Interviu cu Părintele Justin: Cine să ridice piatra de pe mormântul neamului nostru?

Atâta vreme cât vom alege conducători fără Dum­nezeu, vom merge din rău în mai rău și nu există nicio speranță pentru un viitor mai bun.

Părinte, acum când situația economi­că și politică a țării e foarte bulver­santă, ce nădejde politică mai putem avea azi, când lipsește un conducător cu o linie politică echilibrată și care să îi pese de țară și de popor mai mult decât de propriul lui scaun?

Toate stăpânirile acestea noi so­cotim că sunt de la Dumnezeu, și avem datoria să ne supunem. Dar sunt stăpâniri dinafară care intră înăuntrul poporului, sărind peste gard, stăpâniri care intră pe ușa democratică a unui popor, care se impun prin modul lor de a guverna și nu sunt impuși dinafară. Care este mai tare în mitocănii acela guvernează, adică cel care are banul să îl poată corupe pe cel sărac. Se ajunge să cumperi conștiința omului cu un kg. de făină și orez și jumătate de litru de ulei. Acesta este politicianul compromis și care se degradează în fața unui popor. Cu ce încredere poți să îi acorzi unui astfel de politician casa și averea unui stat? Cel care acordă votul de încredere unui astfel de politician nu este ca un nebun care își dă foc la propria casă? De aceea noi nu mai ieșim din această sta­re de mizerie. Pentru această mizerie nu e de vină doar Europa și pute­rile lumii, ci în primul rând se datorează lipsei noastre de administrare internă. Pentru că Europa nu vine la mine la primărie să mă controleze ce am lucrat eu într-o lună de zile și cum am asfaltat drumul.

Cel care guvernează trebuie să aibă durere de inimă pentru sărăcia bieților cetățeni. Atâta vreme cât nu avem la cârma țării oameni care săguverneze cu spirit de jertfă pentru popor și cu bi­necuvântarea lui Dumnezeu, nu ieșim la orizont. Căci așa era formula veche de altădată: cu harul lui Dumnezeu, „din mila lui Dumnezeu Domn al acestei țări…”, și cu voința națiunii. O guvernare fără Dumnezeu este o guvernare fără conștiință. Atâta vreme cât vom alege conducători fără Dum­nezeu, vom merge din rău în mai rău și nu există nicio speranță pentru un viitor mai bun.

Cititi integral pe site-ul ATITUDINI.

25 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Adevarat spune parintele! Atata timp cat nu vine cineva cu frica de dumnezeu la conducere vom continua sa cadem din lac in put. Eu sincer sa fiu n-am vazut astfel politicieni decat poate un caz la 10000. In rest nu-i intereseaza decat banii si puterea.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Despre MOARTE
    http://luminapentrucandeladinsuflet.wordpress.com/2012/08/22/despre-moarte/

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Parintele Justin mai are probleme de sanatate ?

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sa ne traiti Parinte drag.

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Asa e sfinte parinte, dar de unde sa gasesti conducatori cu frica de Dumnezeu si iubire de neam cum erau domnitorii nostri?

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    mariana draga, trebuie sa-i crestem noi.
    Cam asta spunea indirect parintele, in familie sa dam educatia crstina si apoi vom avea de unde pune si conducatori buni.
    atata timp cat noi lasam copii sa umble bezmetici, iar ca modele au toti nevertebratii si nonvalorile ce ni se flutura astazi in mass media, nu putem avea pretentia de a avea oameni adevarati, cum au fost de altfel sfintii inchisorilor.
    Modele pentru educatia copiilor nostri trebuie sa avem in sarmanii sfinti ai inchisorilor. Dupa ce vom creste o generatie tanara curata si bine educata, putem avea si pretentii. Pana atunci, ne meritam conditia ....

    bucovineanul

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @ admin

    Pot sa preiau articolul sa il pun pe blogul meu (http://nuvotati.wordpress.com/), evident cu specificarea sursei?

    Doamne ajuta!

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    cata dreptate are parintele, apostazia si secularizarea fac piatra mormantului nostru toto mai grea pe mine ma obsedeazaa situatia greciei centyru cultural , crestin ortodox ce era si ceea ce a ajuns, timpul cernerii a inceput

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Raspunsul la intrebarea parintelui Justin:
    - Cateva mii de litri de sange mucenicesc varsat ! Doar asa se va ridica piatra pacatelor si a nemarturisirii dreptei credinte nestirbite.

    Curaj tuturor le doresc, nu numai episcopilor. Ci si mirenilor !
    Laicatul e la cuvant acum!!!

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    adevarat a grait parintele Iustin Parvu!

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @admin
    Ma bucur sa aud asta .

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mergem, cu Arhimandritul Iustin, inainte!

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    parintele spune adevarul dar prea putini il ascultam astia ai nostri de la guvern sau indracit si numai au frica de dumnezeu slugile lui sarsaila sau facut si o sa ne forteze si pe noi crestini ortodoxsi prigoana vine.avem vile uni dintre noi firme datori pe la banci vacante pe la mare ocolo ne murdarim si ne umplem de duhurile desfranari masini lux dracu pri astea ne captureaza si cadem si atunci mai degraba intra kamila pe urekile acului decat noi an amparatia cerului fatilor trebuie sa ne cautam duhovnici care au o viata dogmatica.sfinti ortodoxsi nu ekumenisti vine ceasul cand trebuie sa le parasim nimic cei murdar nu va intra an amparatia cerurilor sant uni dintre noi le este frica de duhvnici mai aspri ca dau canoane la psaltire post sila primu atac al dracilor ne speriem si nu nemai trebe nimic.ne trebe duhvnic bun spovedanie deasa si mila lui dumnezeu este cu noi altfel nu scapam hristos spune indrazniti si noi sai spunem doamne ajutane sa nu ne cuprinda frica dracilor.amin iertati fratilor

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cititi intreg atticolul ( http://atitudini.com/interviu-cu-parintele-justin-din-atitudini-nr-24-cine-sa-ridice-piatra-de-pe-mormantul-neamului-nostru/ ) . Mult adevar spune parintele Justin .
    Oare vor mai exista duhovnici ca el si in viitor ?

    -----------------------------------

    In alta ordine de idei , voi initiatorii acestui sait minunat , v-ati gandit vreodata sa va faceti un forum ? Sa discutam si noi , de la un crestin-ortodox la altul . Unul mai retras , fara eretici sau atei care sa ne bulverseze discutiile . Doar o propunere .
    Daca exista rog sa-mi stergeti acesta jumatate din mesaj si sa-mi indicati saitul .
    Multumesc anticipat !

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @Vlad G.
      cine te opreste sa discuti pe acest blog? vezi cumva atei si eretici printre comentatori?

      • Traiasca Legiunea si Capitanul!

        @admin
        Ideea e ca sunt multe alte teme de discutii care nu apartin pe subiectul articololor de aici ( sau au fost acum prea mult timp si nimeni nu mai intra ) .

        Asta e problema .

  15. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Admin , rogu-te sa dezbati un subiect despre Crezul Crestin Ortodox , in forma originala data de Sinodul Niceea 324 , intrucat pe blogul saccisiv , sunt confuzii eretice la marturisirea Crezului Crestin Ortodox si consider de-o importanta Foarte Mare intrucat este din Temelia ORTODOXIEI ADEVARATE !

  16. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Celui ce mult i s-a dat, mult i se va cere.
    Suntem un neam ortodox si ne comportam mai rau ca paganii.
    Daca noi ne dispretuim atat de mult intre noi si ne batjocorim cat de tare putem, daca suntem din ce in ce mai dezbinati, cum putem sa indraznim a gandi ca cei care ne conduc ne-ar putea respecta? Cum sa indraznim a cere sa avem o clasa politica care sa iubeasca tara asta si sa faca tot ce se poate pentru binele ei? De unde sa apara aceasta clasa politica daca nu dintre noi?

    Dar daca am vrut mai mult sa avem decat sa fim, daca am umblat in cele patru zari pentru a agonisi, pentru copiii nostri nu-i asa, daca am mers la universitati inalte, la masterate si doctorate, avand joburi important de bine platite, daca am vrut sa ne "realizam" in aceasta viata, am parasit Romania, pentru ca, nu-i asa, era prea mica pentru noi, si pentru ca oricum lupta de a schimba dinauntru sistemul era mult prea grea, prea lunga si pentru ca noi doar o viata avem. Dar este insa foarte simplu sa dam sfaturi pretioase, pline de smerenie si duhovnicie de la mii de kilometri distanta, fara a ne implica in mod concret pentru a (se) schimba ceva.
    Lucrurile nu se schimba intr-un an, in doi sau in zece. Poporul lui Israel a pribegit patruzeci de ani prin desert pana ce Dumnezeu i-a ingaduit sa intre in tara promisa cu noi generatii, curatite de pacate. Noi in schimb am preferat sa plecam, sa dezertam in loc sa incercam sa schimbam la noi in tara cele stricate in patruzeci si ceva de ani de comunism. I-am lasat sa-si faca in continuare voia lor, liberi si fara nici un fel de opozitie sau de constrangeri. N-am mai avut rabdare. Nu ne-am mai pierdut vremea ca sa ne aparam saracia si nevoile si neamul, ci am folosit vremea pentru a agonisi bogatii, iar de neam cui om intreg la minte ii mai pasa.
    Exista acum, dupa douazeci si doi de ani de falsa democratie doua Romanii, una ramasa "in situ", si alta integrata printre popoare. Nu mai seamana deloc una cu alta, oricat de mult am vrea sa ne mintim. Cresc noi generatii de romani printre straini, printre obiceiurile, cultura si limba altor popoare. Dezbinarea e totala si disolutia in plin proces de realizare, asa cum se dorea dealtfel.
    La aceasta se adauga disparitia a multor milioane de romani prin diferite metode contraceptive vazute si nevazute, al caror numar nu se poate stabili pentru ca este imposibil. Este insa fara numar. Poate parea un cliseu nu-i asa, dar acest fenomen se desfasoara cu frenezie in continuare, si nu se va opri, pentru ca duhul destrabalarii a patruns adanc in fiinta noastra. Sa cautam vinovatii s-a dovedit deja a fi inutil, pentru ca nu se vor da descoperiti decat la Judecata, cand nu vor mai avea unde sa se ascunda.
    Si toate acestea se bazeaza pe crunta noastra indiferenta, pe egoism, pe nesimtire, si pe lasul obicei de a nu ne recunoaste vina. Ne numim ortodocsi, si da, suntem ortodocsi doar cu numele. Multa carte, putine fapte, deloc iubire. Si tare rau ne mai uram unii pe altii. Iar strainii tare mult se folosesc de fiecare slabiciune a noastra si o exploateaza la maximum.
    Dar cine este mai mandru ca noi, cine mai rece la suflet si cu inima mai impietrita?
    Cine nu se gandeste numai la sine si la cei foarte apropiati, si deloc la comunitate?
    Totul se reduce la interesul material, chiar daca vrem sa-l imbracam frumos in haine crestinesti si/sau la recunoasterea publica. Interesul direct, brutal si sec al binelui sinelui propriu. Si atat. In rest ipocrizie cat cuprinde si multe, foarte multe cereri de "iertati-ma". La ce bun?

    Omul sfinteste locul. Au mai ramas inca oameni care sfintesc locul in Romania, dar sunt izolati, functioneaza in comunitati mici, care greu se pot dezbara de pacatul dezbinarii. Si mai ales nu sunt ajutati, in buna traditie romaneasca.
    Si nu in ultimul rand este atacata familia: din interior si din exterior, din diferite motive si pe diferite cai dintre cele mai perfide, despre care foarte putin se face vorbire.

  17. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Admin , blogul saccsiv este si in grija ta pastoreasca , daca acolo se spun erezii de genul ...
    ce fel de crez marturiseste ‘Stop rfid 666′
    “Frate, i-am scris dar daca el nu intelege, ce sa-i fac?

    Cred intr-Una Sfanta Soborniceasca, Apostoleasca si Patristica Biserica.

    Cine are pricepere sa inteleaga!!! ”

    as spune mai bine OPRITI EREZIILE
    sa fim crestini ortodocsi , nu eretici demni de erezia lui arie !
    intrucat numai ereticul arie umbla cu adaugiri sau scoateri din ADEVARUL si DREAPTA CREDINTA CRESTINA , cea Crestin Ortodoxa !
    iar daca nu se iau masuri cei care tinem la ORTODOXIA ADEVARATA , sa-mi fie cu iertare dar cu ereticii nu voi mai sta la vorba !
    Doamne Ajuta !

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @crestinul ortodox
      cred ca exagerezi.. fratele acela s-a exprimat corect doar ca s-a repetat, iar nu a modificat Crezul (rugaciunea), ci si-a marurisit crezul sau in Biserica Apostoleasca, dar si in invataturile sfintilor Parinti. Din moment ce a zis Soborniceasca, este acelasi lucru cu Patristica. dar putem considera ca Patristica cuprinde si pe alti Sfinti Parinti ce nu au fost pe timpul Sfintelor Soboare Ecumenice.
      Sa fim cu dragoste si sa nu mai banuim pe fratii nostri.
      Te rog sa pazim pacea si increderea intre noi.
      Bunul Dumnezeu sa ne pazeasca de dracul dezbinarii.

  18. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Crezul sau Simbolul Credintei Crestin Ortodoxe

    Cred intru unul DUMNEZEU , Tatal Atotiitorul, Facatorul cerului si al pamantului, al tuturor celor vazute si nevazute.

    Si intru unul Domn IISUS HRISTOS , Fiul lui DUMNEZEU , Unul-Nascut, Carele din Tatal S-a nascut mai inainte de toti vecii.
    Lumina din lumina, DUMNEZEU Adevarat din DUMNEZEU Adevarat, Nascut si nu facut; Cel de o Fiinta cu Tatal, prin Carele toate s-au facut.

    Carele pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la DUHUL SFANT si din MARIA Fecioara, si S-a facut om.

    Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat , a patimit si S-a ingropat.

    Si a inviat a treia zi, dupa Scripturi.

    Si S-a suit la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui.

    Si iarasi va sa vina cu Slava, sa judece vii si mortii, a Carui Imparatie nu va avea sfarsit.

    Si intru DUHUL SFANT , Domnul de Viata Facatorul, Carele de la Tatal purcede, Cela ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si Slavit, Carele a grait prin prooroci.

    Intru Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica.

    Marturisesc un Botez, intru iertarea pacatelor.

    Astept invierea mortilor.

    Si viata veacului ce va sa fie.
    Amin
    Acesta Crezul Crestin Ortodox ADEVARAT , pe care il Marturisim , cei Botezati in Credinta Crestin Ortodoxa anume crestinii ortodocsi !
    Doamne Ajuta sa fim Crestini Ortodocsi Adevarati si in Fapta si in Cuvant !
    amin!

  19. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Cred intr-Una Sfanta Soborniceasca, Apostoleasca si Patristica Biserica. " este erezie !
    Corect si Adevarat se spune asa
    '...Intru Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica.Marturisesc un Botez, intru iertarea pacatelor... "
    sau mai simplu sunt crestin ortodox !
    Iar aceste videouri postate de aceeasi persoana sunt tot o 'exprimare corecta ' si una 'repetata' cumva ...
    http://www.youtube.com/watch?v=YAcs3qnKd-k
    si SFINTII care au vietuit in Sfintele Manastiri ce sunt mai ?
    probabil ati uitat de acestia , SFINTII ce sunt Biserica lui HRISTOS , Care au vietuit in Sfintele Manastiri Ortodoxe si pe care INSASI DUMNEZEU I-a ARATAT , "Acestia SUNT BINEPLACUTII MEI !"prin ale lor Sfinte Moaste si Minuni Mari savarsite;
    cei care i-au aminte la ce spune acel 'fals calugar' cum s-a 'pocait' la 'dracii fara coarne 'adica mucarii sau sectarii , ce impresie isi fac , ca asa a este cum zice ala in manastirile din Tara !
    uitati asemeni ca sunt si Icoane Facatoare de Minuni in aceste Sfinte Manastiri si atat pot sa spun DUMNEZEU da cu foc unde vede "spurcaciune "1
    Sfintenia sau Cele Sfinte nu vor sta alaturi de spurcaciune niciodata ! caci altfel vai si amar ...
    iarasi repet , ce am spus pe saccisiv ..
    aceste videouri sunt pentru indemnarea spre sminteala si de aruncat ' noroi ' in ORTODOXIE ;
    si am vazut ca ati sters de pe saccisiv , discutiile despre aceste videouri si mascat oarecum , dar ATITUDINE SA LUATI IMPOTRIVA SECTARILOR CARE DENIGREAZA ORTODOXIA , sa nu luati !
    OARE , de ce sa-i deranjam pe 'mucari' sau 'dracii fara coarne' ...
    si acest video postat despre "Sfantul Hristofor -capcaunul ortodox"
    http://www.youtube.com/watch?v=JKZ1n_GX8nU
    probabil si acesta este "ziditor' si "folositor " la ce ? fratilor care va bateti cu pumnul in piept ca aparati ORTODOXIA ,
    probabil folositor la sminteala si denigrarea ORTODOXIEI anume 'ca nici icoanele ortodoxe romane si picturile asemeni , nu mai sunt bune ' dar ADEVARUL despre Viata Acestui Sfant nimic spus ...sa fie spus totul pina la capat ...
    "Sfintul mucenic Hristofor era urit la chip, de aceea si a fost pictat astfel in icoane si in picturile murale, pentru ca avea fata deformata fizic de boala ce o avea. Iar asocierile cu paginismul pe care le faci tu ca protestant e o hula mai mare adusa nu numai Sfintului, ci si intregii Ortodoxii si chipurilor sfintilor, Maicii Domnului si Mintuitorului Iisus Hristos, care sint icoanele. Primele icoane in NT au fost pictate de Sfintul Apostol si Evanghelist Luca, cel care a scris o Evanghelie. "

    "Predică a Mitropolitului Augustin de Florina la
    pomenirea Sfântului Hristosfor

    - 9 mai -

    SFÂNTUL HRISTOFOR

    În fiecare zi Biserica noastră sărbătoreşte sfinţi, cuvioşi şi mucenici. Astăzi este sărbătorit Sfântul Mucenic Hristofor. Dar cine a fost Sfântul Hristofor?

    ***

    A trăit în epoca lui Deciu (249-251 d.Hr.). Era originar dintr-un ţinut barbar. Strămoşii lui erau canibali, iar el era barbar cu obiceiurile. Era, cum este descris, gigant la trup, cu o putere uriaşă, iar la înfăţişare schimonosit, foarte urât. De aceea şi în icoane unii îl zugrăvesc cu cap de câine, ca şi cum ar fi fost câine. Asta nu e corect. Pentru că nu a avut cap de câine; pictorii au făcut lucrul acesta, ca să arate cât de urât şi diform era.

    În jurul vieţii lui există două tradiţii: răsăriteană şi apuseană. Conform tradiţiei răsăritene, într-un război, Sfântul Hristosfor a fost arestat şi luat rob, şi a mărturisit că crede în Hristos. L-au trimis atunci în Antiohia cu o gardă de 200 de soldaţi. Acolo, toţi aceştia s-au botezat de către Sfântul Sfinţit Mucenic Vavila. Apoi l-au adus în faţa împăratului. Acesta s-a înspăimântat de urâţenia feţei lui şi se gândea la modul în care ar putea să-l atragă spre închinarea la idoli. Aşadar, a pus două femei păcătoase, două desfrânate, pe Kallinika şi pe Akilina, să-l atragă. Dar în loc să fie atras de ele, el le-a atras pe ele cu învăţătura lui la credinţa lui Hristos. Desigur, aceste două femei au fost martirizate, fiind străpunse cu frigări pentru Domnul, şi sunt sărbătorite împreună cu el în aceeaşi zi. După acestea, împăratul, mânios din cale afară, a poruncit să-l închidă pe Sfântul Hristofor într-un vas de plumb şi să aprindă pe dedesupt un foc. Dar el a rămas nevătămat. Apoi l-au aruncat într-o fântână. La sfârşit, l-au decapitat şi astfel a luat cununa muceniciei.

    ***

    Conform tradiţiei apusene, pentru că era foarte puternic, toţi se temeau de el. Şi avea un capriciu; spunea că vrea să-l slujească pe cel mai puternic om din lume.

    Odată, a trecut prin părţile sale un împărat. Avea putere şi oşti multe. Când l-a văzut Reprovos (acesta era primul lui nume, de barbar), a făcut ochii mari şi şi-a spus în sine: Acesta este cel mai puternic om din lume, voi intra în slujba lui. Astfel, a intrat în garda lui de corp. Unde era împăratul, acolo era şi el.

    Într-o zi însă, trecând printr-o peşteră, pe împărat l-a cuprins frica. Tremura ca un copil mic. Reprovos îi zice:

    - Ce ai, împărate? Eu sunt aici.

    Ce se întâmplase?! În peşteră era un vrăjitor care făcea magie. Şi ceilalţi, care erau în gardă, au zis:

    - Vezi? Vrăjitorul este mai puternic decât împăratul, dacă îl face şi pe el să tremure.
    - A, a zis Reprovos, adică vrăjitorul are o putere mai mare decât împăratul?
    - Desigur, îi zic. Satana guvernează lumea, ridică şi coboară pe împăraţi, este domnitorul lumii. Cine se închină la diavol, devine om mare.
    - Ce zici, năucule! Şi eu până acum am avut impresia că împăratul este cel mai puternic.

    Îl lasă deci pe împărat, se duce în peştera vrăjitorului şi îi zice:

    - Te voi sluji pe tine; eşti cel mai puternic.
    - Foarte bine, îi răspunde vrăjitorul. Vino cu mine şi îşi voi arăta toate secretele.

    Apoi, Reprovos l-a urmat.

    Dar într-o zi, în timp ce treceau printr-un loc, îl vede pe vrăjitor că tremură, cade la pământ, se crispează şi face spume.

    - Ce-ai păţit? îi zice.

    Unul care se afla acolo îi răspunde:

    - Aici este o biserică şi în curtea ei este o chilie, iar în chilie este un pustnic, care are cu el o cruce. Dacă diavolul vede crucea, cade şi se loveşte. De aceea, vrăjitorul se teme de crucea lui Hristos. Hristos guvernează lumea.
    - Ce spui? - întreabă Reprovos. Hristos este mai puternic decât împăratul şi decât vrăjitorul?

    Pleacă de la vrăjitor şi se duce la pustnic. Îi face o metanie şi îi zice:

    - Am venit să mă înveţi religia în care crezi.

    Pustnicul s-a aşezat lângă el şi i-a vorbit despre Hristos.

    - Lângă tine voi rămâne, zice Reprovos.
    - Nu eşti tu de călugăr aici. Te vei boteza să devii creştin, iar apoi te voi trimite să-L slujeşti pe Hristos în societate.
    - Şi ce voi face acolo unde voi merge?
    - Vei posti.
    - Nu pot să postesc. Eu nu mă satur nici cu patru pâini.
    - Vei face metanii, vei face rugăciune, vei citi Evanghelia.
    - Eu nu ştiu carte.

    Atunci pustnicul i-a făcut un semn şi i-a spus:

    - Vezi acel râu?
    - Da, zice, de multe ori l-am trecut.
    - Acolo, pe timp de iarnă, mulţi copilaşi şi bătrâni se îneacă. Aşadar, vei merge acolo şi pe toţi care nu pot să treacă îi vei pune pe umerii tăi şi îi vei trece tu.
    - Asta e uşor pentru mine.
    - Vei rămâne acolo trei ani şi îi vei ajuta pe cei care sunt în primejdie.

    S-a dus la râu şi în toate zilele îşi făcea trupul punte şi îi trecea pe toţi.

    Într-o zi, a văzut pe mal un copilaş.

    - Ce vrei? îl întreabă.
    - Poţi să mă treci dincolo?

    Îl ia pe umeri. Dar cu cât străbătea râul, copilul se îngreuia mai mult! Ca şi cum avea o tonă pe el. A asudat şi a pătimit ca să treacă râul.

    Atunci a auzit un glas, care-i zicea:

    - Cel pe care-L ai pe umerii tăi nu este un copil mic; este Iisus Hristos, Care ţine asupra Sa întreaga lume...

    Şi Copilaşul s-a făcut nevăzut.

    De atunci, Reprovos şi-a schimbat numele, s-a numit Hristofor (adică purtător de Hristos). Deoarece a purtat, a ridicat pe umerii săi pe Hristos.

    ***

    Iubiţii mei, ce ne învaţă această istorie?

    - Că Hristos nu izgoneşte pe nimeni de lângă El, chiar dacă este grosolan şi necivilizat. A luat acest barbar şi l-a făcut sfânt.
    - Şi altceva ne învaţă viaţa Sfântului Hristofor. L-aţi văzut pe vrăjitor? Când a văzut crucea, a căzut jos de frică. Şi tu Îl ai pe Hristos? Nu te teme de nimic. Mai presus de toţi este Hristos.
    - Mai învăţăm că Biserica noastră nu măsoară valoarea omului în bani. Cât primeşte ăsta salariu? Zic: Primeşte mulţi bani? A, e cineva. Primeşte puţini? E un nimic... „Câţi-primelnici" sunt oamenii astăzi. Ce primea Reprovos? Nimic. Gratuit îi slujea pe ceilalţi.
    - De aceea, astăzi sărbătoresc toţi câţi slujesc comunitatea în transporturile în comun, şoferii, conducătorii auto, care îl au ocrotitor în maşini pe Sfântul Hristofor. Toţi aceia care sunt hamali, care ridică în spate greutăţi, câţi sunt măturători de stradă şi gunoieri. Îl consideri un nimic pe gunoier? Însă dacă nu era el, ar fi căzut holera peste oraş.

    Credeţi-mă, fraţii mei, am un capriciu. Când vin oameni mari şi tari să mă viziteze, din cauza poziţiei mele, eu stau la birou. Când vin cei smeriţi ai pământului, ţărani, ciobani, muncitori, mă ridic drept, îi invit să ia loc şi discut cu ei. Da, îi iubesc şi îi respect, deoarece se ostenesc. Mâinile lor bătătorite sunt binecuvântate.

    Creştinismul nu preţuieşte pe oameni după bani şi după funcţii. În altă parte se află valoarea omului şi această valoare i-a dat-o Hristos.

    Vedeţi ce face creştinismul? Ia un barbar, ia un sălbatic şi îl face sfânt, creştin, slujitor al lui Dumnezeu, slujitor al aproapelui. Ia o pietricică şi o face diamant.

    Acestea sunt măreţiile lui Dumnezeu. Aceste învăţături ni le dă astăzi Sfântul Hristofor.

    † Episcopul Augustin

    (Omilie a Mitropolitului de Florina, părintele Augustin Kandiotis în Sfânta Biserică a Sfântului Pantelimon de Florina, 9-5-1970) "
    sters si acest mesaj unde explicam despre Viata acestui Sfant si nu "capcaun ortodox " denumit de alt sectar ce ataca subtil sau rafinat ORTODOXIA .
    Admin , pentru "pacea si increderea intre noi" poate ar fi de folos sa privesti peste aceste randuri , pe care le-am scris si sa analizezi situatia , intrucat sincer , mie nu-mi place sa arunc 'margaritarele in gurile porcilor ' ;
    probabil , voi fi iarasi blamat ca am facut atac la persoana !
    Este a mea parere si libera exprimare IAR cu 'mucarii' ce smintesc , nu stau de vorba !
    asemeni , nu stau de vorba cu cei care ataca ORTODOXIA , intr-o forma subtila , mascata sau 'accidental' sub acea masca a Adevarului spus cu jumatati de masura ;
    de ce ?
    pentru ca acesta , NU ESTE ADEVAR CURAT ci sminteala curata si plasa intinsa de sectarii ce intr-adevar lucreaza la dezbinare , denigrare , atac perfid la ORTODOXIE !
    http://o-viata-frumoasa.blogspot.ro/2010/05/sfantul-hristofor.html
    Doamne Apara ORTODOXIA ADEVARATA !
    Doamne Ajuta-ne sa fim Crestini Ortodocsi Adevarati !
    amin!
    ps
    daca am gresit in a arata ADEVARUL , sa ma iertati si DUMNEZEU sa ne Ierte !
    In a Afla 'Calea , Adevarul si Viata ' ,

  20. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    si Drept completare la ce am spus ,
    cand spunem ' sunt crestin ortodox ' marturisim UN MARE ADEVAR anume ca
    HRISTOS este ORTODOX ,
    si nu doar sa spun 'sunt ortodox ' intrucat dracul mandriei deja pune stapinire , sa nu spun mai multe ...
    Si mai tarziu , veti intelege de ce am spus acestea , mai in detaliu ...si cu acei ' ochi' cu care trebuie sa vedem Lumina si Adevarul !
    amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*