Dupa modelul Basescu-RMGC, Polonia isi vinde zacamintele de gaz de sist lui… Soros

San Leon Energy Plc, compania de exploatare a gazelor naturale controlata de omul de afaceri american de origine maghiara George Soros, se asteapta ca licentele pentru gazul de sist pe care tocmai le-au obtinut sa fie mai profitabile chiar decat cele din Statele Unite ale Americii, conform unor informatii publicate de Business Week.

San Leon, care a devenit unul dintre cei mai mari exploatatori de rezerve de gaz din Polonia dupa ce a cumparat Realm Energy International Corp. pentru 142 de milioane de dolari, se asteapta ca profitul obtinut cand va trage linie, sa fie mai mare decat cel obtinut acasa in America.

Inevestitorul George Soros detine, prin San Leon, 14 licente asupra a mai mult de jumatate de milion de hectare de teren in aceasta tara est-europeana, in vederea explorarii de gaze de sist si de hidrocarburi conventionale.

Conform Administratiei Americane a Energiei, Polonia are o capacitate de productie de gaze de sist de 5,2 mii de miliarde de metri cubi.

Gazele de sist sunt practic tot gaze obisnuite, dar care sunt blocate in sisturi argiloase si care sunt mai greu de exploatat fata de gazele conventionale.

Soros a pus ochii si pe rezervele din Kosovo

Conform unor informatii publicate de Wall Street Journal, Sahit Muja, care este director al companiei Albanian Minerals, are acces la bogatiile minerale ale statului Kosovo care mai cuprind si zacaminte de zinc, crom, aur, argint si nichel. Considerat a fi omul de legatura al lui Soros, acesta intentioneaza sa puna mana pe revervele de carbune din Kosovo.

Mai mult, valoarea totala a rezervelor de carbune (15 miliarde de tone) este estimata a fi de 300 de miliarde de euro.

O serie de informatii publicate anul trecut de catre presa sarba arata ca guvernul din Kosovo ar fi promis administratiei Clinton ca acordurile de concesionare a rezervelor sa fie facute cu companii americane.

Coincidenta sau nu, presedintele Agentiei de Privatizare din Kosovo este Dino Asanaj, un personaj al carui CV este strans legat de activitati realizate in Statele Unite. Mai mult, Asanaj a fost reprezentant al KLA (Kosovo Liberation Army) in Statele Unite. Conform unor informatii publicate intr-un comentariu pe blogul Wall Street Journal, KLA ar fi primit ajutoare financiare de la Fundatia lui George Soros.

Dupa unele estimari, provincia Kosovo are una dintre cele mai mari rezerve demonstrate de carbune din lume.

Valentin Vioreanu | Capital

2 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Fratilor, ati dat-o pe politica... ?

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    aici nu-i vb doar de politica ci si de bogatiile vandute ale unei tari (afaceri) ! daca basescu a luat banii cum ii justifica? practic sunt banii tarii, pt bogatiile tarii! unde sunt acei bani, ce s-a facut cu ei? sunt investiti? in ce?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*