26 iulie: Mărturisitorul Constantin Oprișan – 54 de ani de la trecerea la Domnul

(1921 - 1958)

(1921 – 1958)

Nu a fost tanar mai schingiut ca el la Pitesti
Arestat in noaptea de 14/15 mai 1948, este inchis la Jilava (inchisoarea de tranzit) si apoi condamnat la 25 de ani de munca silnica. Avea sa fie repartizat la inchisoarea destinata stundentimii, Pitesti, unde va sta inchis din 1949. Conducerea Penitenciarului il banuia pe Costache Oprisan a fi comandantul legionar al inchisorii, de aceea va fi torturat „pe masura”.

Dupa marturia lui Dumitru Bordeianu: „Era un om de o complexitate extraordinara, ce stapanea varii domenii, de la muzica si arta, pana la matematica si filosofie. Din fire era foarte afectuos, traind totul la maximum. A fost supus celui mai mare supliciu, nefiind altul mai schingiuit ca el; a luat bataie pentru fiecare tanar legionar, cu un eroism de durata, neegalat”.

Imediat ce este introdus in camerele sortite reeducarii, Oprisan isi va da seama de gravitatea si grozavia celor ce se intamplau. Supus si mai inainte unor crunte batai, Costache Oprisan avea sa sufere un adevarat martiriu.

Dumitru Bordeianu (Marturisiri din mlastina disperarii, ed. Scara, Bucuresti, 2001):
La ordinele lui Prisacaru, unul din camera i-a legat picioarele cu o funie… I s-a intins lui Munteanu un ciomag sa-l loveasca pe Oprisan la talpi, deoarece corpul era tot o rana. Munteanu a lovit, dar nu mai avea putere. Nu judec taria loviturilor, ci faptul in sine, ca a lovit. A fost pus apoi Iosub sa loveasca. A lovit si el de cateva ori talpile lui Oprisan.

Dupa aceea a scapat ciomagul din mana, spunand ca el nu mai poate lovi…Acum imi venea randul mie. Cand mi s-a dat ciomagul in maini …l-am auzit pe Prisacaru strigand: „Loveste-ti mentorul, banditule, ca te-a invatat filosofie si este un mare sef legionar”.. .Stiu ca am lovit, dar nu din cauza amenintarii, ci a confuziei care ma invaluise, incapabil fiind de a mai rationa…

Am lovit omul pentru care as fi fost altfel capabil sa merg la moarte… I-a venit randul si lui Comsa Ieronim. I s-a dat ciomagul si i s-a ordonat sa-l loveasca pe Oprisan la talpi. Comsa, care lucrase sub sefia lui Oprisan fiind seful Fratiilor de Cruce din Moldova, a refuzat. Refuzul lui i-a zguduit pe toti cei din camera… Atunci i s-a ordonat lui Oprisan sa-l loveasca pe Comsa. Acesta a zis ca nu este capabil nici sa ridice bratele.

Cititi mai multe pe RapaRobilor.ro

16 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "mi-am dat seama ce a pierdut cultura romanesca prin moartea acestui martir al tineretului crestin din Romania, ce flacara s-a stins in adancul catacombei de la Jilava!” (pr. Liviu Branzas, Raza din catacomba).
    Va dati seama ce uriase si capabile personalitati s-au pierdut in inchisori si dupa, care azi puteau conduce România politic, social sau spiritual. Cat pustiu a adus comunismul incat azi tara e condusa doar de scursori, de lichele si paduchi umani.
    Iar pustiirea continua prin esantionul 2 al comunismului pt starpirea a tot ce e moral, crestin si românesc. Numai lupta noastra indarjita ajutata de Dumnezeu, cu aceste ramasite ale raului va putea tine piept noii mondializari, noii Uniuni Sovietice, noului Pitesti, noii mucenicii sau cum vreti sa-i ziceti.
    Istoria se repeta... - pentru ca nu invatam din ea!

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sa te odihneasca cu sfintii pururea Domnul, mucenicule Constantin! Roaga-te pentru noi pacatosii!

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Fabian, ai mare dreptate, dar, suntem totusi binecuvantati ca-i avem.
    Ceea ce trebuie sa facem este sa-i avem de modele, pe el Sf. martir Constantin, pe printul Ghika si toti cei ce au suferit in inchisorile comuniste. Pe ei trebuie sa-i avem de modele in tot ceea ce inseamna astazi societatea romarlaneasca.
    Ar trebui ca ei, sarmanii Sfinti martiri sa fie dati ca exemple pozitive si bune de urmat in tot ceea ce inseamna media in Romarlania (si nu toti incultii si nevertebratii cum bine i-ai enumerat).
    Observ ca si adormiti acesti Sfinti martiri ai neamului dau dovada de o inalta modestie, discretie ortodoxa s.a. care in prezent lipsesc cu dasavarsire ...

    apelul fratilor legionari -
    Constantin ...
    prezent !

    bucovineanul

  4. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Numai lupta noastra indarjita ajutata de Dumnezeu, cu aceste ramasite ale raului va putea tine piept noii mondializari, noii Uniuni Sovietice, noului Pitesti, noii mucenicii sau cum vreti sa-i ziceti.
    Istoria se repeta… – pentru ca nu invatam din ea! "
    poporul care nu invata din A SA ISTORIE si da crez asemeni credibilitate scursurilor provenite din raul trecutului , acel popor Va repeta iarasi A SA ISTORIE !
    pentru ca raul este acelasi , dar sub alta masca !
    lupul isi schimba parul , dar naravul ba ! spune o vorba inteleapta !
    "iar cu dracul nu se sta la discutie !"
    "....si nu ne duce pre noi in ispita , Ci Ne Izbaveste de cel viclean (cel rau) ! spune Rugaciunea Tatal nostru !
    dar BUNUL DUMNEZEU , VA AVEA AL SAU CUVANT DE SPUS si
    " Aici batuti ,chinuiti , prigoniti pentru adevar si dreptate ACOLO sus Fericiti pentru adevar si dreptate "
    amin!

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Exemplul lor jertfelnic ne sta inainte. Martiriul lor nu a fost zadarnic.
    Bine de stiut ca pr. Calciu-Dumitreasa, unul din apropiatii martirului, in cadrul unor interviuri, a raspandit printre tinerii Ortodocsi din America, ororile traite de tineretul legionar in timpul prigoanei comuniste. De multi ani, fotografia martirului Costache Oprisan este pusa alaturi de sfintele Icoane in chiliile monahilor de la Platina, iar memoria lui este cinstita de cei binecredinciosi.
    Roaga-te si pentru noi, placutule al lui Dumnezeu, Constantine! Fie ca Dumnezeu sa te odihneasca, impreuna cu toti sfintii sai!
    Constantin-prezent!

  6. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Constantin …
    prezent !

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mă încearcă un plâns și o mâhnire adâncă, când mă gândesc la ce au fost ei pentru neamul românesc și ce suntem noi care trăim așa cum trăim numai cu gândul la cele lumești, fără a ne gândi la neam și la țară că o vindem pe nimic, nu suntem în stare să ne aducem aminte de Sfinții Închisorilor și să cerem canonizarea lor toți acei peste 80% ortodocsii care ne pretindem că sumtem. Acești Sfinții ne-au apărat credința, neamul și tara cu prețul vieții și ne-au lăsat-o testament pentru copii și nepoții noștri, iar noi ce facem ?
    Doamne ai milă de noi!
    Sfinte a lui Dumnezei martir Constantin, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi nevrednicii și păcătoșii, Amin!

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.fericiticeiprigoniti.net/constantin-oprisan
    aici veti gasi mai multe despre sf mucenic marturisitor Constantin Oprisan.

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Dragostea de Dumnezeu şi dragostea de aproapele nu vin pe altă cale în sufletul nostru, decât pe calea rugăciunii!"
    Parintele Cleopa Ilie

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Când vei vedea pe cineva că te urăşte, sau te nedreptăţeşte, fie cu dreptate, fie cu nedreptate, începe să-l pomeneşti la rugăciune."
    "Toate faptele bune ajută pe om să câştige dragostea de Dumnezeu, dar nici una ca rugăciunea
    Rugăciunea nu numai că îl apropie pe om de Dumnezeu, ci îl lipeşte de Dumnezeu şi îl face un duh cu El."
    "Rugăciunea, în creşterea ei, nu are margine, pentru că ea se uneşte cu Dumnezeu.
    toate virtuţile care se nasc din Dumnezeu sunt nemărginite;"
    Parintele Ilie Cleopa.
    Mama <Maiculita Domnului , ce minunatii si ce bogatii ne-a lasat acest Parinte.

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Aceste cuvinte de mai sus impletite cu suferintiile acestui om Constantin Oprișan, ZGUDUIE NEMUL ROMANESC. Te lasa fara imaginatie consternat in abisul curatitor intre VIRTUTE si PACAT.

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Prin acesti Sfintii , putem vedea nu doar suferinta lor dar si imensa si nemarginita Dragoste a Lui Dumnezeu fata de om. Cat de mult si-a iubit Domnul Nostru crucea ce avea sa o duca stiind ca prin ea ne deschidea noua oamenilor , adica noi cei plini de mii de pacate calea spre Dumnezeu Tatal. Parca nu mai incape nici un cuvant spus de noi cand este vorba de DRAGOSTEA LUI DUMNEZEU, nu-ti mai vine nici un cuvant pe limba , te prinde mutenia , nici gura nu o mai poti deschide.

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Spui in gandul tau doar atat. " Doamne Iisus Hristose milueste-ne pe noi pacatosi"

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    TREBUIE SA INDEMNAM OAMENII SA MEARGA LA VOT CA SA CADA BASESCU:
    Sunt rugat de unii prieteni sa nu mai trimit mesaje politice, acestea venind bineinteles de la cei care merg pe sustinerea lui Basescu.
    Prieteni buni, Disputa Basescu / USL e falsa si e intretinuta mediatic, dorita de parintele şi creatorul democratiei moderne, sionismul international, care nu urmareşte altceva, dupa cum se stipuleaza in faimoasele si contestatele lor Protocoale, decat dihonia, dezbinarea, lupta intre partide, in esenta toate acestea nefiind altceva decât o lupta intestină în mijlocul propriului nostru popor, adica o secatuire a energiilor lui vitale si creatoare.
    Niciuna din fortele in disputa la noi, la ora actuala, nu este mai buna decat alta, cu o singura precizare, cea reprezentata de Basescu e mult mai rodata in rautati si copromisuri, avand o prezenta mult mai rafinata decat a oponentilor lor, care cu adevarat par niste trogloditi, incapabili de ceva bun pentru tara asta. Dar tocmai aici este inselaciunea si pacaleala.
    Acest chip spilcuit, aparent mai bun, garant al unei stabilitati nationale şi sustineri internationale reprezentat de Basescu, nu este decat o lucratura a raului cu bataie mult mai lunga, pe ani si ani de acum incolo.
    Optând pentru aceasta părelnică stabiltate de acum, asigurata de Basescu si fortele internationale care il sustin, surpăm pe lunga durata sansa unei posibile reveniri, viitorul copiilor acestui neam care, cu mila Domnului, sunt şi se vor mai naste.
    Este chiar aşa greu de priceput că varianta Basescu inseamna robia totala? El a ajuns sa fie, dovedit cu prisosinţă până acum, un simbol şi garant al acestui lucru. Desigur ca USL sau oricare alta formatiune existenta la ora actuala la noi nu reprezinta nici o garantie pentru noi, faptul ca nu se vor pleca şi ei acelorasi comandamente externe, pe măsura intereselor lor egoiste de partid sau personale.

    Însă exista un mare dar, Basescu reprezinta deja un instrument rodat, sigur, făra surprize pentru fortele externe care numai binele nu ni-l vor. In cazul caderii lui, pana vor reusi din nou sa-şi asigure un om de aceaşi calitate, va necesita un timp, pe care ei nu vor sa-l piarda. Ei vor să fie siguri pentru planurile lor in perioada imediat urmatoare, iar aceasta siguranţă le-o dă deocamdata doar Basescu.
    In concluzie, respingerea lui Basescu nu inseamna alierea cu USL-ul, ci un act de justiţie, bun in sine, de drept divin, daca vreti, ca o consecinta a razboiul murdar dus de el şi sustinatorii lui impotriva poporului roman. Dumnezeu insuşi se foloseşte in istorie de un rău pentru a lovi un alt rau, care in sine poate fi o farâmitare, o slabire a puterii sau imparatiei raului la momentul respectiv, neconstituind altceva decât o delegitimitare a mandatului de stăpânitor îngăduit de Sus unei forţe sau alteia.
    Aşadar, nu mai muscati din momelile creatorilor de imagine: Basescu - stabilitate, USL - instabilitate, ci intelegeti pronia sau judecata de Sus, prin care un rau dovedit mare este lovit de un alt rau, Dumnezeu vrând să ne scape de ceva declarat ca fiind rău pentru viitorul şi aşezarea noastră creştină.
    Sunt suficiente informatile care circula la ora actuala peste tot, unele fiind trimise şi de mine, pentru a putea face niste judecati de valoare corecte, nepartinitoare, a factorilor implicati în aceasta disputa, repet falsă în valori absolute, nu dupa evenimentele de moment, ci tinand cont de consistenta şi bătaia lor lungă.
    Mi se repeta obsesiv de catre unii pericolul revenirii comunismului prin rămânerea la putere a USL fără secondarea lui Basescu. Însă această judecată dovedeste crase carente de minima informatie istorica. Se uita ca acest comunism gandit in Apus si impus in Răsărit are doua forme de manifestare: una dura, de culoare roşie, prevalând ispita durerii, iar alta în aparenta blanda, promotoare a libertatii individuale, de culoare albastra, cultivand ispita placerii. Daca ar fi sa tragem o line, in spiritul valorilor vesnice şi evanghelice ce a dat naştere la mai multi marturisitori, a promovat un trai mai modest limitat la strictul necesar, pavăză împotriva lăcomiei, a protejat viaţa celor nenăscuţi, opresiunea comunista sau bunastarea aşa-zis democratica? Uitati-va in jur şi judecati singuri, ati fost vreodata mai nesiguri de ce aduce viata de maine, mai lipsiti de timp unii pentru alti, mai fixati pe interesele proprii egoiste, asa cum se intampla acum? Aţi muncit mai mult, până la istovire, consumându-vă toată ziua, la firme şi patroni de toate neamurile ca înainte? A avut parte Romania de crime prin avort mai mari decat acum, 22 de milioane? Ş.a.m.d. Şi atunci de ce comunism vorbim sau dorim să ne ferim? A, de cel care ne facea sa suferim mai mult ori mai putin, căci noi de acum, nu-i aşa, ne-am hotărât deja, preferându-l pe cel blând şi dulce, că-i mai soft, ne lasa in pace, ne imbata simturile la nebunie prin placeri şi ne exacerbează ego-ul prin individualism şi afirmarea de sine dată de spiritul concurenţial instituit peste tot.

    Existential, ca prefacere interioara, cel din urma aproape ca nu ne ofera nimic, afara de un iad al patimilor şi singuratăţii, ornamentate cu proiectiile noastre false despre noi inşine si despre parelnica noastră bunăstrare interioară şi exterioară. Ca şi sentiment comunitar, solidaritate, comunicare de la suflet la suflet suntem zero, iar in ce priveşte apropierea noastră de cele cereşti, ea este mai mult decat discutabila, nemaiavând timp si dispoziţie pentru aşa ceva, deşi bisericiele sunt deschise si nu mai există oprelişti pentru a intra în ele.
    Deci pe cine sustinem în continuare, un dusman declarat al neamului romanesc (promovarea homosexualitatii, exploatarea gazului de mare adâncime prin otravirea apei freatice, otravirea Muntilor Apuseni prin Rosia Montana, principalul bazin hidrografic al centrului si vestului tarii, indatorarea tării cu 18 miliarde de Eu la amenintarile bancilor străine cu parasirea Romaniei, impunerea rapida a monedei Eu pentru a fi legaţi financiar la modul absolut de Vest - ca falsa rezolvare a problemelor tării, etc.) sau un potenţial deztabilizator (USL-ul) al unei ordini interne, dorite mai mult de afara, pentru exploatarea noastra nemiloasa pe urmatori zeci de ani ?
    Votati-i aşadar pe cel in care in care Dumnezeu vi se pare ca binevoieşte mai mult pe termen lung, nu pe cel in care binevoiti voi mai mult pe termen scurt.
    Recunosc, deosebirea devine foarte dificila, caci pentru a ajunge la Dumnezeu trebuie sa treceti de voi insiva, de interesele conştiente si subconştiente, de frustrarile, neimplinirile şi mastile purtate cu pretiozitate, ca pe adevaratul vostru chip. Iar acest lucru este posibil doar printr-o zguduire a conştiinţei, adusă de o luminare şi nastere de sus, care doar printr-o minune mai poate avea loc în noi atât de repede, pana la acel vot, de acum de pomina, de duminica.

    Cu dragoste

    O.L

    p.s. Oricum, ce constat cu tristete este ca unii dintre prieteni nici macar bunavointa de a citi materiale trimise nu o mai au, fiind asezati comod in ceea ce stiu sau cred ei ca este bine. Ca atare, reactiile lor nu sunt la obiect si principiale ci pur si simplu sentimentale sau viscerale, dupa caz.

    Este si acesta un nivel la care ne-a adus democratia (demono-cratia), refuzul de a mai regandi lucrurile dupa ce ne-am format deja o părere, crezand în mod exagerat părerii proprii.

  15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    am o rugaminte catre voi , in afara subiectului dar f actuala e problma

    Fratilor!!!

    Faceti rugaciuni pentru ploaie ca pierim...sincer...e jale.....

    @ admin, daca cunosti vreun preot imbunatatit, cu rugaciune puternica, nu ezita sa-i ceri sa se roage pentru ploaie , pana nu ajungem sa rationalizam apa de baut

  16. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Prezent sa spunem oricând va fi nevoie!
    Sufletul este ca o gradina... Daca te ocupi de lucrarea gradinii tale, orice incercare te gaseste cu unealta/arma in mâna si esti pregatit sa lupti. Daca lenevesti, bineinteles ca e mai greu sa ripostezi.
    Robii neamului românesc au fost lucratori si sunt inca pentru ca ne motiveaza.
    Tara Fagarasului a fost un model si trebuie sa fie si pe viitor!
    Gradina Raiului e in noi, lucrati neincetat ca sa fiti pregatiti oricând!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*