Reimpartirea administrativa a tarii este pusa din nou pe agenda PDL de catre Traian Basescu. Stransi la Vila Lac pentru a petrece aniversarea presedintelui, democrat-liberalii au primit noi indicatii din partea sefului statului. Dupa ce a primit urarile de rigoare si a ciocnit un pahar de sampanie cu invitatii sai, Basescu le-a transmis acestora ca trebuie sa impuna in Coalitie inlocuirea judetelor cu noile structuri, tema dezbatuta in ultima perioada: “Tin foarte mult la chestiunea asta. Ca sunt 12, 14 sau 18, trebuie sa treceti la inlocuirea judetelor”, le-a spus presedintele pedelistilor adunati ciorchine la una dintre mese.

Constantin C. Giurescu, „Istoria Romanilor” (1939) capitolul „Judetele Tarii Romanesti” : „Judetele ca subimpartiri administrative sunt contemporane cu intemeierea statului. (…) Prima mentiune despre judetul Valcea o gasim in hrisovul din 8 ianuarie 1394, prin care Mircea cel Batran daruieste Manastirii Cozia, intre altele, dijma din miere si ceara acestui judet (…) Rezumand constatarile facute asupra vechilor judete din Ardeal, observam ca daca multe din ele si-au luat numele de la cetatile in jurul carora s-au dezvoltat, altele s-au numit dupa cursurile de apa pe care le strabateau. O seama dintre vechile denumiri romano-slave sau chiar anterioare acestora au fost pastrate (Maramures, Bistrita, Crasna, Timis, Brasov) sau traduse din limba cuceritorilor (Tarnava, Alba). Ele constituie inca un argument pentru continuitatea noastra in Ardeal, aratand lipsa de temei a teoriei potrivit careia am fi venit in aceasta tara abia la sfarsitul secolului XII sau inceputul secolului XIII”.

Academicianul Dinu C Giurescu : “Aceasta initiativa a desfiintarii judetelor se inscrie intr-un sir de actiuni care sunt menite, pe de-o parte, sa destrame unitatea teritoriala a tarii si, pe de alta parte, sa stearga identitatea noastra nationala. Noi vrem sa desfiintam cu o trasatura de pix toata aceasta intocmire care are o vechime intre 600 si 700 de ani, intrata in constiinta mea (…) Am sentimentul ca sunt in 1940, in preajma prabusirii hotarelor noastre. E de spus numai ca fiecare om trebuie sa-si dea seama ca soarta lui personala, afara de beneficiarii regimului, depinde de ce se joaca acum. Se joaca integritatea teritoriala a Romaniei, se joaca stabilitatea ei, se joaca identitatea, sentimentul ca esti roman, se joaca apararea tarii. Statul de astazi nu mai apara Romania. Statul de astazi apara pe altcineva, dar nu obstea romaneasca.” (Punctul de intalnire, Antena 3)