Pe 4 iulie, Parlamentul European a respins controversatul Acord Comercial pentru Combaterea Contrafacerii (ACTA) cu o majoritate covârşitoare a eurodeputaţilor – 478 de voturi împotrivă (doar 39 de eurodeputaţi au votat în favoarea textului, în timp ce 168 s-au abţinut). “Era soluţia greşită pentru protejarea proprietăţii intelectuale”, a comentat, după vot, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

La începutul anului, ACTA declanşase proteste masive, iniţial în oraşele poloneze, ulterior în întreaga Europă, reaminteşte cotidianul Rzeczpospolita. Protestatarii denunţau faptul că ACTA ar fi “conferit prerogative extrateritoriale companiilor care furnizează conţinut pe Internet, existând posibilitatea sancţionării internauţilor pentru transferul de muzică sau filme chiar şi în cercul de prieteni”. Drept rezultat, Germania, Olanda, Republica Cipru, Estonia, Letonia, Republica Cehă şi Polonia au suspendat ratificarea ACTA.

Potrivit cotidianului Rzeczpospolita, chiar şi în cazul respingerii ACTA, există totuşi şansa la nivel teoretic – dat fiind că acordul a fost modificat – ca acesta să fie trimis din nou spre ratificare de către Comisia Europeană. Cu toate acestea, eurodeputaţii deja au avertizat că nu vor accepta modificări de faţadă. În 2010, Parlamentul European a respins acordul SWIFT, forţând renegocierea sa pentru a include prevederi care să sporească protecţia vieţii private a cetăţenilor europeni.

| Presseurop