Un exemplu de urmat pentru tarile din UE: Slovacia nu mai vrea moneda euro si aseamana UE cu Uniunea sovietica

Presedintele Parlamentului de la Bratislava, Richard Sulik, crede ca metodele Bruxellesului de ajutare a tarilor in dificultate sunt demne de un regim socialist.

Caderea burselor si spectrul unei noi recesiuni nu-i sperie pe liderii europeni, care se gandesc inca daca vor convoca sau nu un summit in septembrie. Ministrul spaniol de Finante, Elena Salgado, a declarat pentru postul national de radio ca, in primele zile ale lunii viitoare, va avea loc o reuniune extraordinara a zonei euro. Dar Olivier Bailly, purtator de cuvant al Comisiei Europene, a precizat pentru EurActiv ca nu stie nimic despre un astfel de summit si ca este posibil ca oficialul spaniol sa se fi referit la o reuniune a ministrilor de Finante.

Pe agenda presedintiei poloneze urmatorul summit al euroliderilor este programat la 3 octombrie, la Luxemburg, iar premierul finlandez, Jyrki Katainen, a precizat ca alte reuniuni nu sunt necesare.

Divergente germane

Un purtator de cuvant al ministrului german de Finante a negat ca propunerea ministrului Economiei privind un consiliu de stabilitate – care sa supravegheze politicile financiare ale statelor din zona euro – a fost discutata in cadrul coalitiei de la Berlin. Philipp Rösler precizase ca a informat-o pe Angela Merkel asupra acestei propuneri. Incidentul scoate inca o data in evidenta frictiunile dintre ministrul liberal al Economiei si crestin-democratul de la Finante.

„Uniunea Datoriei”

Presedintele Parlamentului slovac, Richard Sulik, a criticat dur ajutarea tarilor aflate in dificultate, apreciind ca acest lucru transforma UE intr-o „uniune a datoriei”. Este „un drum drept catre un socialism desavarsit”, a declarat Sulik pentru agentia TASR. „Parca ar fi din nou Uniunea Sovietica. URSS avea 15 republici, UE va avea 27″, a mai spus presedintele Parlamentului, nemultumit si de decizia Bancii Centrale Europene de a cumpara obligatiuni spaniole si italiene.

El a spus ca formatiunea pe care o conduce, Partidul Libertate si Solidaritate, va face tot posibilul ca Parlamentul sa nu voteze noua forma a Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara.

Revenirea la coroana slovaca

Sulik a mai spus ca tara sa, care a adoptat euro in 2009, ar trebui sa se gandeasca la revenirea la coroana slovaca. Fost economist, Richard Sulik a explicat ca Slovacia a crezut in promisiunile privind o moneda stabila si reguli solide. Acum, cand regulile nu mai sunt aceleasi pentru toata lumea, a sosit timpul ca Bratislava sa nu mai creada orbeste in liderii europeni si sa pregateasca un plan B pentru revenirea la moneda nationala.

Catalina Mihai | Adevarul

3 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    UE = noul soviet?
    http://www.youtube.com/watch?v=5uclnjp9uqI

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ce pregatesc astia si noi nu stim?

    http://deveghepatriei.wordpress.com/2011/08/11/200-de-soldati-israelieni-sunt-la-ora-actuala-pe-teritoriul-romaniei-presa-din-tara-nu-sufla-o-vorbulita-in-privinta-acestui-subiect-pentru-ce-se-pregatesc-soldatii-evrei-pe-teritoriul-romaniei-ur/

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Jidovul Katz a castigat lupta cu Academia Romana

    http://deveghepatriei.wordpress.com/2011/08/11/toti-tremura-de-frica-in-fata-jidovilor-nimeni-nu-are-curaj-sa-ridice-vocea-impotriva-lor-personajul-dubios-maximilian-katz-a-castigat-lupta-cu-academia-romana-termenul-jidan-va-deveni-%E2%80%9C/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*