Ce se intampla cu Ortodoxia din Bulgaria? Desi pana ceva vreme in urma pasea pe linia traditionalista ortodoxa, Biserica din Bulgaria a inceput o serie de conferinte inter-religioase, adunand la un loc ecumenistii ortodocsi cu ereticii papistasi, monofiziti si paganii evrei si musulmani.

Reamintim ca Biserica Ortodoxa Bulgara a parasit CMB (Consiliul Mondial al “Bisericilor”), netrimitand pana in prezent niciun reprezentant la dialogurile cu papistasii, deoarece le considera ineficiente.

Prima conferinta inter-religioasa, purtand numele “Religia pentru binele poporului”, a avut loc intre 3 si 4 august 2011 in capitala bulgara, Sofia.

La ceremonia de deschidere au participat episcopi si clerici din Bisericile Ortodoxe din Constantinopol, Rusia, Georgia, Romania, Bulgaria, Cipru, Grecia si biserica apostolica Armeana, reprezentanti ai comunitatilor musulmane din Bulgaria, Turcia si ai comunitatilor evreiesti din Israel si Bulgaria.

S-a citit si un mesaj catre delegati trimis de catre SS patriarhul ecumenic Bartolomeu.

Mesajul patriarhului bulgar Maxim a fost citit de catre Episcopul de Varna si Preslav, Veliko-Chiril, unul dintre organizatorii Congresului.

Ofiterul Secretariatului de DECR (Patriarhia Moscovei) pentru afaceri externe Diaconul Dimitrie Safonof a citit mesajul Presedintelui Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion.

Salutari scurte au fost trimise de catre muftiul Bulgariei Mustafa Hanja Alice si rabinul-sef din Tel Aviv, Meir Lau Yisrael.

In a doua zi a Congresului, Mitropolitul de Varna si Preslav Kyrill Velika a tinut un discurs, in care a subliniat in special necesitatea predarii in scolile bulgare a culturii religioase, pentru a mentine pacea tarii religioase si etnice.

Diacon Demetrios Safonof in prezentarea sa a subliniat importanta pe care o acorda Biserica Ortodoxa Rusa in dialogul interconfesional.

In discursul sau, Episcopul Panteleimon de Xanthi al Bisericii Ortodoxe din Grecia a subliniat importanta coexistentei pasnice de popoare si culturi diferite, precum si rolul esential al religiei.

De asemenea, au mai fost prelegeri prezentate de catre episcopul de Neapolis Porfir al Bisericii Ortodoxe a Ciprului, arhimandritul Teodosie al Bisericii Ortodoxe Romane, Antim Arhimandritul al Bisericii bulgare, Arhimandritul Ampgkar al bisericii apostolice Armene din Bulgaria.

Au vorbit, de asemenea, reprezentantii comunitatii islamice din Rusia, Bulgaria, Turcia si Croatia.

In comunicatul final al Conferintei s-a declarat: “Impreuna am dori sa trimitem apelul nostru la toti oamenii ca sa arate rabdare, intelegere, respect si pace.”

Potrivit deciziei delegatilor, urmatoarea Conferinta Interfaith va avea loc la inceputul lunii octombrie din 2012, in orasul bulgar Varna.

| AKTINES

[slideshow]