„Valeriu Gafencu – Sfantul inchisorilor” este numele unei noi “creatii” a celor ce marturisesc pe Sfintii inchisorilor cu jumatati de masura si ajung chiar de domeniul ereziei. Astfel, am putut auzi ca “evreul Wurmbrand s-a convertit la crestinism, mai precis la lutheranism”, cand stim foarte clar de la Sfintii Parinti ca: nu exista crestinism inafara Ortodoxiei. Si iata cum pe seama jertfei mucenicilor din inchisorile comuniste se face ecumenism, spre pierzarea de suflete.

Apoi, la fel ca si in cartea cu acelasi nume a monahului Moise Iorgovan, ascunderea faptului ca cei pe care astazi ii numim Sfintii Inchisorilor au avut un trecut legionar a deranjat pe fostii detinuti politic, colegi cu cei pe care ne laudam ca-i cinstim (ex. Parintele Athanasie Stefanescu spunea tuturor ca aceasta carte arata o neintelegere a traitorilor generatiei “Fratiilor de Cruce” si ca fost o indrazneala necugetata aparitia acesteia). Desi in piesa se fac referiri laudabile fata de Miscarea Legionara, iata ce am primit pe email despre un incident petrecut la prezentarea acestei piese de teatru cu o zi inainte de premiera la radio:

La auditia cu public desfasurata ieri seara pe scena Salii de Concerte „Mihail Jora”, a participat si Dan Puric, interpretul lui Valeriu Gafencu, alaturi de ceilalti actori din distributie, echipa de realizatori si invitatii speciali: personalitati ale vietii culturale si politice, istorici, clerici, fosti detinuti politici, jurnalisti.
Auditia de aseara a fost umbrita de un moment jenant, in care, dupa difuzarea piesei radiofonice si aplauzele de rigoare, primite cu prea putina modestie de actorul Dan Puric, acesta a fost interpelat de catre un batran ocnas – anti-comunist, din putinii ramasi in viata, de ce nu a pomenit nimic in discursul sau, despre Miscarea Legionara si fondatorul acestei miscari, Capitanul Corneliu Zelea Codreanu.
In loc sa abordeze franc intrebarea si sa repare regretabila omisiune facuta in discursul-omagiu adus memoriei celui care a fost tanarul legionar Valeriu Gafencu, Dan Puric a preferat sa o “scalde” cu sofisme ieftine, prin care a facut de rusine memoria Sfantului Inchisorilor anti-comuniste.
La iesirea din sala, unul dintre batranii legionari prezenti in sala, purtator al unei poveri de peste cincisprezece ani de temnita grea, comunista, a remarcat cu tristete: “A vorbi de Gafencu rupt din contextul legionar, fara a aminti pe Codreanu si ceilalti camarazi ai sai martirizati in temnitele comuniste, e similar cu a vorbi despre crestinism si valorile crestine “uitand” sa il pomenesti pe Hristos“.

Prin urmare, cunoscand si nemernicia prin care Dan Puric l-a indepartat pe Parintele Justin din proiectul Manastirii Rapa Robilor de la Aiud, se pare ca acesti oameni care intreprind astfel de actiuni “marturisitoare” nu prea au evlavie la Sfintii Inchisorilor din moment ce nu ii respecta pe cei dintre marturisitori ramasi in viata. O fi altul motivul lor de a se afisa cu Sfintii? Dumnezeu sa se milostiveasca si sa ne descopere acest lucru, spre a nu fi batjocorita memoria celor care au suferit pentru Hristos si pentru neamul romanesc.

PS: de Sfintii Inchisorilor nu trebuie sa se auda sau sa se vada ORICUM. Ei au murit pentru o credinta dreapta si in duhul ei trebuie marturisiti.