Problemele demografice nu preocupa in mod fundamental miscarea provita la nivel mondial, intrucat tinta acesteia este valorizarea si salvarea vietii umane, ca bun in sine, neconditionat de utilitatea acesteia pentru societate sau de contextul socio-politic. Aceasta este si diferenta esentiala intre gandirea provita si politicile de control al populatiei – fie ele pro-nataliste (precum cea a regimului Ceausescu) sau anti-nataliste (cazul Chinei).
Nu este insa posibil sa ignoram situatia demografica tot mai dificila a Romaniei – si a cvasi-totalitatii Europei – un domeniu in care conducatorii de dupa 1989 si-au dovedit cu prisosinta iresponsabilitatea, lipsa de interes si de viziune. Situatia demografica a devenit mai mult decat o preocupare; ea este astazi o amenintare, prin efectele care incep deja sa se faca simtite si care urmeaza sa se manifeste cu putere in deceniile urmatoare, la adresa existentei Romaniei.
Exista un consens printre demografi si economisti in a afirma ca nu scaderea in sine a populatiei este cel mai nefast lucru, ci faptul ca aceasta se produce prin reducerea natalitatii, adica prin afectarea structurii populatiei pe varste. Scaderea ponderii tinerilor si cresterea populatiei varstnice are repercusiuni catastrofale asupra economiei si a sistemelor de asigurari sociale, vedem deja, aproape de prabusire.
Cel mai titrat demograf roman al momentului, prof. Vasile Ghetau de la Centrul de Cercetari Demografice al Academiei Romane de Stiinte, a actualizat, citat de publicatia electronica de analiza si sinteza Cursdeguvernare.ro, previziunile din lucrarea sa din 2007 „Declinul demografic si viitorul populatiei Romaniei” (descarca de aici).
Folosind datele din anul 2010, dl. Ghetau ne strica ziua, informandu-ne ca in 2010, pentru prima data, sporul natural a fost negativ pe tot parcursul anului, si acesta s-a accentuat. „Nu mai poate sa creasca in 2011, pentru ca nu mai are de unde”, accentueaza dl. Ghetau, introducandu-ne in complexa mecanica a demografiei.
Scenariul pesimist se confirma
La momentul 2007, cand Ghetau a intocmit cercetarea amintita, a luat in calcul trei scenarii posibile:
-ideal (daca natalitatea ar fi crescut de la acea data),
-optimist (daca rata natalitatii ar fi ramas macar la aceeasi cota de 1,3 copii/femeie) si
-pesimist (daca natalitatea scade si mai mult)
Azi, in 2011, Ghetau afirma ca ne aflam deja in scenariul pesimist, ceea face ca toate prognozele din 2007 sa fie rectificate cu minus, si face imposibila o alta predictie.
„Avand in vedere ce s-a intamplat in ultimii doi ani, criza, reducerea veniturilor, toate vor avea un cost demografic ingrozitor. Eu la ora actuala nu mai vad ca s-ar putea face ceva pentru a redresa situatia demografica a Romaniei.
Noi inca nu stim care e impactul total al crizei asupra demograficului, in tot spatiul european. Demograficul se schimba foarte greu in timp. Factorii de scadere au aparut, dar pana se instaleaza mecanismele care sa modifice, dureaza o perioada care trece prin om, prin gandirea lui”.

2010, inceputul prabusirii demografice?
„In 2010 vom observa un lucru pe care nu l-am mai vazut niciodata. Pentru prima data sporul natural a fost negativ pe tot parcursul anului. Noi aveam intotdeauna 3 luni pe an in care sporul natural era mai mare. O legatura intre lunile de toamna cu nuptialitate ridicata, cu o reactie in iulie-septembrie in care numarul de nascuti era mai mare decat numarul decedatilor. In 2010 pentru prima data avem scaderi si in cele trei luni.
In fiecare an in ultimii 20 de ani am avut 40.000 scadere naturala. In 2010 am avut 50.000. E imposibil sa mai creasca in 2011, pentru ca nu mai are de unde. Nu stim pana unde va merge scaderea natalitatii. Apar si semne de crestere a mortalitatii. E imposibil acum sa mai spui ce se mai poate face.”
Sociologul spune ca scaderea natalitatii are cauze psihologice – printre care principala ar fi incertitudinea zilei de maine, iar solutiile ar fi trebuit identificate si implementate de 20 de ani, nu acum cand situatia pare iremediabil compromisa.
„Chiar daca s-ar reporni economia, eu nu pot croi la ora actuala niciun proiect de redresare demografica a Romaniei, pentru ca nu am pe ce. Dupa ce am facut totul in ultimii doi ani ca sa impingem natalitatea cat mai jos, ce ar trebui sa mai facem acum? Restructurarea rolului statului asistential e un discurs actual, dar natalitatea scade de 20 de ani, clasa politica a vazut asta, de ce n-a facut nimic de 20 de ani? Fie nu sunt capabili sa realizeze cum lucreaza masinaria demografica, dar mai probabil, ei stiu ca asta necesita costuri mari, care trebuie facute azi, fara ca maine cand vor veni alegerile sa se vada ceva. Nu va sti nimeni ce ai facut. Si atunci, nu se sinucid politic. Ei stiu unde sa bage banii ca sa se vada. Dar candva vor trebui sa dea socoteala. Ministerul muncii nu are nicio prognoza. Niciun minister nu ne consulta, de fapt.”
Referindu-se la viitorul, nu foarte indepartat, al Romaniei si al intregii Europe, dl. Ghetau repeta pentru aceeasi publicatie una din cele mai interesante concluzii ale muncii sale:
„E o tendinta europeana. Europa e bolnava demografic in ansamblul ei […] Sunt semne ca civilizatia europeana actuala se duce. Dupa 2015 numarul de decese in Europa va fi mai mare decat numarul de nascuti. E o civilizatie care si-a terminat incarcatura ei de progres. Ce se va intampla la noi? Imaginati-va ca generatiile 67-70 ies la pensie dupa 2020-2030. Vor fi generatii foarte mari. Vor trebui intretinute economic. Daca fertilitatea se mentine la nivelul actual, iata cine va trebui sa le sustina: generatiile nascute dupa 1989, la jumatate fata de cele dinainte”.
Acelasi mesaj a fost transmis si la premiera romaneasca a filmului „Iarna demografica” pe care Asociatia Pro-vita si dl. Prof. Ghetau l-au prezentat la Cinemateca romana in noiembrie 2008 (poate fi vizionat online la www.provitatv.ro). Europa nu va ramane insa depopulata, a mentionat, in plus, dl. Ghetau. Locul lasat liber prin scaderea numarului de nativi europeni va fi luat de alte populatii in expansiune. Civilizatia europeana se pregateste, dupa toate aparentele, sa intre in cartile de istorie… pe usa din dos.
Nu putem incheia fara a sublinia ca, cel putin din perspectiva provita, una din cauzele principale ale scaderii demografice din tara noastra este fenomenul avortist, iesit din faza cronica a anilor 1990-1996 doar pentru a intra in rutina si banal. O “banalitate” care va costa scump poporul roman, pentru ca, la scara istoriei, greselile de acest fel sunt fatale.

Poate macar in acest ceas al 12-lea politicienii romani vor lua exemplul Ungariei, care, simtind cutitul la os, ia masuri de redresare.

sursa: CulturaVietii