si ca atunci cand RAUL VIETII curge chiar si Smochinul uscat prinde frunza.

    În noaptea de 29/30 noiembrie 1938 Codreanu este omorât (sugrumat) , iar dupa 10 ani
    La 14 mai 1948, a fost proclamata infiintarea statului Israel.
    Israelul sfideaza ONU Dupa razboiul arabo-israelian din 1967, Israelul a decis sa pastreze Cisiordania, inaltimile Golan si fasia Gaza, adica zonele pe care le numim “teritoriile arabe ocupate”. In noiembrie 1968, Consiliul de Securitate al ONU a votat Rezolutia 242, care dispunea “retragerea fortelor armate israeliene din teritoriile ocupate in decursul recentului conflict.” Israelienii au ignorat aceasta rezolutie, cum au facut de altfel si cu Rezolutia 3379 a Adunarii Generale a ONU, din 10 noiembrie 1975, care definea sionismul “ca o forma de rasism si de discriminare rasiala”. Mai mult, internationalizarea Ierusalimului decisa de ONU a ramas doar un proiect. Orasul sfant este capitala statului evreu, chiar daca majoritatea reprezentantelor diplomatice isi au sediul la Tel Aviv. De remarcat ca Romania a fost singurul stat semnatar al Tratatului de la Varsovia care nu a rupt relatiile diplomatice cu Israelul in urma razboiului de 6 zile din 1967 si a refuzat sa semneze rezolutia ONU care echivala sionismul cu rasismul. Bunele relatii dintre Romania si Israel au continuat si dupa caderea regimurilor comuniste din Europa: Ion Iliescu a fost primul sef de stat din Europa de Est care a efectuat o vizita oficiala in Israel.
    Ramane sa tragem concluzile singuri in ce tara traim.

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Duminică, 2 septembrie, a plecat la Domnul
    Părintele Mihai Lungeanu
    mărturisitor in temniţele prigoanei comuniste

    Duminică, 2 septembrie Părintele Mihai Lungeanu a plecat la Domnul după o viaţă de sfânt. A fost depus la Biserica “Buna Vestire” în Iași. Înmormântarea va fi la ora 10, mâine, joi 6 septembrie, in ziua de pomenire a minunii din Colose a Sfântului Arhanghel Mihail, în a cărui Legiune a luptat din tinerete, şi în a cărui Legiune s-a alăturat acum întru slavă, alături de Corneliu Codreanu, sfântul voievod, Căpitanul, şi de muţimea camarazilor care s-au sfinţit. Să ne întărească Dumnezeu pentru rugăciunile lor!
    Din viaţa Părintelui Mihai Lungeanu

    Născut în 1924. Tatăl său era preot, iar mama învăţătoare. Urmează Medicina, întreruptă în anul IV, 1947, când este arestat şi condamnat 4 ani ca frate de Cruce. Va executa însă 6 ani şi trei luni. Trece prin reeducarea de la Piteşti unde promite lui Dumnezeu că de va scăpa de aici, toată viaţa o va pune la picioarele Lui. Ajunge la Tg. Ocna unde era suspect de tuberculoză renală. Alături de.......

    articol intreg si imagini pe:
    http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2012/09/05/a-plecat-la-domnul-parintele-mihai-lungeanu-legionar-marturisitor-in-temnitele-prigoanei-comuniste/

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Fie ca bunul Dumnezeu sa odihneasca sufletul parintelui Mihail, impreuna si sufletele tuturor martirilor legionari, ucisi in temnitele comuniste!
    Dumnezeu sa-i pomeneasca impreuna cu sfintii in Imparatia Sa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*