VIDEO: Conferinta de presa a Patriarhiei Romane in legatura cu decizia Patriarhiei Ierusalimului de a intrerupe comuniunea euharistica cu Patriarhia Romana

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=hHApzXsfPVo] [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=byuYqvnZsIs] [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=Nkd40E-W-nI]

7 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Din punctul de vedere al Sfintelor Canoane, Patriarhia Ierusalimului are dreptate.

    La capitolul dragoste si minim de recunostinta este corijenta:

    http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/romanii-tara-sfanta/legaturile-bisericesti-romanilor-tara-sfanta-82387.html

    Manastirea Sfantul Sava se va invrednici de danii mult mai bogate din partea domnitorului Petru Schiopul al Moldovei (1574-1579 si 1582-1591), care, la 18 aprilie 1576, ii daruia satul Stroesti, cu mori pe Satna, scutindu-l de orice dari. Dintr-un document din 4 august 1583 aflam ca au venit la el calugarii “de la manastirea Sfantul Sava din apropierea Ierusalimului”, care l-au rugat sa le dea un loc in Iasi, sa-si ridice o biserica-metoc. Domnitorul le-a indeplinit dorinta daruindu-le un teren cu case, pe care-l cumparase atunci in “targul Iasilor”. Desigur, cu ajutorul domnului, calugarii de la Sfantul Sava au ridicat un metoc in Iasi, cunoscut pana azi sub numele de manastirea sau biserica Sfantul Sava.

    Dania a fost confirmata de domnul primei uniri romanesti, printr-un hrisov dat in Iasi, la 5 iunie 1600, in care citim si aceste randuri: “Io Mihail Voievod, domn al Tarii Ungrovlahiei, Ardealului si al Tarii Moldovei… am dat si am intarit si am miluit de la noi sfanta manastire numita Sfantul Sava sfintitul din targul Iasi, cu acele case domnesti de langa sfanta biserica, cu tot locul lor… Iar calugarii de la sfanta manastire sa aiba a ruga pe Dumnezeu pentru domnia mea si pentru copiii domniei mele si pentru pacatele parintilor nostri…”. Dania a fost reinnoita apoi de Ieremia Movila (1595-1606). Probabil biserica Sfantul Sava a fost grav avariata de un incendiu in 1616, pentru ca in 1625 “s-a innoit din temelie” de Ioan (Ianache) postelnicul, care i-a facut o serie de danii (un hrisov de danie se pastra la manastirea Sfantul Sava de langa Ierusalim).

    Tot la sfarsitul secolului al XVI-lea intalnim si primele “inchinari” de manastiri romanesti catre manastirile de la Athos, Meteore, Ianina, insulele grecesti, Tara Sfanta, Sinai sau alte asezaminte bisericesti din Balcani si din Orientul Apropiat. Prin inchinare, o parte din venitul manastirii romanesti urma sa fie trimis manastirii de care depindea acum, pentru intretinerea acesteia. Timp de aproximativ trei veacuri au fost inchinate zeci de manastiri romanesti, din veniturile carora au putut sa se intretina o seama de asezaminte ale grecilor cazute sub dominatia otomana. Cu timpul, egumenii greci trimisi sa carmuiasca aceste manastiri au savarsit numeroase abuzuri si neoranduieli, care au dus la nemultumirea clerului si credinciosilor romani. Abia in decembrie 1863, in timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, s-a facut secularizarea averilor acestor manastiri, adica trecerea lor in proprietatea statului roman, incetand astfel si ajutoarele romanesti catre “Locurile Sfinte”.

    Prima manastire romaneasca inchinata Ierusalimului se pare ca a fost cea de la Gruiu, in judetul Ilfov, azi biserica de mir, ctitoria logofatului Borcea din 1578-1589. Se cunoaste o “carte” a patriarhului Sofronie al Ierusalimului, din 1589, privind inchinarea Gruiului. Dupa spusele lui Dositei al Ierusalimului (1669-1707), in cartea sa “Istoria patriarhilor Ierusalimului”, tiparita la Bucuresti (1715-1723), patriarhul Sofronie IV (1579-1608) a venit la Iasi in timpul lui Petru Schiopul, iar de acolo in Tara Romaneasca, probabil la Mihnea Turcitul (1577-1583 si 1585-1591), cand s-a facut inchinarea Gruiului. Pe la mijlocul secolului al XVII-lea, manastirea avea mosii la Baicesti, Berilesti, Bucsani, Catrunesti, Fantanele, Fierbinti, Ghermanesti, Harsesti, Loloesti, Manesti (pamant, vii, case).

    Probabil tot pe-atunci a fost inchinata si manastirea Caluiu (azi judetul Olt), numita la inceput Cepturoaia, ctitoria lui Vlad banul si a fratilor sai Dumitru parcalabul si Balica spatarul, in timpul lui Neagoe Basarab, restaurata si infrumusetata” de fratii Buzesti – Radu, Preda si Stroe, -nepotii lui Vlad banul, in 1588. Intr-un document din 4 martie 1614 se mentiona ca manastirea “ce se cheama a Stelii spatarul” din Targoviste “iaste metohu Ierusalimului la Sfantul Mormant al lui Hristos”. Desigur, inchinarea se facuse mai demult. In mai multe acte, manastirea Gruiu apare ca metoc la Stelea.

    Lista continua pt sec XVII-XIX

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    La 857, Patriarhul Ignatie al Constantinopolului, refuza pulblic sa-l impartaseasca pe imparatul bizantin din acea vreme, datorita unor pacate ale acestuia.
    Imparatul il depune. Timp de un an, Patriarhia Constantinopolului ramane fara patriarh. In cele din urma, imparatul il convige pe Sf Fotie, - in vremea aceea laic - sa devina patriarh.
    Peste noapte, competentul demnitar, devine din mirean patriarh. Mai existasera pana a acea data trei precedente in Patriarhia constantinopolului.

    Patriarhul Ignatie, nerabdand nedreptatea si cautand dreptatea cu orice pret, a provocat multe dezbinari (in particular suferinte Sfantului Fotie). In cele din urma s-a ajuns la Roma. Papa Nicolae al Doilea, a prins ideea din zbor, si a decis ca e cazul e cazul sa se amestece, in realitate urmarind sa promoveze primat papal si alte rataciri papistasesti.

    S-a tinut in 863 un conciliu la Lateran, care a dus la o schisma temporara; un precedent nefericit al schismei din 1054.

    Preluat si amorsat sau nu de masonerie, acest conflict poate aduce prejudicii mari Bisericii Ortodoxe.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Toate Bisericile Ruse de pe teritorilul canonic al Ierusalimului sunt sub JURISDICTIA PATRIARHIEI IERUSALIMULUI!

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Canonul 31 al Sfintilor Apostoli, 5 al Sinodului din Antiohia si 10 al Sinodului din Cartagina, spun ca dupa a doua si a tria certare, PF Daniel este in situatie de schsma, impreuna cu toti cei care il urmeaza - in caz extrem intregul sinod BOR. ( Canoanele Bisericii Ortodoxe, Ioan N Floca - 1993 ) Grecii par sa fie hotarati si sa mearga pana la capat.
    UNDE-I LEGE NU-I TOCMEALA !

    La prima vedere, problema din punct de vedere formal se reduce la Sf Altar al Bisericii romanesti din Ierihon: daca astea sunt riscurile, sa se altarul cu avionul si cu tot cu moaste, sa-l aduca in Romania si sa detensioneze situatia.

    Sa vedem ce canoane vor mai invoca !

    O schisma odata declansata. va produce inevitabil victime.

    Ce-o mai urma om mai vedea.

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://acvila30.wordpress.com/2010/07/29/arhim-ieronim-cretu-a-slujit-si-s-a-impartasit-alaturi-de-eretici-in-patmos-in-2009/
    http://theologhia.files.wordpress.com/2010/07/grecia-sept-2009-899.jpg
    Exista vreun motiv ca sa nu fie considerata o identificare corecta a personajului din aceasta poza si din filmari?
    Sa fie si in caterisirea lui o iconomie dumnezeiasca? Dar daca nu s-a condamnat in mod explicit impartasirea de la Patmos, tot degeaba. Adica, mai mare rusinea...
    Si va veti trezi si cu el episcop vicar la Bucuresti, mana dreapta a Patriarhului...
    Dar, mai intai, trebuie judecata dreapta, canoniceasca. Ce zici, admin? Exista dovezi scrise, martori, liste oficiale de participanti la festival - ca sa nu conteste vrecineva...?

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    faptul ca n-avem inca o Marturisire de credinta impotriva ecumenismului, o Marturisire scrisa de Patriarhul BOR si semnata de toti crestinii ortodocsi, aici e Marea Durere, Rana a Bisericii Ortodoxe Romane nu ca avem sau nu Biserica Ortodoxa Romana sub autritatea administrativa a unui Patriarh Ortodox Roman, sau orice alt Patriarh Ortodox de orice alta nationalitate...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*