O carte-jurnal duhovnicesc: Maria sa, Neagoe Basarab. Insemnarile monahiei Platonida, Doamna Despina a Tarii Romanesti

Pentru comenzi: Editura Bonifaciu. Tel. 0755 276 934

Am invatat din viata Mariei Sale ca nu este sfarsit pocaintei, nici dragostei dumnezeiesti, si ca sufletul insetat dupa Domnul se vede pururea la inceputul caii, si nu stie ca se inalta din putere in putere si ca pune suisuri in inima sa…

(Monahia Platonida – Schitul Ostrov, 1551).

Doamna Despina Miliţa [Elena] (n. sfârşitul sec. XV, Serbia – d. 1554). Soţia lui Neagoe Basarab, regenta fiului său Teodosie, ctitor.

Biografie

Descendentă a familiei imperiale bizantine Cantacuzino, fiica lui Iovan Brancovič, din familia despoţilor sârbi, nepoata mitropolitului Maxim Brancovič şi soră vitregă cu Doamna Elena, soţia lui Petru Rareş. S-a căsătorit cu postelnicul Neagoe, rudă cu marii boieri Craioveşti, in 1504. Au avut împreună şase copii, Ion, Petre şi Anghelina, morţi înainte de vreme, Teodosie, Ruxandra şi Stana. „Viaţa împreună a acestor doi soţi, care s-au înţeles şi s-au iubit, a fost închinată Bisericii şi artei … au strâns, în timpul domniei lor, o întreagă comoară: Evanghelii de aur, căţui de argint, sfeşnice, cruci, inele, paftale, ceşti, toate podoabele ce se puteau culege sau face la noi sau aiurea. Dar din câte au strâns şi din câte au făcut, podoaba cea mai măreaţă a rămas biserica Curtea de Argeş…” (Constantin Gane).

Au ctitorit împreună bisericile Sf. Gheorghe şi a Mitropoliei din Târgovişte (terminată de Radu Paisie), schitul Ostrov din Călimăneşti, au sprijinit zugrăvirea sau refacerea mănăstirilor Dealul şi Glavacioc, biserica Mare din Snagov şi cea din Tismana, înzestrându-le cu frumoase şi costisitoare obiecte de cult. Cea mai importantă ctitorie a fost biserica mănăstirii de la Curtea de Argeş, pentru construcţia căreia, spune tradiţia, doamna a făcut un mare sacrificiu financiar: vânzarea bijuteriilor moştenite de la familia sa din Serbia.

După moartea soţului ei, la 15 septembrie 1521, a fost ales domn de către boieri, fiul său Teodosie, care avea doar 16 ani. A domnit sub îndrumarea unchiului dinspre tată, Preda Craiovescu, şi a mamei sale. Ridicat împreună cu visteria ţării de Mehmed bei, în decembrie 1521, Teodosie a murit undeva în Imperiul Otoman, la începutul anului următor. Despina Miliţa, împreună cu cele două fete, s-a refugiat în Transilvania, la Sibiu, punându-se sub protecţia regelui Ungariei, Ludovic II. Cele două fete au fost căsătorite cu domnii Ţării Româneşti şi Moldovei, Radu de la Afumaţi şi Ştefăniţă. Cei doi gineri au murit, domnul moldovean, în 1527, bănuit a fi fost otrăvit de soţia sa, iar cel muntean, în 1529, ucis de boieri. Fetele rămase văduve s-au întors lângă mama lor, Stana s-a călugărit şi a murit în 1530, iar Ruxandra a fost căsătorită cu noul domn al Ţării Româneşti, Radu Paisie. Suferind după pierderea tuturor celor dragi, Doamna s-a călugărit la schitul Ostrov, primul schit de călugăriţe muntean, luând numele monahal de maica Platonida.

A fost înmormântată în biserica mănăstirii Curtea de Argeş.

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009

17 comments

  1. legionarulortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Am vazut astazi, pe noile monede de 50 de bani si pe Neagoe Basarab.......probabil sunt cateva monede, asadar nu il avem doar pe Mircea Cel Batran pe moneda de 50 de bani ci si pe, Neagoe Basarab..........pe ban este infatisat Neagoe Basarab cu ctitoria sa! Frumos pentru cine a avut acest gand, si dorim sa il revedem pe Stefan Cel Mare, pe bancnote sau monede, neaparat trebuie Stefan Cel Mare!

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    le e frica de Stefan cel Mare ca prinde putere poporul numai cat il vad

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    nu in asta sta oricum puterea - sa fie pus sfantul pe bani. sa ne rugam la acesti sfinti sa ne apere neamul si sa mijloceasca pentru mantuirea noastra

    • legionarulortodox

      Traiasca Legiunea si Capitanul!

      E ceva necurat la mijloc, Stefan cel Mare a fost pe moneda de 20 de bani........Iar in Republica Moldova, Stefan cel Mare, este prezent pe toate bancnotele...difera doar culorile! E inacceptabil ca Stefan cel Mare sa nu fie, pe cel putin pe o bancnota, aici in Romania! Noua nu ne cere nimeni parerea, cine hotaraste ce personalitati sunt puse pe bancnote si monede? Oricum Stefan are intaietate! Probabil, ca este sfant si cam aduce vorba de ortodoxie!

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Eu zic sa-L punem si pe Domnul Iisus pe bani si pe monezi ce zice-ti? poate il facem si cezar pe Domnul iisus? Oare am orbit cu totii??

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Suntem un neam de mamaligi neinvartite. Asta suntem. Un neam de fricosi.

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Oare asa erau stramosii nostri Dacii nostri voevozii nostri? Fricosii cum suntem noi astazi?

    • legionarulortodox

      Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Pai eu zic ca e normal sa fie personalitati si domnitori ai tarii pe bani! Apoi, nu ai cu cine discuta, orice le zici, ca e "Ingerul Digital" ca e profetie , nu asculta lumea, acum e cu iphone, smartphone........si noi vorbim de oameni sihastrii..............nu ai cu cine! Vorbim de oameni cu incaltari din piele si cu barba, intr o lume plina de ecrane gigant, lcd-uri...........nu ai cu cine vrbi, acum conteaza ce haine pui , ce ai in stomac si ce masina ai sub tine!

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu exzista bucur ii in Hristos cu adevarat de aia ne cuprinde frica .Un adevarat legionar este pregatit in orice clipa de moarte.Si rade de moarte.

  8. legionarulortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dinule, du te la culcare, ca aberezi, numai exista legionari, ci oameni care urmeaza modelele legionare! In primul rand ca nu am mai fost educati in spiritul patriot, care se facea pe vremurile alea! Oricum am prins o vreme buna, fata de cei de acum,are nu mai invata nimic.

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Fratilor este o lupta apriga care se da astazi , acest slujitori ai Satanei stau si lucreaza impotriva Duhului Sfant, toata aceasta tehnologie vine peste tine ca vrei ca nu vrei pentru indepartarea omului de Dumnezeu. Aceste lucruri trebuie sa ne preocupe pe noi intru mod serios.

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Prierene lupta lupta ceea buna si nu vei regret a. Nu am vrut sa te jicnesc cu absolut nimic. Despre somn pot sa zic sa doarma cei ce se simt obositii.

    • legionarulortodox

      Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Sunt niste vremuri foarte tulburi, e greu tare in lume sa urmezi pe Hristos, nu ti merge bine, ai numai ispite, nu ai reusite, e greu tare...Cand urmezi pe Hristos, nu ti mai gasesti locul, iti dai seama de multe totusi, iti dai seama, de supravegherea totala, iti dai seama ca numai banul conteaza pentru foarte multi, iti dai seama de falsitatea oamenilor...........si cel mai greu, este ca nu ti gasesti locul, parca nu e locul tau intr o lume falsa, tehnologica si care duce spre pierzanie!

      Parca numai este omul autentic, linistit, care muncesti partea sa, cu sotie, copii.......! Eu nu sunt impotriva tehnologiei, dar te face sa uiti de Dumnezeu, ai totul sub nas, pur si simplu, in exces foarte mare, tehnologia poate face leziuni mari sufletului!

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Asa este @legionarulortodox de acea avem nevoie unii de altii, lupta Duhovniceasca nu se da in veacurile de acum de unul singuri, aveam deaface cu sisteme informatice, cu masinarii , cu tot felul de creatii ale omului cazut in nesimtire prin care lucreaza duhul acestei lumi , Sfantul Apostol Pavel vorbeste deschis si clar despre Trupul Lui Hristos, ca organism viu omogen si organic, despre madulare legate bine unul de altul, Trebuie sa ne iubim frati , sa ne jertfim pentru iei si sa le purtam de grija unui altora,in veacul de acum nu se poate sta fara grija fratilor fara sa ne pese unul de altul, prin marturii vii , trebuie sa facem zid in jurul Sfintilor ce astazi noi ii avem , trebuie sa ne strangem pe langa iei sa ne unim in Sfanta noastra credinta ortodoxa, atat micro cat si macro ,la nivel de individ dar si la nivel de tari. Sa ne traiasca Parintele Iustin.

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Auzim de minunii facute de sihastri nostri , de participarea lor in chip nevazut la Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie si noi parca tot nu ne ajunge a lucra si noi lucrul cel bun nu doar pentru noi , nu doar pentru casa noastra ci pentru aproapele nostru pentru fratele nostru . Daca avem candela in casa avem icoana ce ne face sa nu petrecem mai mult timp in rugaciune decat sa stam pe internet? ne trebuie neaparat necazuri ca sa ne intoarcem fetele catre Dumnezeu??

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Atentie la ce se pregateste . Vezi mai jos.
    http://www.gandul.info/financiar/platile-in-numerar-intre-persoane-fizice-ar-putea-fi-limitate-plafoanele-la-firme-scad-si-de-5-ori-10118440

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Şcoala Brâncoveneacă/ Simpozion medical pe tema dezvoltării copiilor
    Invitat: Dr. Virgiliu Gheorghe care a scris despre influenta televizorului in viata copiilor

    http://www.cugetliber.ro/imagini/original/simpozionmedical-1348732380.jpg

    Vineri, 28 septembrie, Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” vă invită la un simpozion medical „Dezvoltarea şi funcţionarea creierului copiilor şi tinerilor în societatea mediatică şi consumatoristă”, la Casa de Cultură din Constanţa, Sala Mică, ora 17,00. Despre acest fenomen va vorbi dr. Virgiliu Gheorghe, autor a numeroase cărţi, printre care „Efectele televiziunii asupra minţii umane” sau „Pornografia – maladia secolului XXI”. Intrarea este liberă, deci la eveniment sunt aşteptaţi participanţi interesaţi de schimbările pe care le produce constant lumea modernă asupra minţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*