Proiectul noii legi “BIG BROTHER” depus la Parlament. Daca este adoptata, vor fi monitorizate legal TOATE convorbirile telefonice si mailurile

Proiectul legii “Big Brother” privind retinerea datelor de trafic de catre operatorii de telefonie mobila a fost depus la Parlament la inceputul lunii noiembrie de ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme si deputatul PDL, Adrian Badulescu – fost ofiter SRI.

Controversata lege “Big Brother” care obliga operatorii de telefonie mobila sa stocheze timp de sase luni toate apelurile si mailurile a fost adoptata pentru prima data de Parlament in 2008. Judecatorii Curtii Constitutionale au declarat-o neconstitutionala in 2009, deoarece “afecteaza exercitiul drepturilor sau al libertatilor fundamentale – drept la viata intima, privata si de familie, dreptul la secretul corespondentei si libertatea de exprimare”.

Proiectul actual reia in mare parte prevederile din 2008, dar ministrul Conunicatiilor sustine ca a incercat sa elimine prevederile neconstitutionale. El a adaugat ca daca nu se adopta aceasta lege Romania va fi penalizata de catre Uniunea Europeana, fiind deja declansata procedura de infringement. Ministrul a apelat la calea parlamentara, desi la Ministerul Comunicatiilor este in lucru un proiect similar, care a fost criticat insa de mai multe ONG-uri.

Pe langa cerintele partenerilor europeni, initiatorii sustin ca detinerea acestor informatii de catre autoritati le va ajuta in vederea prevenirii, cercetarii, descoperirii si urmarii penale a infractiunilor si, in special, a criminalitatii organizate.

“Dorim sa subliniem faptul ca necesitatea acestei legi deriva si in contextul recentelor atacuri teroriste care au avut loc in Norvegia in luna iulie a acestui an, impunandu-se astfel masuri pentru combaterea recrudescentei acestui fenomen”, explica in expunerea de motive deputatii PDL Valerian Vreme si Adrian Badulescu.

Ce informatii se vor stoca timp de sase luni

Daca legea va fi adoptata de Parlament in cazul retelelor de telefonie fixa si mobila se vor retine timp de sase luni numarul celui care formeaza, numarul destinatarului, numarului celui spre care a fost redirectionat apelul, dar si numele acestora. In cazul serviciilor de Internet – posta electronica si telefonie, se va identifica utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit. Astfel, pentru toate comunicarile prin telefon sau internet se vor retine data, ora initierii si incheierii comunicarii, ora conectarii si deconectarii de la Internet, adresa de IP, furnizorul de Internet.

“In aplicarea prevederilor prezentei legi sunt interzise interceptarea si retinerea continutului comunicarii sau a informatiilor consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice, in aceste cazuri fiind aplicabile prevederile Codului de procedura penala si cele din legile speciale in materie”, se arata in proiectul de lege depus de deputatii PDL.

Dupa sase luni toate aceste date vor trebuie distruse ireversibil.

Badulescu: “Mecanismul functioneaza si in prezent, trebuie adus in legalitate”

“Oamenii nu trebuie sa se astepte la nimic in plus. Acest mecanism functioneaza si in prezent numai ca el trebuie adus in legalitate. Este vorba doar despre retinerea datelor de trafic, asta insemnand numerele de telefon ale celor care apeleaza si ale celor primesc si intervalul cat a durat convorbirea pentru o perioada de sase luni de zile pentru ca ele in cazul unor infractiuni sa poata servi urmarii penale. Deci oamenii nu vor fi afectati sub nicio forma. S-au purtat discutii si cu societatea civila si cu partea de justitie, am incercat sa eliminam toate elementele de neconstitutionalitate. In momentul de fata nu avem un control asupra operatorilor, ei pot retine sau nu datele de trafic. Partea procedurala, ceea ce inseamna folosirea acestor date in unele procese penale nu poate fi utilizata atata timp cat ele nu sunt retinute legal”, a declarat Adrian Badulescu. Fost ofiter SRI in perioada 1992 – 2002, deputatul PDL sustine ca aceasta experienta nu l-a ajutat in redactarea acestui proiect de lege.

El a mentionat ca daca acest proiect de lege nu va fi adoptat in doua luni, Romania va fi penalizata si va trebui sa plateasca 50.000 de euro pe zi. “Aceasta directiva se aplica in toate statele UE cu exceptia Germaniei. Germania si Romania nu o au la aceasta data, iar Suedia este in procedura de infringement, ea a fost judecata si plateste la ora aceasta 50.000 de euro pe zi pentru ca nu au transpus aceasta directiva in practica”, a subliniat Badulescu.

Deputatul PDL recunoaste insa ca initiativa legislativa se afla in contradictie cu deciziile Curtii Constitutionale. “In lege apare ca va fi retinut si numarul destinatarului si al celui care apeleaza. Suntem putin in contradictie in sensul ca directiva europeana prevede acest lucru, detinerea celor doua numer, iar Curtea Constitutionala a spus ca ar trebui retinut numai numarul celui care a apelat”, a dezvaluit initiatorul legii.

De Cristian Andrei – Gandul

5 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ministrul Vreme gafează, enuntind fara sa vrea adevarul: Să facem în aşa fel încât persoanele în vârstă să fie mai puţine VIDEO
    12 sep 2011, 16:34 |
    REALITATEA TV
    Gafă la nivel înalt. "Să facem în aşa fel încât persoanele în vârstă să fie din ce în ce mai puţine". Aceste cuvinte au fost rostite de ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, la festivitatea deschiderii anului şcolar, de la Liceul Grigore Moisil din Capitală. Declaraţia ministrului a stârnit hohotele primarului Sectorului 6, Cristian Poteraş, prezent la eveniment.
    V. Vreme: Să facem în aşa fel încât persoanele în vârstă să fie mai puţineVEZI VIDEO:
    V. Vreme: Să facem în aşa fel încât persoanele în vârstă să fie mai puţine
    2011-09-12 16:34:16
    V. Vreme: Să facem în aşa fel încât persoanele în vârstă să fie mai puţine
    închide
    Ministrul Vreme gafează: Să facem în aşa fel încât persoanele în vârstă să fie mai puţine
    Ministrul Vreme gafează: Să facem în aşa fel încât persoanele în vârstă să fie mai puţine
    "Haideţi împreună cu PDL si coalitia să facem ca persoanele în vârstă să fie din ce în ce mai puţine şi cu toţii să ştim să utilizăm calculatorul, să utilizăm instrumentele societăţii informaţionale", a spus ministrul Valerian Vreme.

    Ministrul Comunicaţiilor s-a încurcat în timpul discursului, însă nu a realizat gafa făcută şi a continuat.
    ANALFABETUL, ca si BRANCONIERUL de la MAI , a încercat să-l parafrazeze pe părintele informaticii româneşti, Grigore Moisil, care spunea: "În curând, lumea se va împărţi în două categorii, persoane în vârstă şi persoane care vor şti să utilizeze calculatorul."

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Se apropie cu pasi repezi campania electorala desantata de alegeri si trebuie legalizat SANTAJUL si SPIONITA sistemului mafiot al iubitului fiu al poporului roman din galaxia TAMPITILOR spre propria desfiintare din univers.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Vasile
    : )

    Cica: "Deputatul PDL recunoaste insa ca initiativa legislativa se afla in contradictie cu deciziile Curtii Constitutionale." - si ajungem si la dracii ailalti cu robe rosii - tapi batrani din 'vechea garda comunista' - cu tupeu nemasurat si cu constiinta - cat par pe broasca!
    Aia au fost de acord sa ne taie 25% din salariu, si 3 luni de zile in 2009 sa stam acasa sau sa ne diminueze oricum15%; in schimb ei - sa fie STAT IN STAT pentru burtile lor, familiile lor ca deh! Au statut special fiindca un nenorocit d-asta nu s-ar descurca 'in afara' el fiind invatat numai sa 'judece' cum?! si in cat timp?! Stim si noi, prea bine!

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Chiar daca stiti, mi-ar place sa vad in Parlamentul nostru o aTARE atitudine...barbateasca!

    http://www.youtube.com/watch?v=ioxurFpwc7E

  1. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (06.11.2011) « Saccsiv's Weblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*