Acest episod face parte din lucrarea tanarului Silvian-Emanuel MAN, purtand titlul Aspecte ale globalizarii: Uniunea Nord-Americana, Uniunea Sud-Americana si Uniurea Euro-Asiatica, care a primit din partea juriului punctajul maxim (100 de puncte) si a fost distinsa cu locul I pe tara la etapa nationala a Sesiunii de referate si comunicari stiintifice la disciplina istorie, desfasurata la Calarasi in perioada 13-16 iulie a.c.

Argument

In contextul relatiilor internationale, manualele de istorie prezinta doar Uniunea Europeana ca structura suprastatala si multinationala, neexistand o bibliografie in limba romana prin care elevul sau studentul sa aiba acces la informatii privind celelalte structuri mondiale asemenea Uniunii Europene.

Cati oameni stiu de existenta Uniunii Nord-Americane, a Uniunii Sud-Americane sau a Uniunii Economice Euro-Asiatice? Iar acestea sunt doar trei Uniuni din numarul care exista la momentul actual pe glob, adaugandu-se si Uniunea Africana, Liga Araba, Uniunea Sud-Asiatica si Uniunea Pacifica in curs de dezvoltare.

Demersul nostru este totodata unul istoriografic, bazandu-se aproape exclusiv pe articole din presa mondiala in limbile engleza, rusa, spaniola si portugheza, alaturi de textele tratatelor oficiale disponibile pe internet, precum si carti in limba engleza, disponibile in biblioteci digitalizate.

Citeste mai departe→