Basescu se alatura zombiilor lui Soros: Proiectul Rosia Montana trebuie facut. Ce-a mai ramas de distrus in Romania?

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Sulina, ca proiectul de la Rosia Montana “trebuie facut”, pentru ca Romania are nevoie de el, “dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor”.

Seful statului a precizat ca acest proiect nu poate fi pornit fara avizul Comisiei Europene.

El a adaugat ca Guvernul “trebuie sa aiba curajul” insa sa le spuna romanilor ca acest proiect trebuie facut.

“In orice caz, un asemenea proiect nu poate fi inceput fara un aviz al Comisiei Europene. Problema este ca Guvernul sa aiba curaj sa spuna, in primul rand romanilor, ca acest proiect trebuie inceput si dus la bun sfarsit – cu protectia mediului, cu obligatia celor care exploateaza sa refaca mediul si reimpartire a drepturilor din exploatarea zacamantului de aur, argint si alte metale”, a afirmat Basescu.

Presedintele Basescu a evocat ca argument evolutia pretului aurului in ultimii cinci ani. “Ce tara sta cu o asemenea avere in pamant fara sa gaseasca solutii sa o puna in valoare? Pentru ca resursa asta nu e nici a ONG-urilor, nu e nici a Ungariei, care nu stiu ce avize ar trebui sa dea Romaniei… Nu trebuie sa dea niciun aviz, suntem inca stat suveran”, a adaugat Traian Basescu.

Presedintele a subliniat ca trebuie foarte bine planificata protejarea mediului. “Iar pe cei care vorbesc despre distrugerea mediului ii invit sa mearga acum la Rosia Montana. Eu am fost de trei ori. E adevarat, niciodata ca presedinte al Romaniei. Am sustinut si sustin proiectul, cum sustin orice tip de dezvoltare industriala”, a mai spus Basescu.

Rosia Montana Gold Corporation dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, avand costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.

In 2 august, premierul Emil Boc a declarat, la postul public de televiziune, ca Guvernul asteapta opinia specialistilor asupra proiectului Rosia Montana inainte de a lua o decizie privind aceasta investitie. Boc a tinut totusi sa precizeze ca, personal, nu este un “fan” al proiectului si ca actualul contract, care nu este cel mai favorabil pentru stat, “ar trebui rediscutat”.

| Mediafax

Cititi care sunt pericolele in cazul exploatarii aurului la Rosia Montana:

5 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    off topic, pentru admin

    http://www.realitatea.net/inovatie-ibm-a-inventat-un-cip-care-imita-creierul_863146.html

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "VA MAI DAU O SUTA DE LEI LA SALARIU! ..." Nu intotdeauna merge cu o bucatica de zahar in plus. Nu mai sintem, suverani in tara noastra, nu mai avem curajul sa spunem NU hotarit, ne ascundem in spatele UE, ca prin birocratie poti omori orice proiect , nu? Ar fi bine sa fie doar o perdea de ceata la presiunile extreme ale doritorilor de aur romanesc, dar as preferea o echipa de diplomati si politicieni care sa spuna NU si sa termine orice discutie pe aceasta tema. Il vom exploata noi, cind vom fi suficienti de edezvoltat tehnologic...si fara a afecta mediul. S-a uitat de accidentul din Ungaria cu bazinele de otrava???

  3. deveghepatriei

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Poate ati crezut ca ne victimizam...

    http://deveghepatriei.wordpress.com/2011/08/19/atentie-se-poate-ca-blogul-nostru-sa-fie-inchis-in-urmatoarele-orezile/

  1. Pingback: MARIONETA TOTALA: Traian Basescu sustine crearea Statelor Unite ale Europei si Proiectul Rosia Montana « Saccsiv's Weblog

  2. Pingback: Rosia Montana – Afacerea prin care Basescu si PDL vor scoate din tara si putinul aur care a mai ramas | † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam si tara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*