Editorial ATITUDINI: In Romania comunismul nu a cazut. Cand se vor gasi moastele sfantului inchisorilor, Valeriu Gafencu?

In luna iunie a acestui an, Valentina Gafencu, sora martirului anticomunist, Valeriu Gafencu, supranumit Sfantul inchisorilor, a cerut binecuvantare de la Parintele Justin Parvu pentru a inainta o cerere catre CICCR (Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania) spre demararea unor cercetari arheologice in cimitirul de la Tg Ocna, menite sa stabileasca locul unde a fost ingropat fratele ei, precum si cautarea, deshumarea si recuperarea ramasitelor pamantesti ale acestuia, in cazul in care vor fi descoperite. Parintele Justin nu doar ca binecuvinteaza, ci si sprijina financiar aceasta campanie de cercetare arheologica.

Au trecut cateva luni pana cand in sfarsit primim raspunsul pozitiv la cererea doamnei Gafencu, din partea domului arheolog Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj, un crestin cinstit si curat la suflet, si din partea domnului Ioan Chertitie, fost gardian de penitenciar, o figura impresionanta prin ravna de a cauta si cinsti pe mucenicul Valeriu Gafencu, cel care i-a schimbat viata in mod miraculos, transformandu-l dintr-un tortionar infocat in slujitor smerit al Domnului. Domnul Ioan Chertitie care este si coordonatorul proiectului „Pe urmele martirilor din inchisorile comuniste”, in numele Asociatiei Filantropice „Sfantul Iosif Marturisitorul” din Baia Mare, cere binecuvantarea Parintelui Justin, fata de care are o mare evlavie, sa participam si noi la aceasta inalta operatiune, cu rugaciune si un mic ajutor financiar. De la dl. Chertitie, de altfel inima acestui proiect de investigatii, aveam sa aflam de ce a durat asa de mult aprobarea cererii Valentinei Gafencu. Spre surprinderea noastra aflam ca timp de o luna Episcopia Romanului a tergiversat lucrarile, datorita intarziatei binecuvantari pe care s-a decis in cele din urma sa o acorde.

Activitatile de cercetare arheologica aveau sa se desfasoare incepand de luni, 5 septembrie, in perimetrul cimitirului situat langa biserica ortodoxa cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena, aflata in Parohia Poieni, pe strada Crizantemelor, cercetarile[1] fiind efectuate sub tutela Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania, condus de istoricul Marius Oprea. Acest centru facuse deja investigatiile necesare pentru desemnarea locului unde a fost nu inhumat, ci aruncat ca pe fiare in groapa comuna a penitenciarului, Mucenicul Valeriu Gafencu. Se stie ca Valeriu Gafencu s-a stins din viata aceasta pamanteasca la data de 18 februarie 1952 in penitenciarul-spital de la Targu-Ocna. In perioada comunista, penitenciarul de la Targu Ocna a servit pentru detentia persoanelor bolnave de TBC, fiind caracterizat in literatura de specialitate drept o adevarata Bastilie sanitara a Romaniei comuniste. In intervalul 1950–1954, la Targu-Ocna, au murit 54 de detinuti politici, acestia fiind ingropati in cimitirul de langa biserica ortodoxa „Sfintii Constantin si Elena”. Corpurile detinutilor au fost aruncate in groapa fara sicriu, fara slujba de pomenire, iar mormintele nu au fost marcate cu cruce, indicii importante pentru identificarea lor. Intre anii 1977 si 1997, tot in spatiul acestui cimitir au fost ingropati bolnavii psihici din penitenciarul care devenise Sanatoriul pentru bolnavi psihici, fapt ce ingreuna operatiunea de cercetare. Dupa 1989, spatiul din cimitir care nu era ocupat de morminte, a fost folosit de catre credinciosii din parohie, in prezent, terenul destinat cimitirului fiind aproape in intregime ocupat cu morminte noi. Singurul spatiu din cimitir ramas liber mai cuprinde doar o suprafata restransa de teren situata in coltul de nord-vest al cimitirului, acesta fiind singurul loc unde Ministerul Culturii si Patrimoniului National aprobase cercetarile arheologice. Continuarea pe site-ul ATITUDINI

One comment

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    cineva spunea: "comunismul nu a murit; comunismul se transforma".
    putini stiu adevarata semnificatie a simbolului comunismului - secera si ciocanul. acestea sunt simboluri evreiesti ale mortii si distrugerii. ciocanul lui solomon simbolizeaza forta bruta de represiune, iar secera sau coasa simbolizeaza moartea. cu alte cuvinte, prin secera si ciocan, iudeo-comunismul spune "va vom distruge si va vom omora".
    va recomand cartea lui Radu Theodoru - ROMANIA CA O PRADA pt a aprofunda subiectul iudeo-comunismului, care nu a fost decat un experiment satanic si o razbunare impotriva crestinilor.
    http://romania-ca-o-prada.bravehost.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*