Presedintele Traian Basescu si-a exprimat vineri, de Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului, solidaritatea fata de poporul evreu si compasiunea fata de comunitatile evreiesti si tiganesti care au suferit “excluziunea si persecutia”, practici aplicate in opinia sefului statului si de Romania. Declaratiile diplomatice de astazi vin in complectarea unor afrmatii din 2009, rostite de acesta in fata tiganilor adunati pentru festivalul de la Costesti si conform carora el “a luptat ca legea privind victimele holocaustului sa nu includa numai evreii“. Deasemenea Traian Basescu a declarat vara trecuta ca “il acuza” pe maresalul Ion Antonescu “pentru Holocaust”, in contextul dezbaterilor publice pe tema criticilor prezidentiale la adresa fostului rege Mihai.

“Evocarea suferintei umane reprezinta pentru constiinta fiecaruia un fapt cutremurator, mai ales cand aceasta este rodul unei politici a xenofobiei si a urii rasiale. Cu prilejul Zilei Internationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului doresc sa imi exprim solidaritatea fata de poporul evreu, compasiunea sincera fata de cei care au fost sacrificati de un regim care a legitimat, si in Romania, excluziunea si persecutia comunitatilor de evrei si romi”, se arata in mesajul presedintelui Basescu, remis vineri agentiei Mediafax.

“Avem nevoie de o societate civila puternica, constienta de drepturile si de obligatiile care ii revin in spatiul public, in vederea cultivarii dialogului, a cunoasterii si a tolerantei, ca arta a convietuirii. Este datoria noii generatii sa se implice in proiectele educationale si legislative initiate de statul roman, pentru a face cunoscut adevarul istoric. Asumarea tragediei Holocaustului, careia i-au cazut victime milioane de evrei din intreaga lume, precum si a evenimentelor tragice pentru comunitatea evreilor din Romania, reprezinta un element esential pentru evolutia si maturizarea unei natiuni democratice”, se mai mentioneaza in comunicatul sefului statului, fara a se preciza in detaliu ce se intelege exact prin “asumarea” de catre tara noasta a “tragediei Holocaustului”, avandu-se in vedere faptul ca deja negarea acestuia, chiar in scopul cercetarii istorice, este pedepsita penal si in Romania.

“Comunitatea evreiasca aduce o contributie valoroasa la binele comun, la patrimoniul nostru de cultura si civilizatie. Consider ca este firesc sa raspundem acestei fidelitati printr-un gest de reverenta fata de amintirea celor care au suferit si prin asumarea responsabila a propriei istorii”, se incheie mesajul prezidential.

Traian Basescu s-a mai declarat si in trecut un luptator impotriva “anti-semitismului si xenofobiei, desi nu de putine ori a fost sanctionat de presa pentru derapaje cu tenta “rasista la adresa tiganilor.

| FrontPress.ro

Citeste si Romania pusa la zid pe tema Holocaustului in Ucraina