Guvernul va trimite parlamentului un proiect de lege extrem de dur pentru interzicerea produselor etnobotanice. Acesta permite autoritatilor sa confiste marfa si sa suspende provizoriu activitatea comerciantilor, magazinele fiind obligate sa ceara o noua autorizatie.

Proiectul de lege care va trimis parlamentului prevede pedepse aspre: comercializarea fara autorizatie va fi sanctionata cu inchisoare de la doi la opt ani si interzicerea unor drepturi. Daca in urma consumului de etnobotanice sunt inregistrate decese, pedeapsa cu inchisoarea va fi cuprinsa intre 10 si 20 ani.

Conform proiectului de lege, pana la obtinerea unei noi autorizatii de catre comerciantii de produse etnobotanice, activitatea acestora va fi interzisa. Autorizatia nu va fi eliberata decat daca, in urma analizei de laborator, se constata ca produsul nu face parte din categoria etnobotanicelor. Autoritatile vor avea dreptul sa initieze oricand actiuni de control si sa retraga marfa de pe piata in cazul in care considera ca acesta prezinta riscuri. In actiunile de control vor fi implicati si inspectorii Directiei de Criminalitate Organizata si Terorism. La randul sau, Ministerul Comunicatiilor va initia demersuri de blocare a site-urilor care promoveaza publicitate pe internet pentru astfel de produse.

De Vlad Stoian – De Banat