Lansare proiect – Mănăstirea Poarta Albă în memoria martirilor de la Canal

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sustine miercuri, 23 mai, de la ora 10.00, o conferinta de presa prilejuita de lansarea proiectului construirii Manastirii de la Poarta Alba. Manastirea va fi inchinata memoriei martirilor, detinuti politici, morti la construirea Canalului Dunare – Marea Neagra, mai ales in perioada 1949 – 1953.

Din arhivele pastrate, reiese ca la construirea Canalului, in perioada celor patru ani au muncit peste 30.000 de detinuti politici, iar in mod oficial au fost inregistrate peste 2.000 de decese din randul acestor detinuti obigati sa munceasca aici. Desigur, numarul celor disparuti in aceasta perioada este cu mult mai mare.

Poarta Alba a fost principala colonie a detinutilor dintre cele 14 care erau pe tot traseul canalului. In mod constant, aici erau circa 12.000 de detinuti care munceau in conditii inumane.

Conferinta de presa va fi sustinuta la Palatul Arhiepiscopiei Tomisului de IPS Teodosie si de dl. Paul Andreescu, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania – Filiala Constanta. Cu acest prilej vor fi prezentate si primele imagini ale machetei viitoarei manastiri.

Biroul de Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului

Sfintirea locului va avea loc pe 1 iunie.

9 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu cred ca este chiar potrivit sa fie construita o manastire, cu tot ceea ce presupune ea............Si o simpla biserica, in cinstea martirilor este buna, monumentul nu ar avea efect, pentru ca s-ar cam degrada si nu ar avea forta, o biserica cand cheama la rugaciune prin toaca, clopote, in acel loc te duce cu gandul imediat la istoria care a facut ca acea biserica sa fie asezata acolo! Oricum, important este ca s a dat atenti martirilor care s-au stins acolo si s-au inaltat spre cer! Dupa atatea "ecumenismuri" si nebunii, mai vedem si un lucru bun!

  2. militaru vasilica

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ati vazut ca dracu sa faca manastire? Mai baieti de la Apologeticum, nu oricum, nu oricine si nu oricand!!! Luati aminte la tacerea Sfintilor mai copii!
    Pentru completare vizitati: http://www.rtv.net/ips-teodosie-a-chefuit-cu-popii-la-carciuma-a-vrut-ring-de-dans-si-sa-i-cante-maria-ciobanu-video_10561.html

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Da, am vazut imaginile........aici reamintesc cateca date din biografia Arhiepiscopului Teodosie
      -----"Roma, Italia, august, 2000 – „Ortodoxia în dialog cu catolicismul având ca punte de legătură rugăciunea”;-----
      -----"Torino, Italia, ianuarie, 2001 – „Rugăciunea comună între Biserici, modalitate de cunoaştere şi apropiere”;------
      ------"Constanţa, România, 4 iulie 2006, Facultatea de Teologie– „Ortodoxia românească şi mişcarea ecumenică. 45 de ani de la intrarea Bisericii Ortodoxe Române în Consiliul Mondial al Bisericilor (bilanţ şi perspective)”;----- Astea sunt ecumeniste 100% Datele sunt oficiale....pe situl Arhiepiscopiei Tomisului.
      http://www.arhiepiscopiatomisului.ro/ierarh/biografie

      Cat despre proiect........am spus, e bine sa fie construita o Biserica, e posibil sa fie o gramada de interese la mijloc........Sau poate intradevar, e o fapta cu gand bun, a arhiepiscopului Teodosie!

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @militaru vasilica
      e bine sa nu te alaturi presei jidanesti care nu rateaza niciun moment de a lovi in Biserica, chiar daca sanctioneaza caderile unor ierarhi.

  3. Basarabeanu Liliana

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sunt din orasul Constanta si pot sa vorbesc in cunostinta de cauza:
    Prea Sfintitul Teodosie este cu adevarat o persoana deosebita. Sigur ca i s-au adus si de-a lungul timpului i se vor tot aduce calomnii de tot felul care mai de care mai nastrusnice si mai marsave..., dar cert este, spre marea noastra bucurie, ca bunul Dumnezeu ne-a invrednicit in sfarsit, cu un arhiepiscop cu adevarat vrednic!
    Si sa stiti dragii mei,caci cu adevarat vrednica ii va fi pomenirea cel putin de noi Constantenii care i-am vazut indeaproape faptele.
    Noi i-am vazut mila autentica, i-am vazut ravna in a sluji cum se cuvine lui Dumnezeu si noua, am vazut dragostea sa fata de sfintii martiri ai Dobrogei pe care i-a scos cu bucurie la lumina, am vazut cum infloreste pamantul Dobrogean de sfinte manastiri, am vazut cum se strang cohorte de oameni acolo unde P.S. sa slujeste, am vazut cantinele saracilor (am lucrat personal la una din aceste cantine!) si bucuria celor fara adapost...
    Si haideti sa va mai marturisesc ceva...
    In ziua inscaunarii P.S.-lui Teodosie l-am vazut pe parintele Arsenie Papacioc coborand dintr-o masina sustinut de doua maicute caci era foarte bolnav, slabit dar duhul asa cum i-l stim cu totii , neinfricat! Nu venise in calitate oficiala..
    Eu de unde ma aflam m-am dus repede sa iau binecuvantare caci tare drag imi era si continua sa-mi fie, Parintele Arsenie.
    Apropiindu-ma, l-am auzit cu urechile mele!!! cand a spus privind cu drag la tribuna unde se afla P.S.Teodosie: "Prea Sfintite, Dobrogea va asteapta de 2000 de ani!".
    Stim bine ca Parintele Arsenie Papacioc era vazator cu duhul...
    Cred sincer ca daca continuati sa-l calomniati pe I.P.S. Teodosie chiar gresiti.
    Specific ca nu-l cunosc pe P.S. Teodosie personal si nu il sprijin dintr-un anume interes...Marturisesc doar ce am vazut si auzit.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Am un respect deosebit pentru raposatul parinte Arsenie Papacioc, si darul asta al inainte-vederii e ceva deosebit, dar asta nu inseamna ca stie tot si ii sunt ingaduite toate, este ispitit in continuare, poate pacatui in continuare si poate gresi in continuare! Asadar, poate a spus bine ce a spus parintele, desi.............s-au vazut multe caderi ale ierarhului...poate a judecat in felul lui parintele, poate in viitor, va fi cel mai aprig aparator al ortodoxiei ierarhul Teodosie. Sau putem gandi, ca judecata noastra, e departe de judecata parintelui arsenie Papacioc si cu mult mai departe, sunt judecatile oamenilor, fata de judecatile Lui Dumnezeu!

  4. militaru vasilica

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Presa despre care vorbesti nu are nimic de a face cu impotenta Ortodoxiei romanesti de a-si curata Biserica de lichele. Baieti, prea dati vina pe diavol si mai putin pe propriile pacate si patimi.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @militaru
      atunci iti recomand sa-ti vezi de propriile patimi, in special de cea de carcotas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*