Basescu, in fata romanilor din Chicago: Va dau un motiv pentru care sa ramaneti aici

Presedintele Traian Basescu a declarat sambata seara, la Chicago, ca Romania nu are cu ce sa-i convinga pe romanii din diaspora sa se intoarca acasa.

“O sa va dau un motiv pentru care sa ramaneti aici. Unul singur si bun (…) O sa va spun foarte cinstit un lucru: toti ne iubim tara, dar viata nu este numai dragoste de tara, mai este si viata de zi cu zi.

In momentul de fata, Romania nu este in masura sa asigure cetatenilor ei salarii, respectiv un nivel de trai, ca in statele care nu au trecut prin comunism, iar acest lucru trebuie recunoscut cinstit. De altfel, eu nu am niciun fel de intelegere pentru demagogia politicienilor care se protapesc la televizor si spun: ‘v-au plecat romanii din tara'”, a spus Traian Basescu, citat de Mediafax.

“Aceasta e contradictia: unii spun sa vina romanii inapoi acasa, iar somajul nostru este 7,4%, salariul mediu in Romania este 300 de euro, sa spunem, 400 de dolari”, a detaliat presedintele.

Traian Basescu a subliniat ca efortul autoritatilor se concentreaza acum pentru a asigura liberul acces al romanilor pe pietele de munca din Uniunea Europeana, cu precadere cele din Marea Britanie, Franta, Germania, Spania, Italia, “unde salariile sunt mult mai mari”.

De asemenea, presedintele le-a explicat romanilor din Chicago si motivul pentru care legaturile statului roman cu Diaspora din America sunt atat de slabe.

“Existau niste prioritati in jurul frontierelor, generate de politicile din statele respective, fie ca vorbim de Ucraina, de Republica Moldova, de romanii din Serbia. Daca a existat o bruma de resurse, prioritatea s-a dat acestor zone unde statele lor le interziceau sa isi pastreze limba, cultura, credinta. Milionul de romani din Spania si Italia, de unde au venit solicitari extrem de ridicate pentru sprijinul comunitatilor care abia s-au format.

Acesta este motivul pentru care in SUA resursele au fost mai mici, dar avem tarile din UE unde sunt concentrari mari, trimitem inclusiv dascali ca sa ii invete limba romana pe romanii nascuti acolo. Probabil ca am spus ca cei din America stiu care este spiritul american, fiecare pe cont propriu”, a afirmat Traian Basescu.

Basescu: Tarom nu va relua prea devreme cursele spre SUA

Traian Basescu a mai declarat, sambata seara, ca nu sunt sperante ca TAROM sa reia acum cursele spre Statele Unite.

“O sa fiu foarte deschis. Din cate stiu acum: nu! Pentru ca TAROM zbura utilizand doua aeronave Airbus 310, care, datorita numarului mic de locuri pentru aceasta relatie, avea 180 de locuri, si datorita competitiei extraordinare la transportul transatlantic, intre Europa si aeroporturi din SUA, nu a putut face fata concurentei. Cursa pe SUA, fiecare din ele, aducand pierderi de zeci de mii de dolari la cursa, milioane de dolari anual. TAROM este o companie care nu mai este subventionata si trebuie sa priveasca la propria ei supravietuire”, a detaliat presedintele.

| ziare.com