Uniunea evreopeană accelerează procesul de implementare a documentelor de identitate cu cip

Comisia Europeană urmează să lanseze în iunie o revizuire substanţială a regulilor privind documentele personale cu scopul impulsionării identităţilor electronice în UE.

Cel mai probabil, propunerea se va confrunta cu opoziţia grupurilor de apărare a drepturilor civile şi a statelor membre unde nu există cărţi de identitate.

Neelie Kroes, comisarul european pentru agenda digitală, va prezenta la începutul lunii iunie o propunere legislativă care urmăreşte “să faciliteze tranzacţiile electronice transfrontaliere” prin adoptarea unor semnături electronice, a unor identităţi electronice şi a unor servicii de autentificare electronică (eIAS) armonizate în statele membre UE, conform unui document intern intrat în posesia EurActiv, citat de Agerpres.

 “Un mediu de reglementare clar pentru eIAS va impulsiona confortul, încrederea şi siguranţa utilizatorului în lumea digitală. Acest lucru va spori disponibilitatea serviciilor de autentificare electronică transfrontaliere şi transectoriale şi va stimula acceptarea tranzacţiilor electronice transfrontaliere în toate sectoarele”, se arată în document.

Încercări de-a lungul timpului

Bruxellesul a încercat de mult timp să faciliteze crearea unui sistem paralel de identificare electronică, pe lângă documentele deja existente în formă tipărită.

În 1999 a fost adoptată o directivă care stabileşte un cadru comun pentru semnături electronice. Raţiunea pentru acest text legislativ este aceea că, în cazul în care cetăţenii UE se simt confortabil în semnarea de documente online, aceştia vor începe să treacă în număr tot mai mare în lumea comerţului online pentru a face afaceri şi cumpărături, indiferent de graniţele naţionale.

În ciuda eforturilor UE de a spori securitatea semnăturilor electronice şi încrederea în apariţia identităţilor virtuale, cetăţenii şi guvernele nu s-au mişcat prea repede în adoptarea de cărţi de identitate electronice.

Semnăturile electronice vizează deocamdată doar câteva sectoare, cum ar fi cel universitar, în timp ce majoritatea statelor membre UE nu au introdus cărţi electronice de identitate deocamdată.

Chiar dacă paşapoartele cu cipuri devin normă în Europa, cărţile electronice de identitate au fost adoptate numai în câteva ţări – Belgia, Estonia, Germania, Italia şi Olanda. Totuşi, nu există un sistem comun de recunoaştere reciprocă între statele care folosesc cărţi de identitate electronice.

Poate că şi mai frustrant pentru Comisia Europeană este că unele state membre, precum Marea Britanie, Danemarca şi Irlanda, nici măcar nu au cărţi de identitate în formă tipărită.

Prin noul plan, Comisia vrea să extindă autentificarea electronică la o serie de servicii, dincolo de semnăturile electronice.

8 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    De la 1 ianuarie 2013 se schimba permisul de conducere, dar din ce am observat nu are cip! Poate ni se mai lasa un scurt ragaz sa ne tragem sufletul...

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Total gresit! Exista un proces verbal semnat de reprezentantii catorva asociatii precum si ai politiei, prin care se recunoaste efectuarea unui test cu un cititor de cipuri, care pune in evidenta existenta cipului in permisul de conducere actual. Motivatia? "Asa vin ele din Canada!".
    Mai mult, daca aveti curiozitatea de a baga la microunde un permis (conform filmuletului de pe iutub) veti observa ca plasticul nu se topeste pe toata suprafata metalica a hologramei, ci numai intr-un punct sau doua. Daca este lasat mai mult, holograma se "impusca" numai in acel punct. Bineinteles, permisul este compromis, fiecare asumandu-si riscul de a conduce autovehicule cu el in aceasta stare.
    P.S.: Acel proces verbal a fost intocmit prin anul 2010.

  3. Basarabeanu Liliana

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    gigi7
    Interesant ce zici! De probat!

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Liliana B.
    Te rog! Ca o completare, stiind cum se comporta metalele la microunde, cand l'am "compostat" p'al meu am setat puterea cuptorului la minim. Procesul s-a desfasurat destul de lent, putand vedea cum face basicute plasticul topit, dupa care a si puscat. Probabil ca, daca se seteaza o putere mare, cipul pusca rapid, fara a mai avea timp sa topeasca plasticul.
    Repet, fiecare isi asuma riscul deteriorarii permisului! Asta poate insemna timp pierdut pe la politie si comisia medicala...

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pentru gigi7,
    Daca spui ca exista un pv incheiat intre... si... , posteaz-l.
    Cred ca ar trebui sa fim mai responsabili cu afirmatiile de acest gen.
    Deocamdata in Europa nu exista documente de identitate cu cip care sa fie secretizate (sa fie ascunsa existenta cip-ului), iar permisul auto existent in Romania nu are cip.
    Doamne ajuta.
    Traian

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pentru gigi7
    Oricum merita incercat! Am luat in calcul. Multumesc.

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pentru Traian
    Daca nu credeti in spusele lui gigi7, de ce nu incercati experimentul? Stiti ce reactie are microundele la cel mai mic metal...
    Eu zic ca permisul este microcipat!

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Traian
    Imi pare rau, dar nu detin acel pv. Am avut insa ocazia sa-l citesc, pe indelete...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*