Un alt episod al maghiarizarii fortate a romanilor din Judetele Covasna si Harghita prin Biserica – 1940-1944

Din considerente de recunostiinta pentru romanii din Transilvania, care au fost victime ale actiunilor barbare si ultranationalist sovine de maghiarizare si deznationalizare fortata, de-a lungul timpului, dintre care foarte multi si-au pierdut viata, este imperios necesar sa aducem noi si noi exemple ale unor momente prin care sa reamintim neorevizionistilor extremisti, sovini, xenofobi si antiromani din Ungaria si Romania de azi crimele pe carea le-au facut inaintasii lor. Aceasta este o necesitate evidenta cand, in prezent, neorevizionismul maghiar urmareste sa realizeze autonomia teritoriala a unei zone a Romaniei sub denumirea unui asa zis tinut secuiesc!

Un asemenea episod il reprezinta si ocupatia Ungariei horthyste asupra teritoriului de nord – vest al Romaniei intre anii 1940 – 1944. In aceasta perioada, maghiarizarea si deznationalizarea romanilor a devenit o prioritate atat pentru regimul horthysto-fascist cat si pentru ultranationalistii sovini maghiari si secui in dorinta acestora de a schimba raportul etnic majoritar romanesc din aceasta zona in favoarea maghiarilor! Pentru realizarea acestui deziderat horthysi unguri si maghiari au utilizat metode si mijloace variate de represiune impotriva romanilor majoritari: batai, schingiuiri, torturi, asasinate, expulzari, internarea in lagare si detasamente de munca fortata, crime s.a.

Forma cea mai brutala si nedisimulata de realizare a planului de maghiarizare al romanilor a fost aplicata, fara indoiala, impotriva Bisericii ortodoxe care reprezenta principalul pol de rezistenta, de aparare al natiunii romane si al unitatii nationale. Preotii ortodocsi dar si credinciosii romani au fost supusi unor umilinte si chinuri fizice de neimaginat: batai, schingiuiri, expulzari si arestari. Au fost si preoti ortodocsi ucisi !!! Este de retinut ca planul de reprimare al Bisericii ortodoxe in scopul maghiarizarii romanilor prin trecerea lor fortata la bisericile maghiare – cu toate samavolniciile si crimele pe care le-a implicat – a fost sustinut si infaptuit practic de armata, politia, jandarmeria si autoritatile horthyste si de organizatii si formatiuni paramilitare, bande organizate si persoane individuale apartinand minoritatilor maghiara si secuiasca din zonele respective !!!

Pentru realizarea „solutiei finale”,de inlaturare totala a tot ceea ce insemna confesiune ortodoxa romaneasca in teritoriul ocupat, autoritatile horthyste, sprijinite de formatiuni paramilitare si bande formate din randul etnicilor maghiari si secui, au daramat numeroase biserici ortodoxe, multe fiind sterse de pe fata pamantului! Asa s-au petrecut lucrurile si in Judetele Covasna si Harghita, in urmatoarele localitati: Capeni ( Covasna), Varghis (Covasna), Martinis (Harghita), Ditrau (Harghita), Biborteni (Covasna), Craciunel (Covasna), Borsec (Harghita), Borosneul Mare (Covasna), San-Martin (Harghita), Bicsad (Covasna), Racosul de Sus (Covasna), Ocland (Harghita), Comalau (Covasna). La acest fenomen se adauga si actele de profanare, devastare si pangarire, printr-o serie de actiuni de un primitivism si bestialitate inimaginabile pentru o lume civilizata, a bisericilor ortodoxe romanesti, din cele doua judete, la care au participat aceleasi elemente sovine maghiare si secuiesti locale animate de o ura viscerala fata de romani, mostenita din vremurile ancestrale: biserica din Gheorghieni (Harghita), biserica din Bicaz (Harghita), biserica din Odorhei (Harghita), biserica din Ozun (Covasna), biserica din Bicfalau (Covasna), biserica din Santion–Lunca (Covasna), biserica din Cristurul Secuiesc (Harghita), s.a. Sfintele biserici ortodoxe romanesti, din localitatile mentionate, au fost transformate in magazii, cazarme, dormitoare pentru evreii concentrati la munca fortata ! „Vitejii” si „eroii”unguri, maghiari si secui care s-au raliat cu trup si suflet actiunilor de exterminare a Bisericii romanesti s-au „razboit” si cu mortii din mormintele romanilor. Cazul profanarii si devastarii cimitirului romanesc din localitatea Belin (Covasna) este edificator in acest sens si comun altor asemenea „fapte de vitejie” din teritoriul aflat sub ocupatia Ungariei horthyste !!! Trebuie mentionat ca in pofida tuturor actiunilor de reprimare violenta la care au fost supusi preotii ortodocsi romani acestia nu s-au refugiat de buna voie in Romania ci numai atunci cand au fost fortati sa faca acest lucru sau au fost expulzati! In urma expulzarilor si arestarilor preotilor ortodocsi, numai in zonele locuite de etnicii secui, au ramas fara preoti 28 de parohii ortodoxe!

Procedeele cele mai brutale, intre care bataile pana la inconstienta si schingiuirile comparabile poate doar cu cele ale Inchizitiei, utilizate de ocupantul horthyst, in cardasie cu minoritarii maghiari si secui ultraextremisti si ultrasovini, au avut drept consecinta ca in Judetul Covasna toti credinciosii ortodocsi, dintr-o serie de parohii, sa treca fortat la bisericile maghiare catolica, reformata si unitariana. Asa s-a intamplat in localitatile: Biborteni, Baraolt, Bicsad, Capeni, Micfalau, Comalau, Porumbenii Mari, Aita Seaca, Bacel, Aita Medie, Batanii Mari, Cernatul de Jos, Lisneu, Chichis, Ozun s.a., insumand peste 15.000 de credinciosi ortodocsi!!!

Pentru a nu uita niciodata barbariile atavice la care au fost supusi romanii din teritoriul ocupat vremelnic de Ungaria, intre anii 1949-1944, pentru a fi stersi de pe fata pamantului ca natiune, este necesar sa retinem ca: „ Adevaratii stapani ai pamantului cotropit au fost omorati, maltratati, arestati, intemnitati si internati in lagare de catre cotropitori. Bunurile lor au fost devastate si jefuite, sfintele lor biserici au fost profanate si incendiate, iar preotii au fost scuipati, batjocoriti si alungati de la altare…Prin expulzari de preoti si invatatori, prin interzicerea intrebuintarii limbii romane chiar si in conversatiile particulare, prin indepartarea inscriptiilor romanesti, prin inpiedicarea preotilor romani de a catehiza in scolile primare, prin desfiintarea scolilor secundare romanesti, prin infometarea satelor romanesti, prin sechestrarea bunurilor expulzatiilor si refugiatilor fara nici un motiv legal, prin arderea cartilor romanesti aflate in bibliotecile scolilor, prin manualele unguresti introduse in scolile primare – pline de aprecieri jignitoare la adresa natiunii romane – prin anularea brevetelor comerciantilor si industriasilor romani, prin sechestrarea tuturor cladirilor edificate pe terenuri primite de la Statul Roman, prin concentrari masive de romani…prin infometarea si brutalizarea lor, prin trimiterea in masa a romanilor pe frontul de rasarit, unde au fost expusi, celor mai mari primejdii, prin intezicerea taranilor romani de a-si vorbi limba materna, prin obligarea romanilor sa invete si sa cante cantece jignitoare la adresa Romaniei si prin alte masuri drastice, profitorii dictatului de la Viena au urmarit deznationalizarea totala sau totala nimicire a romanilor din Ardealul de Nord. Nici teama de pedeapsa lui Dumnezeu, nici teama de raspundere in fata istoriei si a civilizatiei, n-a oprit pe cotropitori de la sacrilegii si atrocitati” (1)

1) Lupte si jertfe pentru Ardeal.De la Decebal la dezrobirea Ardealului de Nord, Brasov, 1944, p.17

Colonel (r)prof.Claudiu Aiudeanu | Foaie Nationala

6 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dvs considerati ca este bine asa ceva?Un preot ortodox sa promoveze cartea unui evanghelist, adica sectar? http://savatie.wordpress.com/2011/07/01/adolf-baiatul-prostituata/ ...nu stim cat de bun este acest lucru, staim ca parintele Savatie este impotriva ecumenismului...

    http://www.youtube.com/watch?v=B_8JbFdH-Io&feature=related

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    SA NU UITATI ROMANI!!!!
    DACA VETI UITA, VOM DISPAREA DE PE HARTA ORTODOXIEI SI A LUMII!

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @deveghepatriei
    veghea-i buna, dar cu dreapta socoteala! De unde aveti atitudinea asta fata de semeni ? cartea promovata este un studiu amplu asupra ”istoriei” homosexualitatii radacini si implicatii, cum noi ortodocsii n-am facut; daca exista sansa sa trezeasca pe cineva (crestin sau nu) din euforia ”libertatilor democratice”, facand sa se intelega cat de pagubos pentru om si familie este chiar si numai nepasarea cu care privim insinuarea acestei ideologii in jurul nostru, in viata noastra - este foarte bine ! Nu este indemn sa ne schimbam credinta – iar impotriva pacatului putem lupta umar la umar .
    vedeti si :
    http://www.jurnaltv.md/#pietrele-vorbesc-12-martie-2011-240514

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pr. Grebenea Nicolae, fost deţinut politic legionar (23 ani de inchisoare), scrie despre creştinismul ungurilor că este o faţadă sub care se ascunde barbarismul lor: „o pânză subţire de mătase peste un trup încă păgân şi barbar” (Amintiri din intuneric).
    Ar merita canonizati cateva figuri de români ucisi de unguri ce-au dus o viata imbunatatita: pr. Aurel Munteanu ori ierom. Dionisie Şova.

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Este foarte adevarat ce s-a scris aici. Acum nu avem conducatori patrioti care sa se opuna raului provocat de acesti unguri. La TVR li se ia apararea pe fata ungurilor. Stiu de la rude de atrocitatile comise de ei, Despre asta nu se mai vorbeste in mass media acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*