Sinodul MMB a luat in discutie prozelitismul sectarilor in parohiile ortodoxe si eliminarea prenumelui parintilor din actele de identitate

La Resedinta mitropolitana din Iasi s-a intrunit ieri, 2 martie 2011, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (MMB).

La intrunire s-au abordat urmatorele:

  1. problema apararii si marturisirii credintei ortodoxe in contextul presiunii la care sunt supusi crestinii din parohii din partea diferitelor grupari religioase eterodoxe. Pornind de la hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) pe aceasta tema, ierarhii Sinodului mitropolitan au decis ca aceste masuri sa fie implementate in MMB in conformitate cu cerintele specifice zonei.
  2. problema indepartarii rubricii cu prenumele parintilor din actele de identitate, inaintandu-se catre Sfantul Sinod al BOR un demers in vederea unei interventii la autoritatile statului pentru reglementarea acestei situatii.
  3. s-a aprobat, de asemenea, transformarea Manastirii „Sfanta Treime“ Tanacu, judetul Vaslui, in Schitul „Sfanta Treime“ Tanacu, ca asezare monahala de calugari, care va functiona in subordinea Manastirii Bujoreni din judetul Vaslui.
  4. a fost aprobata infiintarea Manastirii „Inaltarea Sfintei Cruci“ in localitatea Baluseni, sat Zaicesti, judetul Botosani, ca asezare monahala de maici.
  5. s-a acordat iertarea pentru pedeapsa depunerii din treapta, sub rezerva respectarii anumitor conditii, a preotului Sorin Pistol de la parohia Betesti, Protopopiatul Roznov, care, dupa ce si-a refacut caminul familial, a solicitat Sinodului mitropolitan analizarea cazului sau.

Intrunirea a fost prezidata de Inalt Preasfintitul Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Au mai participat IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, PS Corneliu, Episcopul Husilor, PS Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, si PS Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. (C. Ciofu)

Sursa: mmb.ro

Nota: Tot un pericol pentru Ortodoxie il constituie si atacul Centrului pentru monitorizarea si combaterea antisemitismului si al ziaristilor ce scriu la comanda impotriva Bisericii lui Hristos, cat si cipul din documentele de identitate.

18 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pe cine impiedica prenumele parintilor din actele de identitate?

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @ionescu
      cu siguranta pe cei ce fac adoptii ilegale si pe cuplurile de acelasi sex ce vor sa infieze copii... cum zicea si Parintele Justin mai demult, se vrea dezradacinarea omului de familia sa, de neamul sau s pierderea urmelor si mostenirilor stramosesti, care au stat la baza mentinerii credintei ortodoxe si a neamului sfant romanesc.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Foto de la inmormantarea p Petroniu Tanase:
    http://apologeticum.ro/2011/02/25/parintele-petroniu-tanase-a-fost-inmormantat-la-schitul-prodromu/

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    nu se vorbeste nimic dp unele modalitati de a combate sectantii.lipsa de experienta a unor preoti alimenteaza prozelitismul lor.

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @ionescu
    Pai ai vazut, cand se intimpla sa fie doi cu acelasi nume, te intreba si de numele tatalui, al mamei.
    Acuma, te va intreba de cnp.
    Nu mai ai parinti, nume. Ai cnp. O explicatie...

    Cam tirziu cu pr numelor. Ce sa mai faca acum?

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    la Haţeg există preoţi care nici nu vor să audă măcar de seri duhovniceşti iar sectele organizează tot halu de întâlniri şi preoţilor din zonă cu mici excepţii NU le pasă. Când am întrebat pe unul dintre preoţi de ce nu se organizează mi a spus că pt cazare şi masă poate rezolva dar că nu are bani de transport. Nu i am mai spus nimic, la o astfel de explicaţie penibilă.

    Cât despre treaba cu prenumele este evidentă ciudăţenia... în fapt deja nu te mai întreaba nici nume nici prenume ci doar cnp şi mie în mai multe locuri mi s a spus că doar cnp ul contează, numele este doar pt noi şi între noi, pt restul contează cnp

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cred ca acum e prea tarziu sa se mai faca ceva.
    Eu mi-am schimbat de curand buletinul si nu mai e trecut prenumele parintilor.

    In ceea ce priveste sectantii, ne agreseaza peste tot, in autobuz, pe strada, vin chiar la usa casei. Ingrozitor.
    Pacat ca nu se ia nici o masura pentru combaterea acestui fenomen.

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu-i decat o singura solutie, preotii sa studieze bine Noul Testament, ca sa stie cum sa raspunda.

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Auzi masuri in potriva ereticilor?!! hai sa fim seriosi ,,, toate sunt permise sau tolerate de Dumnezeu chiar si Diavolul este lasat de Dumnezeu, ca nu esti capabil din cauza pacatului sa obtii dreptate de la Dumnezeu, Dumnezeu a lasat harul pentru cei mai neputinciosi oameni sa citim comentarile parintelui Cleopa la evanghelia fiului risipitor, si vrabiuta de nu ai ca jertfa , lacrimi tot ai pentru pacatul tau, ca si jertfa, baaaaa , nu se poate , Dumnezeu este prin Hristos om dar este si Dumnezeu , ori il respecatm ca om ori ca Dumnezeu , nu este cale de scapare in fata lui Dumnezeu, nici mormantul nu o sa ne primesca pe noi cei ce nu oferim cinste Lui Dumnezeu , ori ca Tata ori ca orice ., inselarea are si ea limite , sa fim seriosi totusi .Ori suntem vrednici , ori consumam gazul de pomana. Ori aduci rod ori esti taiat nu este cale de mijloc. Gata ori cu una ,ori cu alta.

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    imi cer iertare eu care am zis ori cu una ori cu alta" numai rabdarea Sfintilor poate decide asta, numai Sfinti pot sa zica gata, sau s-a terminat , eu unul nu pot sa zic dar am facut o aluzie.

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Trebuie marturisit adevarul cu privire la Biserica , nu este decat o singura vitza.

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    in sfarsit a venit si aprobarea manastirii de la zaicesti. DOAMNE AJUTA !

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Asa frate Dinu,fara compromisuri ! Pentru unii ca noi bolnavi si sclavi pentru Hristos,nu va exista decat ORTODOXIE sau Moarte !

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ''1. problema apararii si marturisirii credintei ortodoxe in contextul presiunii la care sunt supusi crestinii din parohii din partea diferitelor grupari religioase eterodoxe''_____aceasta problema este MINORA pe langa FALSA ORTODOXIE a propagandei ecumeniste DINAUNTRUL Bisericii si care este practicata sistematic sub diverse forme de ierarhii nostri.
    Sa rezove deci preasfintitii intai aceasta REALA PROBLEMA ca de acolo vine si va veni CADEREA Bisericii ,nu de la bietii sectari ;sa se lepede de ecumenisme si sa MARTURISEASCA credinta Sfintilor Parinti cu ACRIVIE si fara rabat pe motive de "diplomatie".
    "Sinodasul" asta incearca sa-si dea constiinta buna EVITAND insa raportatea la problemele REALE ale Bisericii,Ortodoxia isi pierde sarea cum zicea Parintele Averchie Tausev si Biserica boleste de cancerul inselarilor iar ei se ocupa ca "vindecarea" unei banale gripe aceea a problemei sectare si inca formulata in termenii corectului politic; "lumea arde,este vreme de alarma"striga Parintele Paisie Ahgioritul in pustia nesimtirii si iubirii de confort si inselare a crestinilor de azi IN FRUNTE cu ierarhii lor aceia pe care si-ii merita !
    De aceea NU vor rezolva nimic ;isi fac de lucru cu maruntisuri ; cu banale probleme administrative (ca situatia functionarii unor manastiri,etc) care desigur si acelea trebuie rezolvate___ca la orice gospodar casa trebuie dereticata ; dar daca stai sa deretici maruntisuri cand casa se afla amenintata de pericolul unui incendiu -caci aceasta este FALSUL ,ECUMENISMUL,INSELAREA CONTIINTELOR cu MODIFICAREA credintei ortodoxe- atunci esti un gospodar smintit a carui casa va arde in curand.

    "2. problema indepartarii rubricii cu prenumele parintilor din actele de identitate"_____da se incerca un raspuns la dezradacinarea omului de neamul sau si de Dumnezeu ; dar PALID si INEFICACE caci scos din contextul intelegerii pericolului anticristic al lumii de azi ;al cipurilor si anularii libertatii cu care a fost daruit omul de Dumnezeu.De aceea si acest aspect este unul unilateral si izbanda lui este conditionata de intregul context pe care preasfintitii NU VOR sa-l marturiseasca lumii in biserica caci SE TEM cu frica lumeasca.

    Asadar nu-mi fac iluzii ca aceste lucrari ale lor ,lipsite de duhul dragostei de ortodoxie si adevar si de curajul marturisirii REALE a Lui Hristos ,vor avea vreun impact asupra vietii duhovnicesti a credinciosilor.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @el
      intr-adevar, problemele mai grave sunt altele... dar sa consideram ca aceasta este masura lor.. se ocupa si ei de ceea ce cred ca sunt in stare... sa-i sprijinim, caci sunt si problemele noastre, si poate impreuna vom ajunge la o masura mai mare...

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ce manastire se deschide la zaicesti? de unde vor fi aduse maicile? am inteles ca va fi de maici...manastirea este ridicata? daca Dan stie mai multe poate ne zice si noua celor plecati din acele locuri. Ii multumim.

  15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Iata, de asemeni, ce activitati face MMB: http://stirileprotv.ro/stiri/economie/credite-la-mila-preotului-mitropolia-moldovei-are-casa-de-ajutor-reciproc.html
    desi, Sfanta Scriptura face referiri clare la acest pacat. Iata numai cateva:
    Deut.,23,20
    "20 De la fratele tău să nu iei camătă; nici camătă de la bani, nici camătă de la bucate, nici camătă de la orice lucru cu care-l împrumuţi.
    21 De la cel străin, da, să iei camătă; dar de la fratele tău să nu iei camătă, pentru ca Domnul, Dumnezeul tău, să te binecuvinteze în tot ceea ce vei face tu în ţara'n care intri s'o moşteneşti."
    Ies 22:25
    "25 Dacă-l împrumuţi cu bani pe fratele sărac de lângă tine, nu-l zori d şi nu-i pune camătă."
    Ps 14:5
    "el, cel ce nu şi-a dat argintul cu camătă
    şi mită n'a primit împotriva celor nevinovaţi.
    Cel ce face acestea nu se va clătina în veac."

    Lamuriri extrem de elocvente face Sfantul Vasiie cel Mare in omilia "Despre cămătărie şi împrumuturi", dar se pare aceste "materiale didactice" nu se gasesc la Biblioteca Institutului Teologic pastorit cu intelepciune?? de inaltii ierarhi ai MMB.

  16. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    este foarte binevenit acest CAR cu dobanda mica iar beneficiu este al membrilor care se imprumuta si al bisericii care este tot a oamenilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*