Tupeul bolsevic al patriarhului Kiril. Patriarhia rusa si Mitropolia Moldovei vorbesc in limbi diferite?

Mitropolia Moldovei si a Chisinaului a primit cu scrasnet de dinti “moldoveneasca” Patriarhiei ruse. Cu toate insistentele Chisinaului, Moscova nu a vrut sa accepte nici in ruptul capului “limba romana” pe pagina sa oficiala. De notat, in textul, care anunta oficial lansarea versiunii noi, Mitropolia de la Chisinau a evitat sa foloseasca sintagma “limba moldoveneasca”, dar nici nu a indraznit sa utilizeze “limba romana”, pentru a nu tensiona prea mult relatiile cu Moscova, rezumandu-se la formula corecta politic “limba de stat”. In loc sa apropie, asa cum a dorit Patriarhia Moscovei, noua versiune lingvista a site-ului a creat noi situatii tensionante. Adevarat, sunt mici, dar cu efecte mari pe termen lung.

Cu toate astea nu trebuie sa trecem cu vederea faptul ca Mitropolia Moldovei a fost unica institutie care in perioada guvernarii PCRM a utilizat in mod insistent sintagma “limba romana”, indiferent de politica oficiala a administratiei Voronin.

Se pare ca in cele din urma nici Moscova nu a dorit prea mult sa tensioneze situatia facand o mica concesie, simbolica, zic eu. Denumirea limbilor (in forma de text) de pe frontispiciu site-ului a fost inlocuita cu imagini grafice – steagurile nationale.

Tensiunile bisericesti nu lipsesc si pe alte laturi a relatiilor dintre Chisinau si Moscova.

Vizita diaconului Andrei Kuraev din anul trecut la Tiraspol, Chisinau si Comrat a avut drept scop investigarea terenului in ajunul stabilirii agendei de vizita a Patriarhului rus in eparhiile din Moldova. In urma acestei vizite, Moscova a ramas cu opinia ca „politica Mitropoliei Moldovei fata de Patriarhie este una neclara, chiar duplicitara” si cred e destul de firesc acest lucru. In conditiile actuale Chisinaul este nevoit sa caute permanent un echilibru intre factorii geopolitici, politica moldoveneasca si ruseasca, facand fata si tensiunilor din cadrul Mitropoliei Moldovei. In aceste conditii este foarte complicat sa lasi pe toti multumiti (vorba romanului: „si capra satula, si varza intreaga”).

Momentul dificil pe care incearca sa-l depaseasca Chisinaul este vizita Patriarhului rus in Republica Moldova, sosirea caruia este asteptata fara prea mare entuziasm. Mai ales ca nu se cunoaste ce schimbari sau initiative va propune Patriarhul Kiril si in ce masura acestea vor submina autoritatea Mitropolitului Vladimir.

| Octavian Racu

Siteul in romana al Bisericii ortodoxe ruse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*