Ministrul de Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Volokolamskului, kir Ilarion, care a participat la dialogul teologic dintre papistasi si ortodocsi de la Rethymno (Creta) a declarat ca exista impasuri datorate numeroaselor puncte de vedere diferite ale reprezentantilor Bisericilor Ortodoxe asupra primatului papei. Potrivit Agentiei de Presa bisericeasca „Romfea”, din data de 21 iunie:

„E nevoie de rabdare in dialogul cu catolicii”, a precizat intre altele colaboratoarei noastre Pegky Dokou, Preasfintitul Mitropolit al Volokolamskului, kir Ilarion, in timpul intalnirii ortodocsilor si romano-catolicilor care a avut loc la Rethymno.

Mitropolitul Volokolamskului, rugat sa faca aprecieri asupra intalnirii de la Rethymno a comisiei constituante, a subliniat: „A fost o intalnire a comisiei constituante mixte de dialog teologic dintre Biserica Ortodoxa si cea Romano-Catolica. Timp de trei zile am incercat sa planuim si sa luam notite asupra primatului si a sinodalitatii intemeindu-ne atat pe studiile teologice, cat si pe elementele istorice referitoare la Biserica din primul mileniu”.

„Pana acum nu am avut prea mult succes, pentru ca exista diferite tentative nereusite de redactare a unor texte [comune] diferite, de aceea nu am ajuns la un text final. Trebuie sa continuam acest exercitiu pana la urmatorul sinod de coordonare a acestui dialog, programat pentru noiembrie urmator”, a adaugat Mitropolitul Ilarion.

În alt loc, Mitropolitul Volokolamskului a subliniat ca „noi, ortodocsii, trebuie sa ajungem la o pozitie comuna asupra pozitiei romano-catolicilor. Acest lucru nu este totdeauna usor, pentru ca in traditia ortodoxa notiunea de primat are caracteristici foarte stricte. Noi in Rasarit nu avem nimic asemanator cu papismul, am avut dintotdeauna Biserici autocefale …”

Ὀρθόδοξος Τύπος, 1 iulie 2011, nr. 1885, p. 8

Traducere Mihail Ilie | Graiul Ortodox