Ministerul Educatiei vrea introducerea unui numar de identificare unic pentru fiecare elev, ce va fi stocat electronic

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Ti­ne­retului si Sportului (MECTS) va pune la dispozitia unitatilor din in­va­tamantul preuniversitar o aplicatie informatica pentru colec­ta­rea datelor la nivel local (ASM) si un sistem de transmitere a acestora catre baza de date centrala, potrivit unui proiect privind asigurarea calitatii procesului de invatamant in vederea prevenirii absenteismului si a abandonului scolar, citat de Agerpres.

„Procesul de monitorizare si control are scopul imediat de a furniza informatii agregate si detaliate asupra nivelului de participare la educatie si a rezultatelor scolare ale elevilor, dar, in acelasi timp, de a furniza factorilor decizionali informatiile necesare pentru stabilirea masurilor corective si de imbunatatire a calitatii procesului educational”, se arata in proiect.
Astfel, pentru nivelurile judetean si central se va implementa un sistem de valorificare si raportare statistica a informatiilor referitoare la prezenta la cursuri a elevilor si la notele obtinute de acestia.

Proiectul precizeaza ca pentru fiecare persoana (elev sau cadru didactic) se va genera un numar de identificare unic, cu ajutorul caruia va fi identificata unic relatia cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. In cadrul sistemului vor fi utilizati identificatori unici pentru unitatile de invatamant, discipline, clase, elevi si profesori. Uni­tatile de invatamant care vor opta pentru utilizarea altor aplicatii decat ASM vor putea descarca listele cu identificatori unici prin intermediul unei aplicatii web pusa la dispozitie de MECTS. Potrivit proiectului, MECTS va asigura gratuit implementarea functionalitatilor in cadrul aplicatiei, disponibila in toate unitatile de invatamant. Pentru aplicatie vor fi necesari ope­ratori pentru fiecare unitate de invatamant, operatori judeteni la inspectoratele scolare, dar si operatori centrali la MECTS.

Toamna trecuta, ministrul Edu­catiei, Daniel Funeriu, promitea ca, in anul scolar 2011-2012, absenteismul elevilor va fi redus. El afirma atunci ca absenteismul poate fi combatut daca elevilor li se vor da cartele de acces in scoala sau se va introduce catalogul electronic.

„Exista o multitudine de posibilitati tehnice pentru a pune in aplicare aceste politici. Mijloacele tehnice sunt decise si alese de scoala, respectiv de autoritatile publice locale, iar politicile nationale sunt puse in practica de minister”, spunea Funeriu. Una dintre sugestiile sale va fi pusa in practica in Buzau. Astfel, in peste 20 de licee din judet, cei 18.000 de elevi vor fi complet monitorizati in privinta prezentei acestora la ore. Ei vor intra la ore incepand cu trimestrul al doilea, pe baza unor cartele de acces.

„In maximum cinci minute se va cunoaste numele si numarul elevilor care lipsesc, iar dirigintii vor putea lua legatura cu parintii pentru a stabili cauza exacta a absentelor”, a declarat inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Buzau, Florina Stoian.

| Jurnalul National

Cititi si: Incalcarea drepturilor omului in scolile romanesti: Elevii care nu accepta cartela magnetica nu pot intra in scoala. Model de notificare a refuzului cartelei magnetice

La Targu Mures s-a implementat deja sistemul de verificare a prezentei la ore a elevilor pe baza scanarii amprentei digitale

Sistemul de intrare in scoli pe baza amprentei digitale se extinde si la Timisoara

5 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Una tare: de la 1 decembrie 2011 copii nou nascuti au numar unic de vaccinare ce le este dat DIN MATERNITATE INCA DE LA NASTERE. Chiar daca nu iti vaccinezi copilul acesta primeste „numarul unic de vaccinare” care trebuie transmis la doctorul de familie. Chiar si maternitatile private au aceasta „facilitate”. Are cineva idee de legea care „inlesneste” indosarierea aceasta?

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ministrul sa fac bne sa isi ia Bacalaureatul sau sa isi arate diploma si apoi sa se duca de unde a venit

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Oare profesorii sunt handicapati si nu-si pot face prezenta la ore dupa catalog???
    Cu cat e mai usor de pacalit un sistem de genul "pontaj-acces" fata de un profesor uman? Pur si simplu intri pe poarta cu cardul si prin spate sari gardul. E doar o masina idioata pe care poate sa o pacaleasca orice prost iar elevii si studentii sunt foarte inteligenti si inventivi. Clonarea cipurilor si cardurilor si fentarea masinii de facut prezenta va fi pentru ei doar o joaca de copil.
    In spatele acestei afaceri sunt doar niste sclerozati de ministri si bineinteles, de partea cealalta, niste afaceristi care stiu foarte bine ce vor si cum sa-si vanda marfa la idioti. A... mai este si mafia fara frontiere pasionata afara din cale de colectionarea si traficul cu informatii biometrice. Este imposibil sa nu-si intinda tentaculele si in acest "sistem de prevenire a absenteismului" ( 🙂 🙂 🙂 denumirea asta e cu siguranta o gluma proasta).

  1. Pingback: Ministerul Educatiei vrea introducerea unui numar de identificare unic pentru fiecare elev, ce va fi stocat electronic « RO Stirea.ro

  2. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (18.01.2012) « Saccsiv's Weblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*