De la 1 mai, remediile pe baza de plante vor fi interzise, in lipsa unei certificari. Cum avizarea unui produs costa circa 100.000 de euro, multe dintre aceste remedii vor disparea de pe piata. Banalul ceai de sunatoare, cu care românii se trateaza de boli de stomac si de ficat, sau cel de paducel, folosit in popor pentru afectiunile cardiace, nu vor mai putea fi vândute decât daca trec de certificare. Aceeasi soarta o vor avea suplimente alimentare ca spirulina si lecitina, prima folosita pentru slabit, a doua pentru memorie. Motivul UE: tratamente naturiste cu efecte secundare. Masura este prevazuta intr-o directiva europeana din 2004 si se regaseste si in Codex Alimentarius. Interdictia, spun oficialii europeni, a fost introdusa dupa ce mai multe studii au denuntat afectele adverse ale medicamentelor naturiste.

“E adevarat ca unele remedii naturiste folosite fara consultarea medicului au dus la probleme. Spre exemplu, sunt pacienti cu probleme de coagulare care si-au agravat starea folosind remedii gresite. Aceste situatii ar trebui reglementate. Insa cele mai multe dintre remedii au rezultate excelente si efecte secundare neglijabile. O balonare si atât, ceva de genul acesta. Sa ne gândim doar la faptul ca medicina naturista ofera alternative la antibiotice”, spune Corneliu Moldovan, director al Institutului National pentru Medicina Com plementara si Alternativa din “Prof. dr. Florin Bratila”, din Bucuresti.

Magazinele Plafar ar disparea

In noua legislatie, medicamentele naturiste vor trebui sa treaca prin faza de certificare. Cum procesul va fi similar celui prin care trec medicamentele alopate, costurile vor fi aceleasi: intre 90.000 si 135.000 de euro. “Mi se pare de domeniul SF ca o firma din România sa plateasca atât pentru a certifica un singur supliment”, spune Moldovan.

Economic vorbind, pe lânga producatori, cel mai mult ar avea de suferit lantul de magazine Plafar, care s-ar gasi fara obiect de activitate si va fi nevoit sa se reorienteze.

Prohibitia muta comertul pe internet

Moldovan crede ca, intr-un final, interdictia va viza medicamentele pe baza de plante noi introduse pe piata. “Cele care sunt pe piata au primit deja un aviz, sunt deja notificate la Ministerul Agriculturii”, spune specialistul.

El considera ca aceasta prohibitie in UE ar incuraja pacientii sa-si cumpere medicamentele naturiste de pe internet, acolo unde riscurile de a achizitiona produse de proasta calitate sunt foarte mari. Pe internet, 4 milioane de europeni au semnat o petitie prin care cer restabilirea drepturilor medicinei naturiste.

Pilule false si efecte nedovedite

Studiile care au pus remediile naturiste la zid. In timp ce Corneliu Moldovan spune ca ar trebui reglementate doar cazurile medicamentelor cu puternice efecte secundare, oficialii europeni sustin ca au adoptat masura in urma unor “studii ingrijoratoare”. Unul dintre acestea a avut in prim-plan o pilula de slabit produsa in China si vânduta sub denumirea de “Herbal Flos Lonicerae” (Herbal Xenicol). Medicii britanici au ajuns la concluzia ca medicamentul producea palpitatii puternice. O persoana care folosea acest produs a avut nevoie de ingrijiri medicale. La investigatii, s-a stabilit ca medicamentul contine o substanta neprecizata pe ambalaj.

Potrivit Agentiei britanice pentru Avizarea Medicamentelor, intre 2005 si 2011 au fost descoperite 280 de exemple in care medicamente vândute ca “100% naturale” contineau puternice substante farmaceutice. Pe lânga falsele medicamente naturiste, UE doreste ca, prin aceasta masura, producatorii sa dovedeasca eficacitatea remediilor. Aici e invocat un studiu, condus de aceasta data de americani, care a demonstrat ca bolnavii de astm care au abandonat medicatia clasica si s-au tratat exclusiv naturist si-au agravat starea de sanatate.

sursa: Codex Alimentarius