Cuvintele “tigan” si “jidan” vor figura in DEX ca nerecomandate, a decis Academia Romana. Insa fiecare e liber sa le foloseasca ca si pana acum

Academia Romana va face modificarile solicitate de mai multe organizatii si institutii pentru cele doua cuvinte pe care acestea le considera jignitoare la adresa etniei rome si evreilor, intr-un nou tiraj al Dictionarului Explicativ al Limbii Romane (DEX), a declarat pentru MEDIAFAX Marius Sala.

Marius Sala, vicepresedinte al Academiei Romane si director al Institutul de Lingvistica “Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, a mai spus ca un nou tiraj DEX va iesi “in curand” de la tipografie si va cuprinde “toate modificarile solicitate”.

Agentia de Dezvoltare Comunitara “impreuna” a transmis o scrisoare deschisa Institutului “Iorgu Iordan-Al. Rosseti” prin care ii solicita sa respecte recomandarea fǎcutǎ de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) in ceea ce priveste rectificarea definitiei cuvantului “tigan” in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, editia a II-a din 2009, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

“Vǎ solicitǎm sǎ luati mǎsuri pentru a rectifica imediat definitia cuvantului «tigan», dupǎ cum urmeazǎ: sǎ consemnati caracterul peiorativ al cuvantului «tigan» atunci cand acesta din urmǎ este folosit pentru a denumi o persoanǎ care apartine minoritǎtii rome si sǎ specificati cǎ folosirea acestui cuvant nu este recomandatǎ deoarece este considerat ofensator (discrimineazǎ impotriva minoritǎtii rome), sǎ consemnati caracterul peiorativ sau depreciativ pentru epitetul de la punctul 3 din definitia cuvantului «tigan», care in prezent apare: «Epitet dat unei persoane cu apucǎturi rele», sǎ definiti minoritatea nationalǎ in dreptul cuvantului «rom», care va deveni astfel termenul de referintǎ (termenul principal) in locul cuvantului «tigan»”, se arata in scrisoarea transmisa de Agentia “impreuna”, alaturi de alte 15 organizatii din Romania, directorului Institutului de Lingvistica “Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” Marius Sala si, spre instiintare, presedintelui CNCD Csaba Ferenc Asztalos.

“Pǎstrarea situatiei actuale in ceea ce priveste definirea cuvantului «tigan» perpetueazǎ promovarea unor atitudini cu caracter profund discriminator si degradant de cǎtre cea mai inaltǎ institutie de culturǎ a statului cu rol formator. De aceea, intelegem sǎ urmǎm cǎile legale in fata instantelor competente, in cazul in care situatia nu va fi remediatǎ intr-un termen rezonabil”, se arata in incheierea scrisorii semnate de Gelu Duminica, director executiv, Agentia pentru Dezvoltare Comunitarǎ “impreunǎ”.

Solicitarea este sustinuta si de Asociatia Culturala “Amphitheatrrom”, Asociatia Divers Targu Mures, Centrul de Resurse pentru Participare Publica – CeRe, Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate Sastipen, Centrul “Step by Step” pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, ECPI – Centrul Euroregional pentru Initiative Publice, Fundatia Soros Romania, Guvernul Romaniei Departamentul pentru Relatii Interetnice – Marko Attila, presedinte, Institutul Intercultural Timisoara, Liga Proeuropa, Policy Center for Roma and Minorities – Valeriu Nicolae, Presedinte, Roma Education Fund Budapesta, Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania, Urbanplan, Alina Kovacs – coordonator programe, Fundatia Soros Budapesta, Cosima Rughinis – conferentiar universitar Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala – Universitatea Bucuresti si Istvan Haller – secretar de stat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

“Jidan”, ofensator la adresa evreilor

Pe de alta parte, in 8 august, Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania (MCA Romania) a solicitat Institutului de Lingvistica “Iorgu Iordan-Al. Rosetti”, din cadrul Academiei Romane, sa schimbe din Dictionarul Explicativ al Limbii Romane definitia cuvantului “jidan”, considerat insultator la adresa evreilor, si sa specifice clar ca este vorba de un termen peiorativ.

Potrivit scrisorii trimise atunci de Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania, in DEX, editia din 1998, termenul “jidan” era definit ca “un cuvant popular si peiorativ”. in DEX, editia a II-a din 2009, termenul “jidan” a fost redefinit si prezentat publicului larg ca un cuvant “familiar” care poate fi folosit in loc de cuvantul “evreu”.

in raspunsul Academiei Romane la aceasta scrisoare se spunea: “in editiile viitoare ale tuturor dictionarelor elaborate de Institutul de Lingvistica, sub egida Academiei, vom include indicatii care sa nu lase loc unor interpretari discriminatorii, adoptand formulari de tipul «(cu sens peiorativ, nerecomandat)». in ce priveste corectarea imediata, fara intarziere si in mod permanent a definitiei cuvantului «jidan», tot ce putem face este sa publicam o nota explicativa in media sau pe internet”. Atunci, reprezentantii Institutului de Lingvistica “Iorgu Iordan – Al. Rosetti” au mai spus ca urmatoarea editie a DEX este preconizata sa apara in 2014, in conformitate cu planul de cercetare al Institutului de Lingvistica.

Totusi, Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania a considerat ca raspunsul Academiei Romane nu este multumitor. Astfel, intr-o adresa transmisa ulterior Academiei Romane – Institutului de Lingvistica “Iorgu Iordan-Al. Rosetti” si in atentia academicianului Marius Sala, MCA cerea explicarea “sensului rasist si antisemit” al termenului “jidan”.

“Definirea acestui cuvant numai ca un cuvant cu «sens peiorativ si nerecomandat», asa cum ati propus in raspunsul dvs. catre noi, omite efectele distructive pe care cuvantul «jidan» le-a produs in vremurile in care el a fost adoptat, la nivel national si formal, ca o alta denumire, familiara, pentru «evreu». Aceasta denumire reprezenta atunci, si reprezinta astazi, negarea propriei noastre umanitati. in aceste conditii, exprimand din nou aprecierea noastra pentru raspunsul dumneavoastra prompt, va solicitam ca, in corectarea neintarziata a definitiei cuvantului «jidan», sa tineti seama de opinia noastra, cei care in Romania inca suntem numiti «jidani» si care, in acest moment, si pe fondul actualei definitii a cuvantului «jidan», intampinam dificultati in a ne regasi si apara dreptul la demnitate in tara noastra”, se mai spunea in adresa MCA Romania din 16 august.

Laura Mitran, [email protected]

4 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Foarte rau ca sunt asa slugarnici lingvistii care au aprobat asa ceva. Adica sa le spun la tigani romi ? Romul e o bautura, nu un tigan. Iar tiganul e tigan si in zia de Paste, chiar daca unii nu si-au dat inca in petec. Iar de jidovi, ce sa mai vorbim ! Jidan sau jidov este denumirea pe care si-au dat-o singuri. De ce acum nu le mai place ? Pt. ca vor sa stearga trecutul lor plin de tradari si mercantilism impins pana la hidosenie. Am cunoscut in adolescenta un jidan, unul Dulberger care avea o Optica pe Academiei si imi placuse si mie o rama de ochelari care nu se gasea in alta parte. Dar pt. ca nu m-am gandit s-o "acontez'', a doua zi cand m-am dus cu bani mi-a spus ca a vandut-o. A trebuit sa ma milogesc si sa plang in fata lui ca sa se indure s-o scoata de sub tejghea, pt. ca n-o vanduse, dar a vrut sa-mi stoarca si ultimul banut din buzunar. Nu vreau sa generalizez, nu arunc cu piatra in evrei, dar jidanii au un suflet aparte, ceva care nu se gaseste la alte popoare, ei au un simt al banului aproape patologic.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Deocamdata tiganii nu se simt discriminati ba cunosc pe unii care sunt mandri ca sunt tigani(si aici nu ma refer la mandrie in sensul negativ) ci la faptul ca ei nu-si neaga neamul si legea dar jidanii jidovii nici n-am cuvinte pfff....

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cine credea ca 'Holocash day" e o gluma, s-a inselat:

    http://mihailandrei.wordpress.com/2011/09/09/dezamagire/

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ungurii ca ungurii,jidanii ca jidanii,insa cel mai mare rau poporului roman l-au savarsit tiganii!!! Ce sa ma mai mir,cand media ridica in slavi un "individ" cu neuroni si sinapse mai putini/putine decat dosul meu(sa ma iertati de limbajul meu licentios),un tigan care a transformat muzica in balci,pe nume Johnny Raducanu,un nimeni.Ridicam la rang de muzicieni de elita toti amatorii care nu stiau sa redea nici macar un portativ?Vai....se intoarce bietul G. Enescu in mormant!!!Daca ati sti,dragi crestini,ce limbaj de toapa avea?Doamne....Doamne!Acum joaca pe muzica de jazz sau can-can cu satan,fiindca a murit!Am ajuns sa ridicam in slavi pe tiganii cu limbaj de taverna!?Suntem de plans! Sa-mi fie mie rusine a ma declara ca sunt romanca?!Din pacate,ne-am amestecat ADN-ul cu cel tiganesc!!!Nu trebuie sa devenim o populatie,ci sa ramanem un popor si anume neamul romanesc.Undeva au dreptate si francezii,olandezii,germanii etc.etc. sa ne faca tigani,fiindca promovam dex-ul lor marlanesc,de toapa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*