Copiii care nu au toate vaccinurile facute ar putea fi resprinsi la inscrierea la gradinta sau scoala

Proiectul de ordin privind eliberarea carnetului de vaccinare aflat pe site-ul Ministerului Sanatatii are nevoie de imbunatatiri, sunt de parere unii reprezentanti ai medicilor de familie doljeni. Acestia sunt convinsi ca, daca va fi adoptat in forma actuala, proiectul ar putea da nastere la abuzuri grave.
Toti nou-nascutii vor primi la iesirea din maternitate un carnet de vaccinari. Ideea este veche si a fost aplicata si pana acum, insa nu consecvent. Ministerul Sanatatii s-a gandit ca nu ar strica sa fie legalizata, motiv pentru care a emis un proiect de ordin in acest sens. Actul normativ prevede inregistrarea obligatorie in acest document a tuturor vaccinurilor care urmeaza sa-i fie administrate copilului. Carnetul de vaccinari sta la parinte, care trebuie sa-l prezinte medicului vaccinator, iar acesta, la randul sau, va fi obligat sa inregistreze in el toate vaccinurile facute, in conformitate cu programul national de imunizari al Ministerului Sanatatii. La inscrierea in colectivitate, se va solicita obligatoriu prezentarea carnetului de vaccinari.

Unul dintre reprezentantii medicilor de familie doljeni, dr. Gindrovel Dumitra, sustine ca a existat si pana acum un carnet de vaccinari, dar eliberarea si completarea lui nu erau clar reglementate. „Carnetul de vaccinari se elibereaza in maternitati de aproximativ zece ani. Unii dintre parinti vin cu aceste carnete la cabinet, iar medicii consemneaza in ele fiecare vaccinare. Ordinul vine sa legifereze toata aceasta situatie“, a declarat medicul de familie.
Problema este ca nu legifereaza bine. Medicii spun ca eliberarea carnetelor va putea fi facuta, potrivit ordinului, doar de maternitati, in conditiile in care sunt si copii care se nasc in strainatate, acasa, la dispensar sau in ambulanta. O alta problema ridicata de medici este cea referitoare la obligativitatea vaccinarii. Vaccinarea este recomandata, dar nu este obligatorie inRomania, neexistand o lege in acest sens. Cu toate acestea, proiectul de ordin al Ministerului Sanatatii prevede obligativitatea prezentarii carnetului de vaccinari la intrarea intr-o colectivitate (gradinita, scoala, facultate, fie ea de stat sau privata). Medicii de familie cred ca in felul acesta se poate ajunge la situatii discriminatorii, de copii resprinsi la scoala sau la gradinita pentru ca nu au toate vaccinurile facute. De aceea, medicii sunt de parere ca o problema serioasa cum este vaccinarea trebuie mai intai reglementata legal si, daca este posibil, introdusa obligatoriu, avand in vedere avantajele dovedite ale vaccinarii in prevenirea unor boli grave.

 sursa: Gazeta de Sud