Tot mai multi credinciosi din tara merg la manastirea Petru Voda pentru a-l intalni pe duhovnicul Justin Pârvu. Din Bihor, majoritatea merg in pelerinaje prin Moldova special pentru a ajunge la manastirea Petru Voda.

ASTRADROM, o asociatie non profit din Oradea, organizeaza pelerinaje cu scop duhovnicesc la manastiri incluzand in traseele lor si manastirea Petru Voda, ceea ce l-a deranjat pe episcopul Sofronie al Oradiei. Agentia turistica Eurovacanta din Oradea, a carei administrator este Alina Giurgiu, a copiat modelul ASTRADROM excluzand manastirile unde PS Sofronie nu doreste sa ajunga bihorenii. “Au facut aceleasi trasee in Moldova si la aceiasi data cu ale noastre din care au exclus manastirea Petru Voda” spune Marius Pop continuand: “…la fel s-a intamplat si cand am fost la schitul Tuturor Sfintilor Romani din Gradistea de Munte, judetul Hunedoara, au facut pelerinaje peste ale noastre la aceeasi data, avand acelasi traseu, dar excluzand acest schit deoarece acolo slujeste pr Eftimie care a fost la Huta”. Mai multi preoti din Bihor spun ca au fost avertizati de catre mai marii episcopiei Oradiei sa nu il primeasca pe parintele Eftimie in bisericile lor.

Alina Giurgiu spune ca pelerinajele organizate de ASTRADROM sunt ilegale: “Pelerinajul este o forma de excursie si se supune legislatiei… Orice forma de turism, in cazul nostru “pelerinaj” se poate organiza numai cu licenta de turism. Orice alta forma de organizare de pelerinaje este ilegala, aviz necunascatorilor”. Doamna Alina Giurgiu afirma ca pentru ea pelerinajele nu sunt o afacere deoarece emite facturi si chitante, plateste impozite la stat si tot ce face este legal: “imi fac extraordinar de bine meseria pe care o am de aproape de 20 de ani, acest lucru poate fi probat numai de oamenii care au petrecut vacante “de suflet” sau au fost in pelerinaje “de suflet” (sau duhovinicesti, cum le spuneti dumneavoastra) alaturi de noi. O asociatie non profit nu poate organiza pelerinaje, este in contradictie cu termenul si cu legea”.

Administratorul agentiei Eurovacanta sustine ca ASTRADROM dezinformeaza populatia deoarece nu indeplineste conditiile legale pentru a efectua pelerinaje. Alina Giurgiu considera colaborarea cu PS Sofronie, si o parte din preotii de la catedrala din Oradea, a fi o cinste: “Faptul ca numele nostru apare in asociere cu pr. Codorean, PS  Sofronie si pr. Mihail, eu o consider o cinste si va multumesc! Si cu acestea am incheiat orice alte comentarii la adresa ASTRADROM”.

Presedinta asociatiei, Anca Avram, spune ca dupa fiecare anunt cu pelerinaje la Petru Voda sau Gradistea de Munte au avut controale de la Finante sau de la Turism “sub pretextul ca facem pelerinaje fara licenta de turism”, iar in continuare ne spune: “statutul asociatiei noastre ne permite sa facem pelerinaje si excursii la locuri sfinte si monumente istorice din orice loc. Acum avem si licenta de turism, ce mai vor de la noi? De ce nu ne lasa in pace? Ce am facut rau ca am mers la parintele Justin sau la parintele Eftimie? Sunt cumva necanonici? Manastirile lor nu sunt tot ortodoxe ca toate celelalte din tara?”. Tinerii de la ASTRADROM banuiesc ca in spatele acestor reclamatii se ascund cei ce vor sa le saboteze activitatile.

Pe de alta parte, Alina Giurgiu spune ca “Suntem intr-o economie de piata. E dreptul meu sa fac circuite pe unde vreau si cand vreau. Nu ma intereseaza ca si ASTRADROM are aceleasi trasee sau isi fac altele. Suntem peste 80 de agentii de turism in Oradea si ei (ASTRADROM, n.n.) fac acelasi lucru fara a fi autorizati. E corect sa ia painea de la gura noastra? Pe langa asta ghidul trebuie sa aiba o pregatire speciala in materie de turism ceea ce ei nu au, iar in statutul lor poate sa puna ce doresc ei. Asta nu inseamna ca sunt in legalitate. O asociatie non profit nu trebuie sa aiba venituri. Punct!”.

Marius Pop sustine ca au si o agentie de turism care poarta numele asociatiei pe numele unei persoane cu calificare in turism: “Anca a terminat facultatea de turism si are toate aprobarile necesare. Pe numele ei a facut un PFA care functioneaza in colaborare cu asociatia”.

Am consultat si parerea unui specialist in domeniu. Avocatul Dumitru Niculescu de la baroul de avocatura al Tribunalului Bucuresti ne spune ca orice statut de functionare al unei asociatii sau al unei firme este aprobat de un magistrat. Conform legilor in vigoare, decizia oricarui judecator este recunoscuta de Statul Roman. “Daca in statutul asociatiei aprobat de un judecator este prevazut ca se pot face pelerinaje sau excursii inseamna ca respectiva asociatie are acest drept acordat de catre Statul Roman” ne spune avocatul, si: “Orice activitate a unei firme sau a unei asociatii trebuie sa fie in conformitate cu legile in vigoare ale statului, iar reprezentantii acesteia sunt datori sa urmareasca periodic modificarile ce pot aparea in legislatie. Conform Ordonantei Guvernamentale 26/2000 cu modificarile ulterioare, capitolul sapte, asociatia are dreptul sa aiba venituri proprii directe si indirecte. Deoarece este nonprofit aceste venituri trebuiesc investite in alte activitati care se incadreaza scopurilor prevazute in statutul de functionare. Daca se doreste, aceeasi lege poate oferi asociatiei si dreptul de a avea o societate comerciala care sa aduca venituri asociatiei. Aceste venituri trebuiesc sa acopere cheltuielile efectuate si castigul se foloseste tot in scopurile asociatiei”.

Inversunarea ierarhului bihorean fata de parintele Justin Pârvu este cunoscuta inca de cand era episcop in Ungaria. La putin timp dupa instalarea sa la Oradea a interzis preotilor sa mearga la parintii Justin Pârvu si Arsenie Papacioc, doi mari duhovnici care si-au spus in public crezul fata de ecumenism. Multi preoti care in trecut mergeau des la parintele Justin dupa sfat, azi ocolesc manastirea Petru Voda de teama PS Sofronie. Marius Pop spune ca indiferent cat le va fi de greu, nu vor rupe legatura cu manastirea Petru Voda “deoarece si noi avem aceleasi convingeri ca ale parintelui Justin”.

Parintele Cristian Rus, purtatorul de cuvant al Episcopiei Oradiei spune ca nu are cunostinta de cele prezentate mai sus si va reveni cu un comunicat. Am asteptat doua saptamani un comunicat oficial al episcopiei, dar pana la ora publicarii acestui material nu ne-a parvenit.

Valentin Oprescu

 
Ordonanta 26/2000 cu modificarile ulterioare

CAPITOLUL VII
Veniturile asociatiilor, fundatiilor si federatiilor:
Art. 46. (1) Veniturile asociatiilor sau federatiilor provin din:
a) cotizatiile membrilor;
b) dobânzile si dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, în conditii legale;
c) dividendele societătilor comerciale înfiintate de asociatii sau de federatii;
d) venituri realizate din activităti economice directe;
e) donatii, sponsorizări sau legate;
f) resurse obtinute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale;
g) alte venituri prevăzute de lege.
(2) Veniturile fundatiilor sunt cele prevăzute la alin. (1) lit. b)-g).
Art. 47. – Asociatiile, fundatiile si federatiile pot înfiinta societăti comerciale. Dividendele obtinute de asociatii, fundatii si federatii din activitătile acestor societăti comerciale, dacă nu se reinvestesc în aceleasi societăti comerciale, se folosesc în mod obligatoriu pentru realizarea scopului asociatiei, fundatiei sau federatiei.
Art. 48. – Asociatiile, fundatiile si federatiile pot desfăsura orice alte activităti economice directe dacă acestea au caracter accesoriu si sunt în strânsă legătură cu scopul principal al persoanei juridice.